Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 6-cio tygodniowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
lukrecja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ssokolow - dziękuję za odpowiedź. rozciągam się tylko statycznie, tak jak piszesz, i po bieganiu zdecydowanie dluzej i dokladniej niz przed. pogadalam z fizjoterapeuta, dalam nodze odpoczac pare dni i do tej pory problem sie nie powtorzyl, jestem na etapie 3b:2m i biega mi sie super :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ptak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jestem z wami!!! To początki 6 trening, ale jest wielki optymizm, motywacja i super samopoczucie! Jak dalej będzie, napisze. Pozdrawiam.
barteckr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Jakiś czas temu rozpocząłem ten plan, jednak nie udało mi się ukończyć ze względu na brak odpowiedniego obuwia i związane z tym dolegliwości.

Obecnie po zakupie butów wróciłem do tego planu. Obecnie biegam 2 min. b / 3 min. m.
W czasie pół godziny przebiegam ok. 4 - 4,3 km. Staram się biegać ok. 5-6x w tygodniu. Wcześniej jeździłem na rowerze, po treningu nie czuję zmęczenia. Po godzinie mam nawet ochotę biec jeszcze raz.

Mam pytanie co do tętna i szybkości biegu. Mam 19 lat, tętno maksymalne wyznaczyłem na ok. 200. W czasie odcinków chodzonych moje tętno to ok. 65-75%, w czasie biegu to ok. 80-90% (szczególnie przy wyższych temperaturach)
Biegnę z prędkością ok. 5-6 min/km. Poniżej wykres:

Obrazek

Czy moje tępo i tętno jest odpowiednie? Na pewno pod koniec odcinków biegowych nie mógłbym pozwolić sobie na "swobodną konwersację".
Dobrego pulsometra na razie nie chcę kupować. Obawiam się o swoją wytrwałość w bieganiu. Będzie on nagrodą po przebiegnięciu 30 min :)
Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
darek12
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:20
Życiówka w maratonie: 03:46:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oprócz mnie, żona to już czwarta osoba, którą przeprowadzam przez trening pumy..., zrobiłem się zawodowy trenerem Pumy - he, he są jakieś certyfikaty?
Awatar użytkownika
lideczqa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziś poniedziałek, zaczynam przedostatni tydzień. Za każdym razem myślę że to niemożliwe żębym dała rady w prejściu do następnego tygodnia, i zawsze jakoś... ja ewidentnie biegam za szybko. I mam taką prawidłowość: pierwszy odcinek średnio bo jestem jeszcze nie rozgrzana. Drugi super i myslę sobie: e tam luzik dam radę. Trzeci zaczyna być męczący. Na czwartym myślę sobie że to niemożliwe żebym dała radę przebiec piąty i 6-ty. W piątym ciągnie mi się najbardziej pierwsze dwie minuty a potem jakoś to jednak idzie. A szósty przebiegam bo to ostatni i co?? JA NIE DAM RADY???
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

barteckr pisze: Czy moje tępo i tętno jest odpowiednie?
Tempo skacze ale taka jest specyfika mierzenia tempa.
Pokaż wykres tętna.

lideczqa

Wg mnie jesteś w stanie już dziś przebiec 30 minut ciągłym biegiem, stosując się do tych zaleceń:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=6&id=1791
Awatar użytkownika
lideczqa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki, fajny artykuł. Ja wiem, że biegam za szybko, tylko że tak mi strasznie trudno zwalniać. Ja łapię się na tym że biegnę za szybko i zwalniam, a po 10 sekundach i tak biegnę znowu starym tempem więc zwalniam... a potem w końcu się poddaję i biegnę jak mi wychodzi :)
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

witam...zaczęłam plan puma od 2 tygodnia ...wcześniej kijki i spacery. Aktualnie jestem na 3 tygodniu i myślę ze jest okey. Narazie chce mi się więc nie jest źle. :bleble: Też mam tak - że jak zaczynałam to nie myślała ze zdołam przebiec 6 x po 2 min. Nieosiągalne - myślałam. Ale nogi same biegną wiec jestem przekonana ze zdołam biec dłużej. ale czasem przychodzi kryzys miedzy 3 a 4 razem (2 min). Natomiast na ostatnich minutach dopiero czuje jakbym sie dopiero rozkręcała i mogłabym tak biec jeszcze dłużej. Ale dalej jestem sceptyczna jeśli chodzi o bieg ciągły przez 30 min. Ach :ojoj: ale zarówno pełna nadzieji. a cel biegania oczywiście spadek wagi :bleble: i musze sie przyznac ze zawsze byłam wrogiem biegania ...ale teraz chyba "połknęłam bakcyla " tak sie to chyba mówi :hahaha: powodzenia :uuusmiech:
Awatar użytkownika
Apau
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1h1min
Życiówka w maratonie: marzenie

Nieprzeczytany post

Ale zobaczysz tą radość po pierwszych 30 min...
Mnie nadal (choć nam rade przebiec już 10km) największą trudność sprawia początek, pierwsze 10 -15 min bolą mnie nogi i generalnie mam myśli w stylu że dziś to więcej jak 3 km nie przebiegne, a mija 15-20 min i zaczynam się czuć jak maszynka do biegania i biegnę godzinę. Nie wiem czy to wpływ psychiki i tego że wydzielają sie jakies substancje (endorfiny?) poprawiające samopoczucie czy po prostu dopiero po 20 min jestem naprawde rozgrzany (mam 36 lat, a czym więcej to ponoć organizm dłużej się rozgrzewa).
A wracając do planu, od którego też zaczynałem - jak go sobie wydrukowałem i przeczytałem to pomyślałem - to chyba dla jakichś amerykańskich grubasów, przecież gram w piłke itd, no a bieg wszystko zweryfikował - mało płuc nie wyplułem przy biegu 2 min/3min :-) Dodatkowo wstyd mi troche było bo pewnie wyglądałem jak paralityk biegnący nierówno i koślawo, teraz zauważam ze z czasem zmienia się też styl biegu, na bardziej elegancki.
Powodzenia.
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

...no no jestem pełna podziwu :szok: Cóż zobaczymy co będzie dalej.. będę - myślę - na bieżąco relacjonować postępy :hej: ...
Awatar użytkownika
ptak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

3 tydzień, 9 trening i pomysleć że można swobodnie przebiec 6x2min. Chyba najważniesza jest motywacja i jeszcze raz motywacja, potem cierpliwość by nie skoczyć ostro do przodu (a tak bym chciał) bo można szybko skończyć bieganie, i wiara że też potrafię biegać i będę biegał 30 minut, potem 60, a może i jeszcze więcej?
Pozdrawiam wszystkich biegających, zwłaszcza początkujących.
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ha i o to chyba w tym wszystkim chodzi - motywacja :taktak: ale jest to tez pewnego rodzaju sprawdzian dla takich jak my, którzy wyznaczają sobie cel i dążą do niego...mam nadzieje ze nam się uda...czego sobie i tobie życzę ....powodzenia......pozdrawiam
majcik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

realizuję plan pumy. dobrze szlo, nawet postępy były i kilogramy w dół,ale... dziś miał być dzień kiedy pobiegnę 30 min bez przerwy. nie dałam rady:( po 15 minutach odpadłam.... i mam w zw z tym pytanie do was: czy to może być wina opałów? mam się przerzucić teraz na 10tygodniowy i dojść jakoś do tych 30 minut biegu?czy dalej próbować 6 tygodniowy z np powtórzeniem zeszłego tygodnia?
help:(
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

majcik pisze:mam się przerzucić teraz na 10tygodniowy ..........czy dalej próbować 6 tygodniowy z np powtórzeniem zeszłego tygodnia?
NIE !!!!!!!!!! :)

Jesteś już gotowa do 30 minutowego biegu, tylko robisz to za szybko.
Przeczytaj to i się do tego zastosuj. http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=6&id=1791
majcik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ok, spróbuję. dzięki:)
ODPOWIEDZ