Plan

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Jusko9
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
na początku witam wszystkich
jestem tutaj bo poszukuje rady chodzi o trening i przygotowanie się do pómaratonu którego start jest za 7 miesiecy
chciałbym go nie tylko przebiec ale osiągnąć cel jakim jest uplasowanie się w połowie stawki z jak najlepszym czasem
Biegam regularnie od 4 miesięcy 2-3 razy w tygodniu po 5 -7,5 km, oraz raz w miesiącu biegam 10 km - w czasie 1:20 min
jest to raczej trucht,
Proszę o rady, plan jak osiągnąć mój cel na tym polmaratonie
jak dopracować trening, i jeszcze jedno pytanie czy obuwie jest bardzo istotne? biegam w jednych z tańszych butach kupionych w Dechatlonie
PKO
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Połowa stawki to jakieś 1:45. Skoro biegasz 10km w 10:20 to wg mnie będzie trudno. Ale jeśli jesteś młody szczupły utalentowany to pewnie się da .. w końcu to 7 miesięcy. Plany są na tej stronie, o obuwiu też masz masę wątków. Jesli te buty z dekatlonu są typowo biegowe, to będą ok ... ludzi tutaj chwalili nawet najtańsze Ekideny 50 za 50 PLN. Powodzenia !
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jaką taką bazę już masz, a 7 miesięcy to dużo czasu żeby się dobrze przygotować. Buty nie są najważniejsze, jeśli w obecnych dobrze Ci się biega to nie musisz nic zmieniać.

Podałeś za mało informacji żeby ocenić, czy Twój cel jest osiągalny. Zrób sobie test: przebiegnij 5km (upewnij się, że trasa jest dobrze zmierzona) na maksa i zmierz czas. Następnie skorzystaj z kalkulatora http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=399 aby obliczyć prawdopodobny czas na 21,1km. Wtedy zaplanuj cel, plan treningowy i do dzieła :usmiech:
Jusko9
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za pomoc i rady, jutro sprawdzę czas na 5000 i sie okaze na co mnie stac:)
Jusko9
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

trochę to trwało, ale sprawdziłem 5 km przebiegam w 27 min, sprawdziłem kalkulatory
teraz pozostaje dobrać odpowiedni trening może ktoś ma jakąś propozycje?
na początek chciałbym się przygotować do biegu na 10 km by ukończyć go poniżej 60 min
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ