Trening z Pumą dla początkujących

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

jak nie dacie rady! pewnie, że dacie :ble:

wczoraj miałem zrobić trase nad zalewem zegrzyńskim, ok 12km, moja się uparła, że biegnie też, oznaczało to tempo szurane, ale cóż, mówie, trzeba pomóc początkującym :ble: NAJWIĘCEJ CO PRZEBIEGŁA TO 4,6KM

no i się skończyło, że ze średnią chyba 7,45 przebiegliśmy 12,5km

Paulina zakończyła z bolącymi łydkami, + pęcherz na spodzie stopy, ale dumna i zadowolona była :ble:

a ja, cóż, ja ide na rekord km w tym tygodniu i miesiącu też
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
New Balance but biegowy
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ptak pisze:Jak Ty nie przebiegniesz swojej normy to i ja nie przebiegnę swojej (10km)!!! :hahaha:
nigdy nie miałam wątpliwości, że Ty ptaku jesteś bardziej konsekwentny i stanowczy niż ja...wiec pewnie Ty swoją dychę bez problemu pokonasz...wiem to na pewno :taktak: ...
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mariuszbugajniak pisze:no i się skończyło, że ze średnią chyba 7,45 przebiegliśmy 12,5km
Wielkie Gratulacje dla Was kochani...a szczególnie dla Pauliny - bo po Tobie to się można spodziewać nie lada wyczynów ... :taktak:maratończyku :uuusmiech:
Awatar użytkownika
ptak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Plan 15-21 tydzień 5 cd.
Dzisiaj planowałem spokojne 4-5km +przebiezki 6x100m, ale wyszło 6,5km w dwóch ratach 2,5 + 4,0km i przebiezki.

Zdobyłem dzisiaj kolejne doswiadczenie biegowe (bardzo ważne) :hahaha:
Po 1km biegu mój organizm zasygnalizował chęć wypróżnienia, mówie do siebie: wytrzymam spoko. Po nastepnych 0,5km mój organizm ponownie zasygnalizował to samo i zrozumiałem że jest to proces nieodwracalny......... :taktak: Całe szczęście, że biegam w lesie i miałem ze soba w kieszące chusteczki higieniczne. Przez następny kilometr szukałem bardziej krzaczastego lasu i znalazłem, a potem .................................. i sru. :hahaha:
Wszystkiemu jest winien mój chleb z mąki pełnego przemiału na zakwasie, ma on same zalety, które w tych okolicznościach stały się wadą.
A co by było gdybym biegał w terenie zabudowanym .....................i sru, w majty :hahaha: (nie wyobrazam sobie tego)
A co by było gdybym biegł na zawodach ......................... i sru, po zawodach :hahaha:
Co najmniej dzień przed zawodami trzeba bardzo uważać co się je.
Doświadczenie bardzo przydatne. :usmiech:
Pozdrawiam wszystkich ...................................................i sru. :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

właśnie jestem po kąpieli... pierwszy półmaraton pękł poniżej 2h

klimat zalewu zegrzyńskiego działa

:spoczko:

KOMENTARZE
domurst
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie widziałem Twój wpis na run-logu i jestem w ciężkim szoku - zawstydzasz nas! ;)

Ja dziś po raz pierwszy przebiegłem 8km - tempo przeciętne, ale na usprawiedliwienie dodam, że miałem podobny problem jak ptak - z tym, że mi udało się donieść do domu ;)

No i kolejna nauka - powyżej 40min. biegania zabierać coś do picia - dziś póki biegłem w lesie w cieniu było super, ale 2 ostatnie kilometry to otwarta przestrzeń i totalna lampa + duchota no i choć odrobiny napoju do zwilżenia ust zabrakło bo końcówkę doszedłem siłą woli...
Obrazek
Awatar użytkownika
Emily_04
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

@ Ptaku - to prawda, że każde doświadczenie jest ważne, ale jeśli o zawody chodzi, to to jest chyba jedno z tych ważniejszych ;) Na szczęście jeszcze nie miałam okazji do doświadczyć, i mam nadzieję, że nie będę miała okazji.
mariuszbugajniak pisze: pierwszy półmaraton pękł poniżej 2h
domurst pisze:jestem w ciężkim szoku - zawstydzasz nas!
Dokładnie - zawstydzasz nas ! Ale i nieźle motywujesz :taktak: Obyśmy wszyscy mogli niedługo dodać taki wpis :)

@ Domurst - gratuluję pierwszej 8 ! :)
I zgadzam się co do tego picia miałam okazję tego doświadczyć podczas tego planu...
Pomyślałam sobie, że następnym razem wezmę choćby probóweczkę z wodą xD
A kiedy indziej musiałam wyciskać wodę z chustki w której miałam kostki z lodem, tak gorąco było :hej:

Ktoś jeszcze doświadczył czegoś pożytecznego podczas ostatnich treningów ? :)
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mariuszbugajniak pisze:pierwszy półmaraton pękł poniżej 2h
nie pamiętam, który plan realizujesz bo jeśli 15-21 to możesz uznac za ukończony...a jeśli 8-12 to wogóle nie ma o czym mówic :taktak: maratończyku :uuusmiech:
ps. faktycznie wyga z Ciebie...pozdrawiam
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ptak pisze:Jak Ty nie przebiegniesz swojej normy to i ja nie przebiegnę swojej (10km)!!!
no tak ptak :hahaha: tacy jak my po 30 i 40 to musimy tylko zgodnie z planem :taktak: :hahaha:
więc....zaczynam... skończyłam 8 tydzień planu 15-21....niedziela miałam 14km w planie a przebiegło sie jakoś 15,10km z czasem 1,40h...więc zadna rewelacja - no ale trzeba trochę młodzieży dac szanse na wykazanie się ...więc celowo szurałam :hahaha: :hahaha: :hahaha: żeby nie było :hahaha:
ps. ptak mam nadzieje ze Tobie też sie udało...
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale powiem Wam tak, miałem się położyć dosyć wcześnie (jak na pobyt u rodziny :hej: ) no i się o 5 rano położyłem... trzeźwo i w miarę nie zmęczony, miałem ochote na duże wybieganie, ale nic nie pisałem, bo nie wiedziałem, czy da się rade, nastawiłem budzik na 8 rano , i dupa lało, dopiero o 11 była pogoda, no i wyruszyłem

pobiegłem na czczo... BŁĄD (czemu, dalej napisze)
wziąłem sobie powerade w bidon z pasem, taki za 59zł w decathlonie, super temat, wygodny i nie przeszkadza...

dla tego, że byłem na czczo wziąłem sobie żel, który kupiłem w ergo, chciałem przetestować, czy nie będe wymiotował po tym, ale nie trzeba tylko popić dobrze, bo żel (vitargo) to ulipek tzw. czyli trzeba popić, żeby nie było posmaku

tak więc żel wciągnąłem na 6km, potem biegałem, biegałem, biegałem, a że nie przemyślałem, że planowo miałem o 8 wyruszyć, a nie o 11, więc biegałem w pełnym słońcu (męka)...

podsumowując 19-sty km przebiegłem naszybciej, po 20-stym km skończyło mi się paliwo, oddech norma, puls norma, nogi norma, pęcherze w normie :hej: :hej: tylko wybitnie nie było na czym biec, specyficzne uczucie braku paliwa :hej:

także, szkoda, że 2 żeli nie wziąłem, dlatego to bieganie na czczo jest na 2 razy, jak do 10km to ok, wcześniej zrobiłem 13km na czczo i było ok

WNIOSEK DNIA: jeszcze mocniej podziwiam maratończyków...

aaa, jaja dobre były, po biegu jak chciałem w chód przejść to glebe bym zaliczył, nie mogłem wprowadzić nóg w rytm chodu :hej: :hej:

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nemi pisze:
mariuszbugajniak pisze:pierwszy półmaraton pękł poniżej 2h
nie pamiętam, który plan realizujesz bo jeśli 15-21 to możesz uznac za ukończony...a jeśli 8-12 to wogóle nie ma o czym mówic :taktak: maratończyku :uuusmiech:
ps. faktycznie wyga z Ciebie...pozdrawiam

no niby 8-12 modifikowany genetycznie :bum:

KOMENTARZE
nemi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

..wiesz mariusz jak tak Cię czytam to nasuwa mi sie na myśl stwierdzenie ...że jedni maja predyspozycję do uczenia sie inni głowe do biznesu...inni maja talent muzyczny..itp.itd...a ty po prostu jesteś urodzonym biegaczem...w tak niedługim czasie i takie postepy...chyle czoła...
ps. a juz prostuje...oczywiście te wszystkie umiejętności możesz miec na raz..nie urągając nikomu... :usmiech:
Awatar użytkownika
Emily_04
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

nemi pisze:..wiesz mariusz jak tak Cię czytam to nasuwa mi sie na myśl stwierdzenie ...
Oj zgadzam się ! Jednym coś przychodzi łatwiej innym trudniej, często nawet wtedy kiedy stosują te same metody.

Melduję wykonanie zadania, bo jestem już po porannym, świątecznym treningu :)
W sumie nie wiedziałam czy mam zaczynać któryś tydzień więc zrobiłam łącznie 30 minut w tym 2 przebieżki i ok. 8-10 podbiegów. Na początku dość mozolnie mi szło, ciężko mi się było rozkręcić [ szczególnie, że cała droga biegła pod górkę], ale stwierdziłam, że skoro jest trudno to idę w dobrą stronę :taktak:

Tak więc powróciłam do planu, choć przyznam, że jak i poprzedni, mam zamiar troszkę go modyfikować - nie ułatwiając sobie oczywiście.
@Mariusz - mogę zapytać za czym mniej więcej polegały twoje modyfikacje, czy to jakaś tajemnica? ;)
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ogólnie to poprostu wydłużanie czasu biegu, przebieżki są bardzo mocne, 100 metrowe, przerwa nie w marszu tylko w truchcie ale też nie takim wolnym

:hejhej:

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
ptak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no mariusz!!! a, to niespodzianka!!! coś niesamowitego!!! gratuluje!!!
mariuszbugajniak pisze:no niby 8-12 modifikowany genetycznie
śmieszne :hahaha: Ty własnie zakończyłeś plan 15-21 i teraz pytanie co dalej???
Według mnie to przedewszystkim biegaj, biegaj i biegaj, rób bazę kilometrową, staruj w zawodach na 10 i 21km.
A potem zastanów się co dalej? Bo albo jak większość z nas, czysta amatorszczyzna, albo coś więcej. Masz predyspozycje do biegania i jesteś w takim wieku że możesz jeszcze coś w bieganiu przynajmniej długodystansowym zdziałać.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje wyczynu.
ODPOWIEDZ