Plan treningowy pod 3 km - brak progresu u początkującego

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
przemekEm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: 17 sie 2022, 05:58
50latek pisze: 16 sie 2022, 22:34 I napisał, że zrezygnował z piłki, więc nie wiem, czy powinien zupełnie rezygnować z szybkiego biegania.
Nie miałem czasu się we wszystko wczytać. Ale myślę, że pewnie nic by się nie stało, gdyby nie biegał jakichkolwiek interwałów przez miesiąc. Tyle, że coś marnie to widzę jak teraz wszyscy zaczynamy radzić, a on będzie chciał
wdrożyć wszystkie rady jednocześnie.
To akurat normalne, że im ktoś bardziej chce, tym więcej kombinuje. Wszystkiego naraz wdrożyć się nie da, ale jak ktoś nie realizuje długofalowego planu z ściśle powiązanymi treningami, trochę eksperymentowania może wyjść na dobre.

Generalnie 13' to jest całkiem solidne bieganie, biorąc pod uwagę, że robione z 2 treningów + piłka, to naprawdę nieźle, a im lepiej biegasz, tym trudniej się poprawić. Może właśnie ten początkowy etap nagłej poprawy już jest za tobą i teraz trzeba adaptacji i stabilizacji i poprawa wymaga po prostu czasu.

To co widać z twojego treningu, to że przyspieszasz poprzez szybsze kręcenie nogami. Też tak miałem na początku - może to przyzwyczajenie z piłki, bo też trochę grałem. @4:30 masz na kadencji 180. @4:18 masz na kadencji 190. Poćwicz długość kroku: staraj się wolniej przebierać, a bardziej odbijać, poćwicz na mięśnie dwugłowe uda, itp. Jak nie masz problemów z kolanami, to może to być krok do przodu.
ODPOWIEDZ