Debiut w maratonie w 2009

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nazwa ok"Debiutanci po debiucie"
Dzidka ja teraz realizuję plan M.Bartoszka 10 km poniżej 40 minut docelowo na 4 lipca w Opolu. Zacząłem w tym tygodniu a to co udaje mi się zrealizować opisuję w temacie Trening-10 km poniżej 40 minut.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Grozza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:05
Życiówka w maratonie: 03:45:45

Nieprzeczytany post

Piter82 na pewno masz dużo racji ale wątpię, że Dzidka by się za ten plan zabierała w takiej formie w jakiej jest on napisany. Na pewno zmodyfikowałaby go sobie do swoich możliwości nie tylko poprzez dobranie odpowiednich prędkości ale też zwiększenie dni wolnych. Na pewno taki plan przyniósłby poprawę jeżeli chodzi o prędkość i osiągnięty czas na 10km bowiem 'jest z czego schodzić'. Mimo to przyznaję, że trudno chyba o dobór planu na 10km w internecie dla osób biegających trochę wolniej. Przy okazji nie można zapominać o tym co Dzidka sama napisała, że biega dla własnej frajdy a nie chodzi jej o nabijanie nowych życiówek. Zdaje się, że Dzidka chciałaby biegać nieco szybciej ale nadal z uśmiechem na twarzy na trasie i mecie ;]

Jakub738 - mamy podobne cele, życiówki na 10km i miejsca startów, do których się przygotowujemy, napisz mi co Cie przekonało do tego że wybrałeś plan M.Bartoszaka zamiast planu amerykańskiego ?

Dzidka - co do pomiaru, to chyba najlepiej biegać na bieżni, ale nie każdy ma okazje i nie każdy może za tym przepadać. Jeżeli chodzi o odcinki w km to najlepiej chyba mierzyć rowerem z dobrze skalibrowanym licznikiem, a jeżeli chodzi o odcinki 100-200 m to albo raz się poświęcić i zmierzyć taśmą, albo policzyć ile ma się stóp na 10 metrów (ilość tzw. tiptopów na 10m ;D ) i potem to odmierzyć w terenie (z krokami może wyjść gorzej bo raz krok wydłużamy a raz skracamy).
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Grozza to był czysty przypadek,szukałem jakiegoś planu i tak wyszło.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dzidka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Grozza pisze:Piter82 Zdaje się, że Dzidka chciałaby biegać nieco szybciej ale nadal z uśmiechem na twarzy na trasie i mecie ;]
Dokładnie o to mi chodzi, poprawić szybkość, trenując (jakie poważne słowo) 3-4 x tydz.
Ptak lata, ryba pływa, człowiek... biega.
http://www.pedziwiatr.gliwice.pl
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

"Debiutanci po debiucie" ;-) bo nadal będziemy mogli ze sobą gadać i nawzajem się motywować !!
Ja dziś 10 km, śr. tempo ok. 5:25, śr. HR 139 - całkiem ok, choć "świeżości w kroku" jeszcze brak ;-) najważniejsze, że już chce mi się codziennie biegać
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Widzę, że wszyscy ambitnie po maratonie biorą się za plany na 10 km. Ja tez od 2 dni czytam w necie o tych Danielsach, Bartoszkach i takich tam. Chyba jednak zdecyduje się na tego amerykana, ale muszę go lekko okroić bo czasowo nie wyrobię.
Dziś chyba pójdę pobiegać pierwszy raz po maratonie. Czuję się już dobrze nic nie boli i chce się biegać. Miałem iść wczoraj, ale z kumplem lekko popiwkowałem i skończyło się jak się skończyło :lalala:
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Skoro Wam się podoba „debiutanci po debiucie” to jeżeli nikt nie zgłosi jakichś poważnych uwag, albo nie podrzuci fajnego tytułu, to uczynię zadość „tradycji” (i Jacusiowi, który co chwila zagabywał) i założę nowy wątek :-). Chciałbym go założyć dziś, rok po pierwszym „naszym” wątku :-).

Dzidka gdzie Ty przeczytałaś o ograniczeniu max 50'/10km??? W artykule jak byk w artykule stoi: Układając go, myślałem głównie o ambitnym amatorze, człowieku, który biega z myślą o śrubowaniu swoich życiówek. Najlepiej ten plan sprawdzi się u osób z poziomu 35-50minut na 10km.. Słowo najlepiej nie narzuca tu ostrego ograniczenia. Nie ma ani słowa o tym, że jak ktoś biega 59' to nie może realizować tego planu. Tym bardziej, że w artykule jest Tabela prędkości odcinków, która rozpoczyna się od ostatniego czasu na 10 km gdzie zaczyna z czasem 60.26. Przewagą tego typu planów jest właśnie to, że nie robi się tu nic na siłę! Pisanie, że coś nie ma sensu, albo jest na siłę świadczy o niezrozumieniu podstawowych założeń tego typu treningu. W dyskusji Nagor pisze: Najważniejsze w tej koncepcji jest to, że tam nie występuje takie zjawisko, o którym piszesz: że zawodnik rozwija prędkości, które CHCE osiągnąć. U Danielsa nie ma takiego "chcenia" - jest trening dostosowany do aktualnych możliwości zawodnika. Według mnie jest to do bólu logiczne. W innej koncepcji, jeśli ja np. zachcę biegać 27 minut na 10km, zacznę od razu na treningu stosować odcinki z prędkością 2:45/km. U Danielsa muszę stopniowo rozwijać swoje możliwości, udowadniać progres w coraz lepszych startach - i dopiero wtedy stopniowo zwiększać prędkość poszczególnych treningów. Wg mnie proste i zrozumiałe, do tego stopnia, że chyba prościej się nie da! Swoją drogą skoro ten plan jest od 35' do 50' to chyba sami widzicie, że zawodnik z życiówką 50' jest o kilka klas niżej od tego z życiówką 35', co z kolei świadczy o uniwersalności planu. A już na pewno różnica jest o wiele większa niż między zawodnikiem 50' a 55'.

Co do pomiarów to Nagor w dyskusji poleca np. obmierzenie sobie ile kroków potrzeba do okrążenia stadionu a potem tyle kroków odmierzyć w terenie. Wg mnie najdokładniejszy będzie rower z DOBRZE skalibrowanym licznikiem. Możesz też spróbować na mapmyrun.com o ile zdjęcia satelitarne Twojego terenu są wysokiej rozdzielczości (takiej, na których widać wyraźnie domy).

Tak więc chłopaki nie mieszajcie Dzidce, i nie piszcie Jej że czegoś nie może - pewnie że może! Jeśli tylko chce :-). A jeżeli są jakieś wątpliwości to co za problem zapytać Nagora w wątku: Komentarz do artykułu Plan amerykański - 10km. To Jego działka i On będzie wiedział najlepiej (a przynajmniej powinien ;-)).

Zacząłem pisać wiadomość to w międzyczasie pojawiło się 8 nowych ;-).

Bleez też prawdopodobnie wezmę tego amerykańca. Tylko muszę zobaczyć czy wyrobię 5/tydz. czy tylko 4.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

amerykanin w modzie :-) też go będę realizował po sprawdzianie na 10 w biegu fiata żeby dobrze dobrać prędkości :-) będę biegał codziennie, przynajmniej te 30 min ale codziennie, co 5 tyg zredukuje do 4-5 razy w ramach odpoczynku :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę że wszyscy ostro biorą się do treningów :) Ja na razie biegam bez konkretnych celów, bo nie wiem czy nie będę musiał wnet przerwać na jakiś czas treningów, tak więc wydaje mi się że trochę nie ma sensu czegoś zaczynać a być może za 2-3 tygodnie okaże się że i tak tego nie pociągnę. Myślę że do czerwca wszystko będzie już wyjaśnione na 100% i wtedy będzie można spokojnie zacząć myśleć o przygotowaniach do jesiennych biegów :)

Debiutanci po debiucie to chyba najlepszy tytuł na nowy wątek, tak więc ja jestem za :)
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Ssokolow - specjalnie dla Ciebie, bo wyszperałem gdzieś fotę (jak szpanować to na calego - co nie?):

Obrazek
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

no panie... WYPAS ! ;-)

- przy okazji - w wątku "półmaraton jurajski" ;-) szykujemy drużynę - może być "team bieganie.pl" ;p nie żeby zrzynać z maratonów ale team jakoś jest bardziej Cool niż "zespół" albo biegacze/ grupa etc. ;-)
Szymon
Obrazek
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

fajna koszulka...do zamówienia czy to aukcja...ile cenisza bartess :hejhej:
i zgłoszenie poszło na Maraton Metropoli 7 czerwca, po drodze jeszcze w maju dycha w Gdyni w ten wekk,za tydzień Hajnówka półmaraton i pod koniec maja 10 w Łomży...wybrałem Bydooszcz-Toruń a miałem jeszcz do wyboru Nocny Maraton Świętojański w Gdyni,ciekawa opcja ale dość mam robienia kółek na treningach a tam też bedzie ich chyba dziesięć.Mam jednak w cichym planie przebiegnięcie maratonu w Trójmieście,jest taki Maraton Solidarności 15-08-09....pozdrawiam
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

la boga fanx ;-) bo ty jesteś z "północy" ;-) a ja się dopiero teraz zorientowałem... myślałem że ty tylko taki nietowarzyski jesteś że wybrałeś Dębno zamiast któregoś z południowych maratonów ;-)

<żarcik> ;-)
Szymon
Obrazek
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zgadza sie ....jako osamotniony debiutant z północy...okupuje więc wyższą połowe polski...może kiedyś zawitam i do was na południe....pozdrawiam z Garbatych Mazur
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale to jest właśnie kolejny argument za maratonem warszawskim ;-) to jednak gdzieś tak w połowie drogi ;-) skąd by nie jechać.
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ