Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 6-cio tygodniowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adamie, mimo, że po mnie nie widać, bo jestem "posturny" to wg papieru jestem otyły - przy 180cm mam 107kg. Moim celem biegania jest zrzucenie 10kg, a potem może jeszcze trochę...W 2003r. miałem coś ok. 95-96 i zero brzucha, później trochę się zaniedbałem (praca siedząca), teraz podjąłem walkę, by wrócić..
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No ok, rozumiem, tak się pytam, bo tylko w przypadku osób ze spora nadwagą nie twierdzę, że są w stanie od razu pobiec 30- minut.
calk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Od 10 tygodni biegam i maszeruję
Zaczynałem zimą dobrym startem od 2min biegu
Przy dużych mrozach nie biegałem
Miałem przerwę na chorobę i kontuzję
Jestem po 16 tereningach
Przy 3 min biegu czułem się dobrze nawet nie musiałem patrzeć na czas
Po chorobie dodatkowo wprowadzilem 3,5 min biegu , 1,5 min marsz okazał się nie wystarczajacy. :grr:
4 min okazały się nie do pokonania , dodatkowo wyskoczyła kontuzja
Sięgnąłem po metodę Gallowaya
Wczoraj ukończyłem 4 min bieg robiąc 2 min przerwy
Dobiegałem dodatkową 6 serię :taktak:
Bieganie zacząłem 8.01.12
Obrazek
lisek1666
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jakim średnim tempem w min/km powinno się realizować ten plan
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

lisek1666 pisze:jakim średnim tempem w min/km powinno się realizować ten plan
dla każdego to tempo może być inne, biegaj powoli, tak żeby się za bardzo nie męczyć :)
Krzysiek
mistrzkaskader
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, 07:18 przez mistrzkaskader, łącznie zmieniany 1 raz.
mistrzkaskader
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
calk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy stosowana jest zasada SUPERKOMPENSACJI w planach treningowych puma 6- tygodni , 10 - tygodni ?
Bieganie zacząłem 8.01.12
Obrazek
GopherLBN
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich
Chciałbym się podzielić moim doświadczeniem z programem 6 tygodniowym. Dosyć świeżym doświadczeniem, bo przed paroma minutami go skończyłem. Na wstępie dodam, że jeszcze 6 tygodni temu ważyłem 103,5 kg, przy wzroście 179 cm. Jeszcze 5 lat temu było to 80-85 kg. Kilka lat zupełnej bezczynności, duża ilość słodyczy, zwłaszcza w nocy.
Jeszcze parę tygodni temu zwykły spacer do sklepu (około 2km w obie strony) sprawiał, że wracałem zmęczony. 30 sekund biegu (w pierwszym tygodniu programu) doprowadzał mnie do zadyszki. 6 tygodni temu zupełnie "odstawiłem słodycze", podjadanie w dzień i w nocy. Chleb tylko na śniadanie, brak majonezu, frytek i innych przyjemnych rzeczy. 3 posiłki dziennie, zupełnie normalne, bez żadnych ograniczeń.
Rozpocząłem plan, ale nie ukrywam, że czasami zdarzyło się biegać 2 razy w tygodniu, ale każdy trening w pocie ukończony. Miałem plan, że jak nie dam rady to powtarzam tydzień. Na szczęście się udało. Dzisiaj jest 6 tydzień i 4 trening - 4,5 biegu, 0,5 marszu. Postanowiłem trochę oszukać i przebiec 30 minut, przeznaczone dopiero na zbliżający się tydzień. Wybrałem inną trasę, dużo dłuższą. Efekt 37 minut biegu, bez zatrzymywania się.
Dopiero dzisiaj zrozumiałem ten wyświechtany slogan, że "największe zwycięstwo, to zwycięstwo nad samym sobą".
Nie chwaląc się dodam, że dzisiaj ważę 93,9 kg, ciągle utrzymuję się systematyczny spadek wagi.

Trochę się rozpisałem, nie po to żeby się chwalić, ale może ktoś uwierzy, że jednak można zrobić coś z niczego. Ja też zaczynając bieganie czytałem posty na tym forum, próbując znaleźć opis doświadczeń osób, które zaczynały z zerową kondycją, a którym udało się osiągnąć te magiczne 30 minut. Tak dla własnej motywacji.

Teraz pozostaję biegać już dla zupełnej przyjemności :P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

GopherLBN pisze:Efekt 37 minut biegu, bez zatrzymywania się.
Dopiero dzisiaj zrozumiałem ten wyświechtany slogan, że "największe zwycięstwo, to zwycięstwo nad samym sobą".
No, fajnie, wielkie gratulacje. Jako autor planu odbieram to zawsze także jako jakiś osobisty minisukces. :)
Greebqu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gratulacje GopherLBN!!!
I po takich postach aż serce rośnie. :) Ja dzisiaj skończyłem tydzień 4min/1min. Biegło mi się bardzo swobodnie, ostatni (ponadprogramowy) 7 interwał zrobiłem nieco szybciej. W środę ruszam na 4:30/0:30!
GopherLBN
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki :D
Co prawda tempo mojego biegu nie jest imponujące, ale na razie zrzucam zbędne kilogramy :) powolutku do celu :)
Madziulek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam... już w gronie biegaczy :-)

Plan jest rewelacyjny. Wczoraj, i mogę to powiedzieć z dumą, przebiegłam 30 minut bez problemów :-)
Jeszcze w szóstym tygodniu planu, wydawało mi się, że przebiegnięcie 30 minut jest niewykonalne. Pomyliłam się! :-)
Polecam wszystkim, trzeba tylko dokładnie trzymać się planu - każdy trening i każde powtórzenie jest bardzo ważne - i nie poddawać w czasie biegu ;-)

Pozdrowienia!
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57

Nieprzeczytany post

Gratulacje !
Ja jestem na szóstym tygodniu. 30 min. biegu wypadnie mi we wtorek 1 Maja podczas imprezy biegowej (na 5.2 km) w mojej okolicy :)
Obrazek
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja wróciłem po perturbacjach zdrowotnych, ostatnio cykl urwał się na 4:30/0:30, potem miesiąc przerwy od jakiegokolwiek ruchu i powrót, bo jestem zawzięty...Źle zacząłem, bo chciałem spróbować wrócić od 4/1, ale tętno mnie powaliło, więc zszedłem na próbę do 3/2 i po korekcie próbuję w nieco wolniejszym tempie 3:30/1:30...Raz poszło całkiem całkiem, wczoraj się jednak wlokłem i myślałem w połowie, że chętnie już bym skończył..Tętno troszkę spada, ale wciąż czuję słabość pochorobową, jakbym się wlókł, a nie truchtał, zwłaszcza w drugiej części 5-ki (pierwszy bieg wyszedł powyżej 4km, ale chciałbym nie schodzić poniżej 5km, nawet kosztem tempa)..Zawziąłem się, bo mam parę kilo do zrzucenia, to jest trzeci powrót, czas biegnie, lato blisko, a ja w realizacji planów truchtam..w miejscu...Pozdrawiam wszystkich zmagających się z samym sobą ;)
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ