Wszelkie możliwe rady na Bieg Uliczny na 10 km

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Diretto
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dokładnie za 7 dni, w przyszłą niedzielę startuję w biegu ulicznym na 10 km. Cały czas właśnie się zastanawiam jakim tępem powinien biec. Czy na początku wolniej a na koneic przyspieszyć, czy ciągle swoim tępem. Naprawdę nie wiem. To będzie mój debiut i w mojej głowie rodzi się wiele pytań.
Liczę na wszelakie, jakiekolwiek rady dotyczące biegu na 10 km.
Na cały bieg mam tylko jeden cel, chcę go ukończyć w czasie.
"Naucz się zamieniać ból w przyjemność, a nic Cię nie złamie..."
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... arachowice
PKO
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

różne warianty trzeba trenować na treningach, ja bym zaczął 5km normalnie, nie za szybko i potem sam się rozkręcisz
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
ochus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,58

Nieprzeczytany post

Też miałem "fefra" dwa miesiące temu na debiucie .
Tempo miałem o pół minuty szybsze niż na treningu i na mecie byłem w połowie stawki.
Proponuję się dobrze rozgrzać gdyż bez tego u mnie właściwe tempo miałbym gdzieś na 4 kilometrze.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kilka rad ode mnie:
-dobrze się rozgrzej przed biegiem(kilka mocnych przebieżek tak żeby ciebie lekko przytkało)ponaciągaj
-dobrze zasznuruj buty,szkoda tracić czas na zawiązywanie w trakcie biegu no chyba że tobie na czasie nie zależy
-jeżeli bieg jest w twojej miejscowości sprawdź trasę,przebiegnij się po niej jeżeli jest to możliwe

Podczas biegu będą punkty z wodą,umiesz pić z kubka? Pytanie śmieszne ale sporo osób nie potrafi pić w trakcie biegu,jak tego nigdy nie robiłeś to spróbuj na treningu lub biegnij z bidonem lub poproś kogoś znajomego żeby podał tobie picie.Jeżeli będzie gorąco a trasa biegu przebiegała będzie w otwartym terenie nie zapomnij o nakryciu głowy,polewaj się wodą.Nie pij za dużo.Tempo biegu ustal sobie na podstawie treningów,zacznij wolniej a później przyśpieszaj,jeżeli dasz z siebie wszystko na początku istnieje ryzyko że końcówka biegu będzie męką.Dodatkowo dochodzi stres i bieg w dużej liczbie osób może doprowadzić do tego że zaczniesz za szybko,więc pilnuj się na początku a najlepiej jak obok ciebie będzie biegł ktoś znajomy kto będzie dyktował odpowiednie tempo.Ustaw się na starcie w odpowiedniej grupie tzn w miejscu gdzie osoby biegną takim tempem jak ty.
Nie znam twoich możliwości,napisz na jaki czas chcesz biec.
Obrazek
Diretto
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziekuję jakub738 za rady. To jest mój zupełny debiut, więc jeśli ukończę na czas ten dystans to chciałbym tak do 1h10min. Wychodzi to, że musiałbym biec jeden kilometr w 7 min, to zaden problem przebiec tak jeden kilometr, ale tu trzeba przebiec ich 10, więc nie wiem jak z utrzymaniem tępa będe miał.
Awatar użytkownika
jaackaal
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:52:04

Nieprzeczytany post

jakub738 pisze: Podczas biegu będą punkty z wodą...
Na 10 km nie będzie chyba punktów z wodą, za krótki dystans.

Biegnij swoim tempem i nie patrz że inni zawodnicy Cię wyprzedzają.
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

jaackaal pisze:
jakub738 pisze: Podczas biegu będą punkty z wodą...
Na 10 km nie będzie chyba punktów z wodą, za krótki dystans.
nie wiem czy to wyjątek, ale np. w Dobrodzieniu były 3 "wodopoje"...
21.097 1:22:57
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na Biegnij Warszawo niby był wodopój na półmetku ale kolejka była nielicha. Jak nie będzie upału ja bym olał picie. Jak gorąco i słońce jakiś mały bidonik bardziej żeby zwilżyć usta niż pić. Dycha to nie dystans dla pijaków ;)
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W lecie nie spotkałem się z sytuacją że nie było punktu z wodą ale wszystko zależy od organizatora,warto sprawdzić regulamin biegu gdzie powinna być zamieszczona taka informacja.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegnij, by dobiec do mety. Potem będziesz mógł sobie taktykę obrać :)
Trzeba poznać klimat zawodów bo w ciemno to wiadomo, że nic nie wiadomo :bum:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Diretto
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc. Z tego co wyszperałem w jakiś archiwach gdzie tylko mogłem to doczytałem się, że rok temu podczas tego biegu były 3 punkty podawania wody. Przy 2 km, 5km i 7 km. Ale ja jak na przykład biegam sobie wieczorem na 7 km to ani razu nie piję, dopiero po treningu, więc myślę, że w moim przypadku z wodą problemu nie będzie. Nie jestem pewny tylko strategii jak biec. Może rzeczywiście tego się zaplanować nie da na pierwszy raz jak pisze kolega pod spodem, ale jednak jakiś tam plan chciałbym mieć.
Awatar użytkownika
wieslaws60
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:17
Życiówka w maratonie: 03:21:50

Nieprzeczytany post

Czy taka rozgrzewka to ma być 5-10 min przed biegiem czy może być równie 30-60 min przed.
Diretto
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję wszystkim bardzo za rady. Okazały się bardzo przydatne. Wczoraj biegałem na próbę na 10 km i mój czas to 56 min. Dla jednych może to być śmiech, ale ja będę miał debiut, więc taki czas mnie zadowala. Jeszcze wczoraj byłem z tego powodu bardzo szczęśliwy i ciężko mi było w nocy usnąć. Ale w regulaminie biegu konieczne jest badanie lekarskie potwierdzające przez lekarza zgodę na udział w biegu. Dzisiaj rano byłem u lekarza i z początku wszystko było wspaniałe, ale pani doktor zmierzyła mi tętno. Powiedziała, że prawidłowo to 120 a ja mam 170 i nie bardzo z tak wysokim mogę biegać. Starałem się robić wszystko, aby tylko się nie załamać. Tyle ćwiczyłem, a tu taka informacja. Mam iść jeszcze na 12 na zmierzenię tętna, to ostatnia moja szansa.
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co piszesz, to raczej pani doktor zmierzyła Ci ciśnienie krwi... Przeciętne tętno spoczynkowe to ok. 60-85 uderzeń na minutę. A przeciętne ciśnienie krwi to właśnie 120/80. Czy powiedziałeś, że dzień wcześniej przebiegłeś 10 km i byłeś/jesteś tym nadal bardzo rozemocjonowany? I że emocjonujesz się nadchodzącym startem? Takie emocje i czasem też zdenerwowanie wynikające z faktu bycia badanym potrafią mocno wpłynąć na ciśnienie. Na tętno zresztą też.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Diretto pisze:Dzisiaj rano byłem u lekarza i z początku wszystko było wspaniałe, ale pani doktor zmierzyła mi tętno. Powiedziała, że prawidłowo to 120 a ja mam 170 i nie bardzo z tak wysokim mogę biegać. Starałem się robić wszystko, aby tylko się nie załamać. Tyle ćwiczyłem, a tu taka informacja. Mam iść jeszcze na 12 na zmierzenię tętna, to ostatnia moja szansa.

Chyba chodzi o ciśnienie i zapewne to tzw. "górne"? Ja w gabinecie lekarskim mam zawsze trochę podwyższone. To jest efekt "białego kitla" :) Ale 170 to faktycznie trochę za dużo. Trzymam kciuki za kolejny pomiar - staraj się nie spinać i pójść zrelaksowany.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ