Zaczynamy biegać

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Quincy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, Was drodzy forumowicze.
Piszę do Was z pewną prośbą. Odkąd sięgam pamięcią moja kondycja był na dennym poziomie. Postanowiłem to zmienić. Chciałbym zacząć biegać, ale nie po to by schudnąć, ale po to by bardzo poprawić swoją kondycję. Czytałem już mnóstwo artykułów na ten temat, ale chciałbym się jeszcze poradzić Was.
Znalazłem gdzieś w internecie taki plan :

Tydzień Trening

1 4 * (5min. biegu następnie 3 min marszu)
2 3 * (7'biegu/3'marszu)
3 3 * (8'biegu/2'marszu)
4 3 * (9'biegu/2'marszu)
5 3 * (10'biegu/2'marszu)
6 2 * (12'biegu/2'marszu)
7 2 * (15'biegu/2'marszu)
8 20 min biegu
9 25 min biegu
10 30 minut biegu

Stosowałem go przez 3 tyg. i z ręką na sercu mówię, że przy 3 tyg. zamiast 7 min biegu przy drugiej turze przebiegałem 5 min i nie miałem siły.
Zaprzestałem ten trening, nie ze względu na niemoc kondycyjną, ale ze względu na złe obuwie.
Dzisiaj jadę do sklepu kupić odpowiednie buty i mam zamiar zacząć trening od nowa.
Tutaj moje pytanie, czy jest sens znowu robić ten trening, skoro nie dawałem rady, czy może polecicie mi coś innego. Słyszałem, że plany 6-cio tygodniowe są lepsze.
Zdaję się na Waszą pomoc :)

Druga sprawa to problem z oddychaniem, mianowicie oddycham ustami, aczkolwiek czasem robię to tak chaotycznie i nerwowo, że mam problemy z wyrównaniem oddechu, przez co po prostu brak mi powietrza. Możecie coś na to polecić ?

Bardzo zależy mi na tym by przez wakacje poprawić swoją kondycję, a przede wszystkim przebiec 30 min bez zatrzymywania się.

Jestem mężczyzną, mam 17 lat, biegam po asfalcie, na trening mogę poświęcić cały dzień, gdyż całe dwa miesiące wakacji spędzam w domu. Liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

witaj.
Po pierwsze jak możesz to nie biegaj po asfalcie,betonie i innych twardych nawierzchniach lepiej polne drogi itp.Twoje problemy z brakiem mocy i oddychaniem biorą się z tego że biegasz za szybko co jest typowym problemem początkujących,po prostu nie czujesz tempa.Możesz to zmienić,wystarczy iść na stadion i sprawdzić w jakim tempie pokonujesz okrążenie lub w innym miejscu na pomierzonych odcinkach.
Każdy plan można modyfikować na własne odczucia;jeżeli na początku bieg ciągły przez 5 minut to problem to zmniejsz go do 2 minut z przerwą na marsz aż do całkowitego odpoczynku i powtórka.
Obrazek
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1

ten plan wydaje mi się odpowiedni na dobry początek,jest prosty i zaczyna się od stosunkowo niewielkich odcinków biegowych co wg mnie jest możliwe do wykonania.
Obrazek
Awatar użytkownika
Emily_04
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam rówieśnika ; )

Osobiście mogę Ci polecić plan plan 6 tygodniowy.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547

Sama go skończyłam i powiem szczerze, że kiedy przebiegłam pierwsze 30 minut to przystanęłam i zaczęłam się zastanawiać, czy to na pewno prawda :D
Uczucie jest świetne. Najlepsze jest to, że z nie ma takich dużych skoków ze wydłużaniem czasu, więc będziesz zadowolony kiedy z tygodnia na tydzień będziesz widzieć efekty !
Ja zaczynałam od 3 tygodnia także musisz sam wypróbować, na którym etapie jesteś.

Co do oddychania to najlepiej słuchać własnego organizmu, ale pamiętam, że też miałam z tym na początku problemy i najlepszym rozwiązaniem było oddychanie np. co 2 krok. 2 kroki - wdech, 2 kroki - wydech. Byle regularnie i pomaga oderwać myśli od ewentualnego zmęczenia.

I z własnego doświadczenia krzyczę - nie biegaj po asfalcie !
U mnie to skończyło się kontuzją...

Wakacje to dla nas super czas na poprawianie kondycji i wypełnianie planów.
Trzymam kciuki, daj znać jak Ci idzie ;)
Pozdrawiam
Master047
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jakub738 pisze:Po pierwsze jak możesz to nie biegaj po asfalcie,betonie i innych twardych nawierzchniach
dlaczego?
Podpis to twój znak rozpoznawczy
Pozdrawiam innych masterów ;)
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

Master047 pisze:
jakub738 pisze:Po pierwsze jak możesz to nie biegaj po asfalcie,betonie i innych twardych nawierzchniach
dlaczego?
Emily_04 pisze: I z własnego doświadczenia krzyczę - nie biegaj po asfalcie !
U mnie to skończyło się kontuzją...
21.097 1:22:57
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Master047 pisze:
dlaczego?
Z reguły bieganie po takich nawierzchniach może zakończyć się kontuzją,jesteś początkujący nie niszcz sobie nóg będziesz musiał ich używać jeszcze przez długi czas.
Obrazek
Awatar użytkownika
colour.joanna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jakub738 pisze:
Master047 pisze:
dlaczego?
Z reguły bieganie po takich nawierzchniach może zakończyć się kontuzją,jesteś początkujący nie niszcz sobie nóg będziesz musiał ich używać jeszcze przez długi czas.
Dokładnie. A jeśli masz do wyboru tylko asfalt lub beton to z dwojga złego wybieraj asfalt- jest trochę bardziej miękki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ