Zaczynam od zaraz, nie odkładam na Nowy Rok :-)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Ania_26
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

OK, jutro biegnę, nawet jak będzie mi bardzo zimno. Nie można tak sobie odpuszczać. mario_79 biegałeś dzisiaj? ;-) Jutro podskoczę chyba pobiegać do Gdańska. U mnie wszyscy biegacze poznikali ze ścieżek ostatnimi dniami. Nie ma biegaczy, rowerzystów, ani tych z nordic walking. Normalnie pustki, wszyscy się zaszyli :-)
New Balance but biegowy
mario_79
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Oczywiście że biegałem to znaczy biego - maszerowałem czy coś tam - plan treningowy;) Tylko - 11 było więc ciepełko ;) Ale rzeczywiście pustki były i w GD ;)
Awatar użytkownika
Ania_26
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czyli zostali najtwardsi :-)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja dzisiaj biegałem pod Gdańskiem i akurat trafiłem na kilku znajomych biegaczy, więc mogłem poszurać w grupie :)
Awatar użytkownika
Ania_26
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A gdzie pod Gdańskiem? :-) Ja od kiedy zrobiło się tak zimno, to nawet nikogo nie mijam. Aż strach, takie pustki, haha. Jak zaginę, to bez świadków :)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ania_26 pisze:Przepraszam, mam Retimax, nie Dermosan. Pomyłka ;-) Ale Retimax polecam każdemu z podrażnioną skórą po mrozach. Super działa na podrażnioną cerę, ale też zregenerował mi szybko dłonie po przesuszeniu. Dobra, dość tej reklamy, haha :-)
Ja na bieganie w duże mrozy nakładam na nos i twarz wazelinę kosmetyczną. Nie wiem jak to się ma do wrażliwej skóry czy makijażu, ale do -20kilka stopni jest sprawdzone. Nos też mi przemarza. Moim patentem (oprócz wazeliny) jest, ilekroć zacznie marznąć nos, wdech ustami - wydech nosem i ustami.
Awatar użytkownika
Ania_26
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wazelina kosmetyczna też spoko, ale ona tylko ochrania, a nie regeneruje jak już coś... Miło, że wziąłeś pod uwagę makijaż, ale myślę, że przy bieganiu, szczególnie w niskich albo wysokich temperaturach makijaż może tylko skrzywdzić ;-) haha. Co do oddychania przez usta w takich temperaturach... czytałam, zeby tego nie robić, bo łatwo przeziębić oskrzela i płuca. Chociaż powiem szczerze, że miałam to gdzieś, kiedy tak marzł mi nos :)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegałem po Żukowie i okolicach. A co od oddychania w zimie - nigdy nie oddychałem inaczej niż przez usta. Niby jak inaczej pobrać potrzebną ilość powietrza? Ponadto ogrzewanie powietrza w nosie to też bzdura. Dawno już obalono ten mit.
Awatar użytkownika
Ania_26
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:A co od oddychania w zimie - nigdy nie oddychałem inaczej niż przez usta. Niby jak inaczej pobrać potrzebną ilość powietrza? Ponadto ogrzewanie powietrza w nosie to też bzdura. Dawno już obalono ten mit.
Dziękuję za oświecenie mnie :-) Jeszcze na studiach na fizjologii wciskali mi ten kit, ale mi nigdy nie starczało powietrza, jak staralam sie tak oddychać. Było to też jakieś nienaturalne, więc to olewałam. Myślałam, ze po prostu błędnie oddycham, ale ważne, że wygodnie :D
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Biegałem po Żukowie i okolicach. A co od oddychania w zimie - nigdy nie oddychałem inaczej niż przez usta. Niby jak inaczej pobrać potrzebną ilość powietrza?
Spoko, da się przy długich wolnych wybieganiach...może nie przez cały czas, ale da się :)))

--
Axe
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

axe pisze:
maly89 pisze:Biegałem po Żukowie i okolicach. A co od oddychania w zimie - nigdy nie oddychałem inaczej niż przez usta. Niby jak inaczej pobrać potrzebną ilość powietrza?
Spoko, da się przy długich wolnych wybieganiach...może nie przez cały czas, ale da się :)))

--
Axe

ale co to daje?? oddychanie nosem ??

wg mnie tylko zamarznięty nos ;-p
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak pisałem "nie cały czas"...jak jest mróz, to czy oddychasz nosem, czy nie, to i tak Ci zamarźnie ;-) A co daje? Subiektywne odczucie cieplejszego powietrza (mam na mysli mróz koło -8 i niżej)...przynajmniej na gardło tak nie wali...żeby nie było: nie namiawiam nikogo do oddychania przez nos, napisałem tylko,że "się da" jako replikę na twierdzenie, że się nie da :)

--
Axe
Awatar użytkownika
Ania_26
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cześć biegacze, jak Wam idzie i jak nastawienie i humor? :-) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak zawsze pozytywnie. Robimy swoje :) Dzisiaj śnieg pada, więc szykuje się ciekawe bieganie :)
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na południu nie ma śniegu, wczorajszy deszcz rozpuścił wiekszość sniegu, więc dla "asfaltowców" jest ok...trailowcy za to mają przekichane ;-)))

--
Axe
ODPOWIEDZ