Debiut w maratonie w 2009

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hmm co do noclegu to chyba jest sprawa jasna (przynajmniej tak pisze w regulaminie):
NOCLEGI I WYŻYWIENIE:
1. Organizator zapewnia bezpłatny nocleg na sali sportowej z 2 na 3.05.2009 r., dla chętnych, którzy zaznaczą rezerwację na karcie zgłoszeniowej - ilość miejsc jest ograniczona. Miejsce noclegu zostanie podane zainteresowanym osobom w Biurze Zawodów.
Organizator nie zapewnia śpiworów i materacy.

Mnie też trochę niepokoi taki ogólny bałagan z organizacją Silesii, bo co by nie mówić, strona powinna już działać dawno temu, a na tej stronce co jest teraz w dalszym ciągu konkretów jest mało, bo brakuje tego najważniejszego czyli trasy. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie, jednak nie uważam, że ten bieg będzie klęską, moim zdaniem organizatorzy dadzą sobie radę. Ja jeszcze ostatecznej decyzji o starcie nie podjąłem, ale w dalszym ciągu bliżej mi na Silesię.
PKO
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

A ja się zastanawiam czy jak zapłacę za maraton a nie zdążę się przygotować to czy będę mógł zmienić przed startem na połówkę? Ciekawe czy było coś takiego już praktykowane na innych imprezach? Może ktoś cos wie
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bleez napisz do organiztorow bo nigdy nie wiadomo a co do noclegow to nie ma konkretow-gdzie?
Obrazek
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No może i nie ma konkretów gdzie, ale na ogól tak jest zawsze, że piszą że będzie w hali sportowej. Przy 4energy też nie było podanego dokładnego adresu, jak ktoś jest zainteresowany to dowie się dokładny adres na miejscu. Zresztą w zakładce noclegi pisze, że jest możliwość noclegu w hotelu w Chorzowie w niższej cenie niż normalnie.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wlasnie licze na to ze organizatorzy podadza dokladnie miejsce bo mam blisko do Katowic ale wczesna godzina startu i tak jak to jest na duzych imprezach w dzien startu jest zawsze duze zamieszanie i wole przyjechac dzien wczesniej i przenocowac na hali. Jak przyjezdza sie dzien przed startem zawsze mozna spotkac jakis znajomych z tras lub z neta,zwiedzic targi przedmaratonskie i poczuc atmosfere biegu a tego przyjezdzajac w dzien startu nie da sie poczuc. Jadac na biegi korzystam z uslug pkp niestety a w biorze zawodow trzeba byc miedzy 6a8 rano. :chlip: Ale nie ma co narzekac jezeli organizator sie nie martwi to po co sobie glowe zawracac. Pozdrawiam
Obrazek
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Chłopaki nie martwcie się zawsze można namiot rozbić w końcu to będzie miesiąc maj i powinno już być ciepło :hejhej:
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze nie wiem kiedy bym przyjechał i czym bym przyjechał. Dużo zależy od tego czy będą jeszcze jakieś inne imprezy towarzyszące, na 4energy był rajd Nordic Walking i dzięki temu do Katowic przyjechałem samochodem bo siostra ma prawo jazdy a przy okazji chodzi z kijkami, więc sobie wystartowała w rajdzie :) Teraz nie wiem czy na Silesii będzie podobny rajd, poza tym godzina startu jest wcześniejsza niż na 4energy, więc trzeba będzie w dzień startu przybyć do Katowic wcześniej i w związku z tym zastanawiam się czy nie przybyć dzień wcześniej. W sumie to mimo, że stronka ruszyła to mi jakoś dużo to nie pomogło w ustaleniu tego co i jak z maratonem, w dalszym ciągu niczego nie jestem pewny. Choć nie, jednego jestem pewny, Silesia Maraton będzie super imprezą :)
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Jakubie dowóz autobusami na miejsce startu na Biegu Fiata funkcjonował w miarę ok. Z resztą jak nas tam tyle będzie, to zawsze można we 3-4 zajechać jednym autem na start, a potem drugim autem z mety pojechać po auto na start :-).

Rapacinho słuszna uwaga co do braku najważniejszego, czyli trasy... Mogli napisać chociaż z grubsza którędy. Dla mnie to niedorzeczne.

Bleez też ciekawy motyw poruszyłeś z tą połówką - zawsze pozostałaby jakaś alternatywa. Ciekawe czy można będzie podjąć decyzję w trakcie biegu ;-). A namiot to se na Śląskim postawimy ;-).

Co do spotkania to może w którąś sobotę z doliniarze.com?

Szczerze mówiąc to jestem zawiedziony tą stroną. Tak naprawdę są tam takie informacje, które spokojnie mogły się pojawić ze 2 miesiące temu.

Trening dziś se odpuściłem bo miałem spore stresy w robocie i w ogóle się wymęczyłem. Za to zrobiłem gimnastykę rozciągającą i siłową.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ze strony Silesia maraton wynika ze trasa posiada atesty PZLA :hej: a mapki nie ma troche to zaskakujace :niewiem:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Tym bardziej dziwne, że mnie odpisali, że trasy ostatecznej jeszcze nie znają, bo w niektórych miastach są planowane remonty dróg i muszą dogadać się gdzie i kiedy. Stronka na siłę zrobiona i tyle. Falstart.

Wczoraj nie chciało mi się biegać to teraz mam: 10 cm świeżego śniegu ;-).
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam co drugi dzień, po 20 minut. Mięśnie jednak coś odczuły po królewskim dystansie i czuję tępy ból w piszczelach po 10 minutach biegu, ścięgna też się troszkę buntują. Znacie jakieś dobry zestaw ćwiczeń rozciągających po takim wysiłku? Przyznam, że brak biegania mnie trochę demoralizuje a i osłabienie prognozujące chorobę (wokół mnie chorują wszyscy) jakoś nie napawa optymizmem.
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll może właśnie dlatego na treningach się nie biega tego dystansu, bo potem za dużo się traci z kolejnych treningów? To chyba jednak jest dość "nienaturalnie" długi bieg.

Ja dziś 10 km spokojnie + 10 x 100m/100m (uważając na technikę, a więc nie na maks). A to wszystko na świeżym śniegu, więc wywinąłem orła (pierwszego w karierze ;-) na szczęście bez żadnych konsekwencji.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam dzisiaj zafundowalem sobie dlugie wybieganie 20,8 km srednio 4,59/km musze przyznac ze troche niebezpiecznie zrobilo sie w lesie,zamarzniety lod przykryl snieg i trzeba byc bardzo ostroznym,jeszcze zima nie odpuszcza :nienie: Wuj Phyll zrob sobie przerwe w bieganiu a w miedzyczasie potrenuj gorne partie ciala(silownia) lub bardziej przyjemne rzeczy np sauna a za pare dni po dolegliwosciach nie bedzie juz sladu.Pozdrawiam
Obrazek
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i styczeń czas zamknąć. Dzisiaj po raz pierwszy biegałem tak późno ok.16, ale muszę przyznać, że gdy pod koniec treningu włączyły się latarnie, a do tego zaczął padać śnieg to zrobiło się cudownie, jak w bajce :) A tak statystycznie to dzisiaj standardowy dystans 9km, bardzo spokojnie, bo jeszcze dochodzę do siebie po chorobie, ale już ok.15sek/km szybciej niż dwa poprzednie treningi. Z tym lodem pod śniegiem to jest problem, na niektórych fragmentach trasy trzeba było bardzo mocno uważać. A tak podsumowując styczeń to udało się przebiec 182km podczas 17 treningów w tym wliczony jest bieg w Mysłowicach. Szkoda, że złapała mnie choroba, bo myślę, że przez nią straciłem na pewno 4 treningi, a może nawet i 5, czyli spokojnie 40-45km więcej by było, a wtedy byłby nowy rekord w kilometrażu miesięcznym. Patrząc na sam koniec jeszcze rok wstecz to styczeń 2008 zakończyłem z przebiegiem 167km, tak więc teraz jestem 15km na plusie :)
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Styczen dobiegl konca czas podsumowac ten okres. Pogoda typowo zimowa mowiac szczerze niezbyt lubiana przez biegaczy ale kazda pora roku ma swoje "+" i "-". Pierwsze trzy tygodnie treningow pod maraton w Krakowie zakonczylem i czuje ze wszystko przebieglo dobrze.Ustanowilem swoj miesieczny rekord w ilosci przebiegnietych kilometrow 288,22 w poprzednich latach nawet w lecie tyle nie przebieglem a wszystko dzieki zmianie planow treningowych do pieciu treningow na tydzien. Do startu zostalo jeszcze 12-scie tygodni ale teraz juz tylko pod gorke coraz dluzsze wybiegania ale jedno mnie cieszy ze dni sa coraz dluzsze :hahaha:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ