typowe początki

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
light
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

od dłuższego czasu myślę o tym by zacząć biegać, no i w końcu zdecydowałem.
Mam 17 lat ważę około 74kg i prowadzę siedzący tryb życia, mam strasznie słabą kondycje i chude, słabiutkie nogi no i właśnie to skłoniło mnie do biegania.

Mam do was kilka pytań. Zacznijmy może od tego, że nie mam zbyt dużego budżetu, więc prosiłbym o polecenie jakiegoś godnego obuwia w niskiej cenie. Oczywiście wiem, że jakość nie będzie super, ale od czegoś trzeba zacząć. Poza tym czy potrzebuje jeszcze czegoś prócz obuwia? Jakieś pomocne(lecz nie drogie :hahaha: ) nowinki elektroniczne?

W jakich godzinach najlepiej biegać? czytałem, że dobrze jest biegać rano, bo jest się naładowanym energią na cały dzień, ale szczerze mówiąc średnio widzi mi się wstawanie o 5 rano przed szkołą i wypad do parku. Za to wieczorem jest tam dużo osób i dziwnie będę się czuł robiąc np rozgrzewkę w biegu typu podskoki czy skiping.

Zacznę od planu 6 tygodniowego i teraz pytanie, gdy osiągnę już 30min biegu, to czy mam przestać robić te dni przerwy i biegać codziennie? No i czy mam w końcu dodawać sobie jakieś minuty do biegu?

Chciałbym też zapytać się o to, czy opłaca się stosować do tego jakąś dietę? bo nie chciałbym stracić na wadze, jako że już mam leciutką niedowagę.

No i na koniec pytanie apropo tętna, w spoczynku mam tylko 60uderzeń na minutę i nie wiem czy jest to na tyle mało, by iść do lekarza? czy to może po prostu przez mój siedzący tryb życia i dzięki niemu moje serce tak wolno chodzi?

Pozdrawiam :)
PKO
Analogic Disturbance
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:49:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam do was kilka pytań. Zacznijmy może od tego, że nie mam zbyt dużego budżetu, więc prosiłbym o polecenie jakiegoś godnego obuwia w niskiej cenie. Oczywiście wiem, że jakość nie będzie super, ale od czegoś trzeba zacząć. Poza tym czy potrzebuje jeszcze czegoś prócz obuwia? Jakieś pomocne(lecz nie drogie :hahaha: ) nowinki elektroniczne?
Ja biegam z zwykłych Kalenji 75 od 4 miesięcy i nie narzekam osobiście, oczywiście wypadałoby zdefiniować przy okazji zakres znaczenia wyrażenia "niska cena" dla ciebie :) (50-100? 100-150?)
W jakich godzinach najlepiej biegać? czytałem, że dobrze jest biegać rano, bo jest się naładowanym energią na cały dzień, ale szczerze mówiąc średnio widzi mi się wstawanie o 5 rano przed szkołą i wypad do parku. Za to wieczorem jest tam dużo osób i dziwnie będę się czuł robiąc np rozgrzewkę w biegu typu podskoki czy skiping.
Na początku sam biegałem chaotycznie (rano, wieczór a nawet czasami w południe heh) ale doszedłem do wniosku że lepiej jest ustawić sobie stałą porę bo organizm bardziej się nakręca w tych godzinach. Sprawdź sam na sobie jak ci wygodnie, niektórzy lubią rano i mają faktycznie energię potem na cały dzień a z kolei inni preferują wieczór. Wszystko zależy od twojego planu dnia ofc. Nie ma "złotych godzin" na bieganie.

Co do czucia się dziwnie przy rozgrzewce gdy inni patrzą -> OLEJ TO. Sam miałem podobny problem na pierwszym treningu a potem przestałem zwracać uwagę na otoczenie. Nie przejmuj się tym że ktoś patrzy i rób po prostu swoje :)
Zacznę od planu 6 tygodniowego i teraz pytanie, gdy osiągnę już 30min biegu, to czy mam przestać robić t dni przerwy i biegać codziennie? No i czy mam w końcu dodawać sobie jakieś minuty do biegu?
Na początek wydaje mi się że nie powinienieś biegać codziennie, tym bardziej że nie masz jeszcze formy a po 6 tyg "epicka" to ona też raczej nie będzie. Jak wyrobisz formę i sprawdzisz jak tam się ma twój organizm po bieganiu kilka dni z rzędu i będzie wszystko ok, wówczas na luzie biegaj ile chcesz. Ważne jest aby się nie przetrenować bo działa to dosyć demotywująco :P
Chciałbym też zapytać się o to, czy opłaca się stosować do tego jakąś dietę? bo nie chciałbym stracić na wadze, jako że już mam leciutką niedowagę.
Jak nie chcesz zrzucać to dieta nie ma sensu, jeżeli sądzisz że odżywiasz się w miarę zdrowo i systematycznie to jedynie będziesz musiał dorzucić trochę kcal do dziennego zapotrzebowania żeby nie wylądować na ujemnym bilansie kalorycznym gdy dołożysz organizmowi jeszcze bieganie.
No i na koniec pytanie apropo tętna, w spoczynku mam tylko 60uderzeń na minutę i nie wiem czy jest to na tyle mało, by iść do lekarza? czy to może po prostu przez mój siedzący tryb życia i dzięki niemu moje serce tak wolno chodzi?
A po co ma bić szybciej skoro nie jest obciążone? :D 60 bpm to luz i norma także się nie przejmuj.

Pozdrawiam
light
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki, co do ceny to szczerze nie chciałbym na początek wydać więcej niż około 100zł, bo i tak na początku dużo biegał nie będę a mam dość trudną sytuacje finansową :D
słyszałem o butach Joma ale w moim mieście chyba ich nigdzie nie dostanę a nie jestem przekonany do kupna butów przez neta...
light
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hm ktoś jeszcze?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ