Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 6-cio tygodniowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
AnnaMartyna
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja chętnie dołączę :) tylko trzeba wybrać plan, ja jestem za 8-12 Pumy. A jak reszta? :)
New Balance but biegowy
domurst
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja przejdę chyba na 8-12. Zostały mi jeszcze 2 treningi do ostatniego, 30-minutowego biegu. Wszystko fajnie, tylko mam wrażenie że wychudłem strasznie - łapki mam jak u dziecka, w pasie tez troche poszło, bo spodnie z d*** lecą :) W moim przypadku to NIE JEST dobrze, bo i tak jestem szczupak. Trzeba będzie kupić jakieś hantelki i pompować chociaż co drugi dzień
Obrazek
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

domurst pisze:Ja przejdę chyba na 8-12. Zostały mi jeszcze 2 treningi do ostatniego, 30-minutowego biegu. Wszystko fajnie, tylko mam wrażenie że wychudłem strasznie - łapki mam jak u dziecka, w pasie tez troche poszło, bo spodnie z d*** lecą :) W moim przypadku to NIE JEST dobrze, bo i tak jestem szczupak. Trzeba będzie kupić jakieś hantelki i pompować chociaż co drugi dzień
Nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie :spoko:

No i w pizdu i wyladowal... Niestety dzisiejszy trening potwierdzil moje najgorsze obawy, kolana odmowily wspolpracy. Zdolalem pobiec tylko 2x8'b+2'm i reszte musialem juz tylko marszowac. Mysle ze czeka mnie conajmniej 2 tygodnie marszowania zeby dac odpoczac kolanom i zobaczymy co bedzie dalej. Przy okazji zaczalem jesc galaretke, co prawda niektorzy uwazaja ze to placebo ale jesli ma pomoc to czemu nie, napewno nie zaszkodzi.

Co do nastepnego planu to mnie osobiscie najbardziej podoba sie "Sila i Wytrzymalosc". Najbardziej uniwersalny plus daje ciekawe mozliwosci wlasnej ingerencji.
Awatar użytkownika
ptak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jest!!!!!!!!!!!!!!!! 30 minut ciągłego biegu wykonane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nemi, obiecałem że wykonam ten plan do końca, ale nie wytrzymałem, tak dobrze się czułem że we wtorek przebiegłem ten dystans. Miałem biec 4:30' ale nie zatrzymałem się i przebiegłem 30 minut. Niestety rewelacyjnie kiepski czas we wtorek 7:50'km w czwartek 7:30'km, ale co tam nie o to chodzi, tylko o te 30 minut cięgłego wysiłku. Nemi Ty też przebiegniesz te 30 minut bez problemu, tylko nie za szybko, przynajmniej ten pierwszy raz powoli (trzymam za Ciebie kciuki i pozostałych kończacych plan).
Podziękowania dla twórcy tego planu! Jest on rewelacyjny, skoro ja mający 0 lub nawet mniej kondycji wykonałem go od pierwszego treningu i zakończyłem tydzień wcześniej i dzisiaj potrafię biegac 30 minut non stop, to znaczy że każdy może zrealizowac bez problemu ten plan pod trzema naprawdę niewielkimi warunkami: odpowiednia motywacja, sumienność i systematyczność wykonywania planu, poświęcenie ok. 40' 4x w tygodniu. Polecam!!!!!
Plany na przyszłość? Teraz pobiegam sobie te 30 minut skupiając się na poprawie szybkości i pomalutku będę sobie wydłuzał czas biegu. Od najpóźniej 1 sierpnia rozpocznę Plan Pumy 15-21 km.
Nemi, nie potrzeba zakładać nowych wątków na forum jeśli chodzi o plany Pumy ponieważ Adam założył taki wątek "Trening z Pumą dla początkujących" jest on trochę niemrawy, ale myślę że go rozruszamy (mówie oczywiście o wątku na forum, a nie o Adamie, chyba że dziewczyny myślą inaczej).
Bardzo się cieszę że jest nas coraz więcej ujawnionych, zapalonych początkujących biegaczy. Zapraszam do czynnego udziału na forum!
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Awatar użytkownika
ptak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Apel do "starych pierników"
Masz ukończone 40, 45, lub więcej lat, siedzisz w wygodnym fotelu, oglądasz cały dzień telewizor, jedynym twoim sportem jest ćwiczenie kciuka na pilocie, zajadasz same "pyszności", uwielbiasz grila i piwko, twój brzuch przypomina bemben, lubisz opowiedać jak to kiedyś, kiedyś byłeś super sportowcem - to znaczy że dzisiaj jesteś "starym piernikiem".
Zmień wkońcu to!!!!!!!
Kup sobie buty sportowe, załóż koszulkę i spodnie dresowe i zacznij pierwszy trening z 6 tygodniowego planu Pumy, to naprawdę niewielki wisiłek, 30 sekund wolniutkiego biegu i 4,5 minuty marszu razy 6, dasz radę, sam to przerabiałem.
A że sąsiedzi będę się śmiali? I co z tego, skoro tak naprawdę będą Tobie zazdrościć że stać Ciebie na coś takiego, a oni nie mają odwagi!!!
"Stare Pierniki" już czas zacząć się ruszać!!! My młodzież - wszyscy poniżej 40 lat (a, ja się obecnie czuje na dwadzieścia)tutaj wam pomożemy i was wesprzemy tylko ruszcie się i ujawnijcie!!!
Pozdrawiam
Ptak (kiedyś "stary piernik")
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Właśnie ukończyłam Plan Puma...wstałam rano i pomyślałam a czemu nie i spróbowałam....MAM NA KONCIE MOJE 30 MINUT BIEGU!!!!!!! SUPER!!!po prostu rewelacja i w ogóle miałam wrażenie ze mogę dalej biec!!!polecam ten plan każdemu wrogowi biegania, który chce zacząć ....ja nigdy bym nie przypuszczała, ze będę biegać i co najważniejsze, że będzie sprawiać mi to frajdę....Ptak..tak myślał, miałam przeczucie - jednak kobieca intuicja mnie nie zawiodła...echch Ty...ale jestem z ciebie dumna...ja tez poczułam, ze to już czas tym bardziej ze te 30 sek.tak naprawdę mnie tylko wyprowadzały z rytmu...no to mamy co świętować...życzę powiedzenia na ścieżkach....a jeśli chodzi o watek to podeślijcie link ....dzięki no to biegusiem :oczko:
Mimbella
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam sie ladnie :)))
Grzecznie zarejestrowalam i na apel- melduje sie i zglaszam, ze ukonczylam plan i dzis przebieglam 41 min ciaglego biegu :)) w zabojczym tempie zaliczylam ponad 5 km;_)) A co tam, jak na mnie , swiezej 40 latki, ktora nie umiala przebiec 1 min to prawie polmaraton;_)) A wlasnei dzis w mojej wsi startuje Rybnicki Ksiezycowy, ide kibicowac i mobilizowac sie :)))
Pozdrawiam wszystkich zaczynajacych zycie w biegu :))
Obrazek
domurst
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ptaku - Twoje tempo jest chyba dobre. Ja biegałem interwał 4min biegu na 1min marszu w tempie 6.50/km i mam wrażenie, że to za szybko, bo wchodząc po schodach do mieszkania było ciężko. Mi jeszcze zostały teoretycznie 3 treningi, ale już jutro spróbuję się nie zatrzymać. Od wczoraj też pompuję coby masy mięśniowej nie tracić - to jeszcze nie ten etap, że chciałbym wyglądać jak Kenijczyk :)

nemi - gratulacje! a tu link do wątku, o który prosiłaś, niedługo się znowu przywitamy :) http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=22813
Obrazek
Awatar użytkownika
ptak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Gratuluje wszystkim krórzy również ukończyli plan 6 tygodniowy Pumy i przebiegli 30 minut.
Szczególnie Nemi my najdłużej sie tutaj wspieraliśmy.
A także Mimbelle, AnnieMartynie, Leszeqowi.
Domurst tobie też gratuluje bo pewnie zaraz przebiegniesz te 30 minut.
Trzymam kciuki za Goszką i Fantoma.
AnnaMartyna
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A ja mam jeszcze małe pytanie, czy ktoś z Was też tak miał, że w czasie planu w pewnym momencie mocniej bolały nogi? Mi się tak zrobiło, jak zaczęłam biegać 4,5 min, potem przeszło i 30 min biegło mi się już dobrze. Ale teraz znowu mam wrażenie, że mam strasznie ciężkie nogi i jak próbowałam dwa dni później pobiec znowu 30 min, to łydki bolały i nie dałam rady ;/ Czy jest jakaś rada na to? Lepiej pobiec jutro i się przemóc czy zrobić przerwę do wtorku?
Proszę o jakąś radę :)
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hej..AnnaMarta wydaje mi się ze powinnaś trochę przeczekać te parę dni bez biegania tobie nie zaszkodzi a tylko nabierzesz trochę sił i zregenerujesz ciało i mięśnie jak również psychikę .... ja bym tak zrobiła ....zamiast tego po prostu w domu się porozciągaj na spokojnie albo może rowerek dla odmiany...życzę powrotu do formy ...m
AnnaMartyna
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź! :) pozdrawiam
Jaro37
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oj jak ja Wam zazdroszcze że już skończyliście ten plan. Zostało mi jeszcze 2 tyg do końca i dołączę do Was na następnym poziomie. Tak jak obiecałem:) Pozdrawiam
Obrazek
domurst
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

AnnaMartyna pisze:A ja mam jeszcze małe pytanie, czy ktoś z Was też tak miał, że w czasie planu w pewnym momencie mocniej bolały nogi? Mi się tak zrobiło, jak zaczęłam biegać 4,5 min, potem przeszło i 30 min biegło mi się już dobrze. Ale teraz znowu mam wrażenie, że mam strasznie ciężkie nogi i jak próbowałam dwa dni później pobiec znowu 30 min, to łydki bolały i nie dałam rady ;/ Czy jest jakaś rada na to? Lepiej pobiec jutro i się przemóc czy zrobić przerwę do wtorku?
Proszę o jakąś radę :)
Ja ten cały plan traktuje umownie i jedyne czego przestrzegałem, to zrobienie odpowiedniej ilości treningów nim przejdę na kolejny poziom. Jeśli czujesz, że organizm się nie zregenerował to odpuść sobie, w końcu masz z tego czerpać przyjemność. 2 tygodnie temu miałem jakieś kłopoty żołądkowe i prawie tydzień nie biegałem - wcale mi to specjalnie nie przeszkodziło w przejściu na kolejny poziom.

Dzisiaj przedostatni trening zrobiłem, chyba niepotrzebnie bo czułem lekko naciągniętą pachwinę przed startem, ale myślałem, że to "zabiegam" - póki biegłem było ok, ale teraz trochę boli. Najwyżej odwlecze mi się finał o 1-2 dni, ale następnym razem raczej sobie odpuszczę
Obrazek
Awatar użytkownika
pełnazapału
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gratulacje dla wszystkich, którzy mają swoje 30 min za sobą- zwłaszcza dla Nemi i Ptaka :)

ja coraz bardziej cieszę się bieganiem, coraz bardziej lubię i mam nadzieję nigdy nie przestać!
Póki co zgubiłam prawie 6 kg, a z sapiącego kanapowca zaczynam się robić biegaczem- wczoraj przebiegłam 6,2 km w 45 minut... i żyję! a dzisiaj zaczął się dopiero mój 2 miesiąc tej zabawy :)
zmiany są na prawdę niesamowite, więc wszystkim początkującym życzę dużo motywacji, bo warto! Plan Pumy oczywiście poleciłam już dalej.

Do zobaczenia w innym temacie (i mówię wam- jeszcze będziemy biegać maratony!)
Obrazek
ODPOWIEDZ