Jak wybrać właściwe tempo?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Anntor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mortimer pisze:
Anntor pisze:Dla tych którzy mają taki problem jak ja powyżej. Jeśli się nie biegało z pulsometrem to nie należy zbytnio się nim przejmować. ( w moim przypadku w ogóle nie biegałem) Jestem po 4 tyg treningu. Na początku biegałem ok. 6:40 na 75% a teraz 5:40 na 74% także znaczna poprawa i w dodatku pełen luz :) 3:30 nadal realne :D
Opisz, proszę, swój typowy tygodniowy trening. Ile razy biegasz, jakie dystanse pokonujesz i w jakim tempie, jakie wykonujesz ćwiczenia dodatkowe.
W tyg od 65 do 90 km. 5 razy w tyg.
W tym tyg na przykład :WTOREK: OWB1 8km + SB (podbiegi) 10x 140/140m + trucht 2km
ŚRODA OWB1 4km + WT 4x 2km (tempo odcinków: 04:35/km) + trucht 2km
CZWARTEK OWB1 10km
SOBOTA OWB1 8km + RT 10x 30"/60" + trucht 2km
NIEDZIELA OWB1 8km + BNP 12km (4km - 05:15/km, 4km - 05:10/km, 4km - 05:05/km) + trucht 4km

Po raz pierwszy w tym tyg miałem trening z wytrzymałości tempowej (WT) dało popalić ale czuje duży progres. A tak zamiast określonych czasów na km miałem do tej pory BC2 i w niedziele długie wybieganie.
PKO
San Vito
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ponownie,
jakiś czas temu się z Wami przywitałem :) Rozwialiście trochę moich wątpliwości, doradziliście za co raz jeszcze dziękuję.
Biegam nadal co już jest dla mnie sukcesem :)
Robię sobie takie przebieżki 5 - 6,5km w tempie 4:45 - 5:00/km.
Jest mi z tym dobrze i mam nadal zamiar sobie biegać dla przyjemności jednocześnie wydłużając dystans do 10km (wiem, że teraz też bym to przebiegł ale nie spieszy mi się)
Moje pytanie:
Czy sporadyczne wyjścia w góry (wczoraj wszedłem sobie szybkim tempem na górę - 540m przewyższenia na niecałych 4km) dodają coś nowego czy przeszkadzają?
Czułem się po tym świetnie ale chciałbym znać Wasze zdanie na temat tego typu urozmaiceń.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie przeszkadzają, raczej pomagają.
San Vito
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to ok tylko czy powinienem starać się podbiegać czy raczej szybkie podchodzenie wystarczy?
Powiem tak: Zapas podczas szybkiego marszu w górę był ale tak jak było nie powodowało uczucia zajeżdżania się.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli to ma być po prostu dla przyjemności to możesz wchodzić na te górki. Jednak jeżeli to ma być trening siły biegowej to ja bym raczej biegał. Niemniej na podbiegi wybrał bym coś krótszego i bardziej łagodnego :)
Awatar użytkownika
Ginger
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy to prawda, że jeśli chce się biegać nie tylko dla przyjemności, ale także aby zgubić kilka kilo (tak, wiem, my kobiety... ;)), to trzeba biec wolno, tak aby można było rozmawiać lub nucić? Obecnie biegam tempem 8-9 km/h, ale nie jestem w stanie rozmawiać bez zadyszki, czyli powinnam biegać jeszcze wolniej?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie, no bez przesady. Ogólnie jest zasada, że im więcej wydatkujesz energii tym lepiej. A jeśli chcesz dużo to musisz długo ale wtedy nie da się szybko, dlatego ma sens, żeby robić to wolno.
Tu jest trochę o tym:
http://bieganie.pl/?cat=13&id=120&show=1
http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=1548
Awatar użytkownika
Ginger
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:jeśli chcesz dużo to musisz długo ale wtedy nie da się szybko, dlatego ma sens, żeby robić to wolno.
To chyba zostanie drugim moim ulubionym lakonicznym cytatem. Tuż po "If I could I would, but I can't, so I shan't".

Dzięki za linki, wychodzi na to, że dobrze słyszałam o tym rozmawianiu, a ponieważ nigdy nie biegam krócej niż godzinę, długość wysiłku też jest w porządku. Spróbuję też w końcu pobiegać z pulsometrem, ale jakoś nie jestem do niego przekonana.
Majus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dlugo ale wolno, a na początku trzeba stopniowo zwiększać żeby sie nie 'zajeździć' i stawów przede wszystkim...

Ostatnio zmieniony 30 paź 2013, 18:07 przez Majus, łącznie zmieniany 2 razy.
ProMegan79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trzeba zacząć najpierw biegać, sprawdzić ile czasu się da radę biegać i z czasem zwiększać tempo i dostosowywać tempo do swoich sił.

Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, 16:01 przez ProMegan79, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bonsik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak stopniowo zwiększać dystanse i tempo a będzie coraz lepiej. Wiele osób właśnie popełnia błąd odrazu narzucając sobie zbytni wysiłek.

Ostatnio zmieniony 20 gru 2013, 21:58 przez Bonsik, łącznie zmieniany 1 raz.
Idol45
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przez 1 miesiac w ogole nie umialem ogarnac dobrego tempa i czesto konczylo sie na dluzszym marszu niz biegu, ale z czasem chyba sie to chwyta.
Awatar użytkownika
Manlistra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy mógłbym prosić o link do artykułu na temat odżywiania się i godzin posiłków zależnie od pór biegania? Lub oczywiście do jakiegoś tematu na forum pokrewnego. Niezbyt wiem jak sformułować zapytania do googla :)

Z góry dzięki.

Zaczynam sobie powoli, ale chciałbym na początek wygląda z odżywianiem właśnie
kurczeblade2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też bym chciała taki artykuł poczytać. Przydało by mi się i to bardzo dobre odżywianie:)
Awatar użytkownika
Szyszka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Siema, biegam już około 2 miesiące - zaczęłam od praktycznie zera :P ale plan 30 minutowy jeszcze nie został osiągnięty :/ jestem na 5min biegu, 2min marszu. Chyba mam nieodpowiednie tempo :( jakie powinnam wybrać ? przy 3.5min bieg 2.5min marsz osiągałam 4.15km. Proszę o radę jakie powinnam mieć tempo by czynić postępy
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ