Zaczynam biegać

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Judy525
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej Piotrek :) w takim razie motywację do biegania i jej źródło mamy identyczne. W moim życiu też zawsze duzo było sportu. A widok biegacza, wolnego człowieka, który jak piszesz może poprostu wyjść z domu i bez specjalnych przygotowań robić to co lubi zainspirował mnie do tego stopnia, że nie mogłam sobie odmówić :). Zwłaszcza, że otacza mnie wiele świetnych tras. Oczywiście wspaniałym efektem biegania jest poprawa kondycji i lepsze samopoczucie (to odczuwam bardzo wyraźnie - po bieganiu lepiej śpię i przez cały następny dzień czuję się świetnie). Pływanie wpływa na mnie podobnie, tylko właśnie - trzeba się zebrać, pojechać, przebrać... ale jak już jestem w wodzie to nigdy nie żałuję, a w nagrodę jeszcze sauna :).

Daj znać jak Ci dzisiaj poszło!
A jeszcze a propos motywowania się to na początku nagradzałam się kupnem kolejnych rzeczy :) za pierwsze 25 min ciągłego biegu - kupiłam dobry zegarek ze stoperem. Pierwsza 5 km pętla - spodenki i koszulka.... heheh takie babskie zakupowe kuszenie.
Judyta
PKO
piano079
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

:)
Fajna ten sposób na motywowanie się:) Podoba mi się. Chyba zastosuję podobny u siebie;) Motywowanie przez nagradzanie samego siebie za wyniki :) :) Już za 4 godzinki pobiegnę :)
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja właśnie teraz przestawiam się na pomiar czasu, właśnie obok Judytki jest fajna trasa do pomiaru, od ul Fabrycznej do ronda, jakieś 3km. Może jutro spróbuję zmierzyć czas.
" I'm at war with the world cause I
Ain't never gonna sell my soul "
piano079
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja już po :) Udało mi się dzisiaj wyrwać wcześniej z pracy więc pobiegłem od razu:)
Trening wyglądał tak:
10min szybki marsz, 30 minut biegu 4b/1m, a następnie znowu 10 min szybkiego marszu. Endomondo pokazało mi w sumie 6.06km dystansu całkowitego i srednią prędkość i 8.09min/km. Nie mam zielonego pojęcia czy to dobrze czy nie ale będę miał jakiś punkt odniesienia np. za miesiąc:)
Tyle że dzisiaj nie udało się pobbiegomaszerować po bieżni jako że była zajęta przez dzieciaki z pobliskiej szkoły więc pobiegłem drogą pomiędzy polami i łąkami. Całkiem przyjemna traska. Łydki rozruszane, nic nie boli. Oby tak dalej :)
A jak u Was bieganie?
angelika
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:04

Nieprzeczytany post

Także korzystam z Endomondo. Biegnąc słucham też muzyki, bo zauważyłam, że wówczas nie myślę o zmęczeniu, tylko biegnę w tak muzyki. Dzisiaj czwartek więc wieczorem wyskoczę na jakieś 6 km (staram się biegać co drugi dzień). W weekend jak mam więcej czasu biegam dłuższe dystanse. Nie lubię ciepła, więc najlepiej dla mnie gdy jest chłodno, lub gdy jest wieczór, bo wówczas temperatura jest dla mnie najlepsza. Podczas upałów nie biegam, a wieczorem przesiadam się na rower.
http://www.endomondo.com/profile/9856599

Biegacz to nie ten, kto szybko biega. To ten, który nie ustaje w walce.
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja bardzo lubię biegać wieczorem, gdy słonko zachodzi i takie ciepłe podmuchy powietrza się pojawiają i miesza się z tym chłodniejszym, cudowne uczucie :D w ogóle nie czuję wtedy zmęczenia. No i oczywiście spotykam wtedy wielu biegaczy, samotnie to tak trochę dziwnie ;p. Endomondo ? coś słyszałem, ale jeszcze nie robię pomiarów czasu, a trasy na run logu sobie maluję run-log.com/profiles/profile/petro9/
Wciąż raczej biegam dla przyjemności a nie dla czasu, mentalnie nie jestem gotowy do rywalizacji :P. Wiem że gdybym zaczął mierzyć czas to wtedy bym na siłę rywalizował,
seemoore
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też korzystam z Endomondo... Bardzo mnie to mobilziuje do działania... Widzę swoje wyniki, widzę statystyki itd.

Tutaj też można się fajnie - pozytywnie nakręcać. Oby tak dalej... :)
angelika
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:04

Nieprzeczytany post

Ja raz mam włączone Endo a raz nie, czasami biegam bez telefonu, więc i bez aplikacji. Ale z muzyką w uszach ostatnio cały czas. Jak macie jakieś fajne kawałki to możecie podrzucić. :hejhej:
http://www.endomondo.com/profile/9856599

Biegacz to nie ten, kto szybko biega. To ten, który nie ustaje w walce.
seemoore
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja korzystam z tego zestawu muzyki: http://chomikuj.pl/abdul_123/Muzyka/MUZ ... ning+Songs

Pozdrawiam :)
Cahir
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć, mam krótkie pytanie i nie chciałem specjalnie zakładać nowego wątku. Czy plany treningowe "szkoła amerykańska, poziomy I-IV" to jest to samo co plany treningowe z ksiażki "Bieganie metodą Danielsa"?
piano079
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze po wczorajszym bieganiu poszedłem na basen wieczorkiem na rozluźnienie mięśni. Fajnie było. Dziś za to był rowerek i 30km po górkach świętokrzyskich. Nawet że też czuję to w nogach.
Nie wiem jak jutro z moim treningiem biegacza będzie bo jadę na wycieczkę jednodniową do Krakowa. Choć myślę że wieczorem po powrocie nie wytrzymam i pójdę wykonać swój plan:)
Endomondo wczoraj przy bieganiu i dzisiaj na rowerze pierwszy raz użyłem w życiu. I faktycznie że fajna sprawa móc sobie później pooglądać statystyki, trasę i ogólnie jak się biegło. Z rywalizacją nie ma to nic wspólnego. To tak tylko i wyłącznie dla siebie. Tak samo zresztą jak z rowerem gdzie mógłbym się pokusić o start w jakimś maratonie MTB czy coś w tym stylu. Jednak wcale mnie nie ciągnie w tą stronę. Robię to tylko i wyłącznie dla przyjemności.
A jutro przyjedzie kurier z moimi butami Kalenji Ekiden 200. Była wyprzedaż poprzedniego rocznika w sklepie internetowym Decathlon i udało mi się za 100zł kupić. Mam nadzieję że będą dobre bo szkoda by było musieć je oddawać.
Życzę miłego drugomajowego (jutro) biegania Wszystkim tutaj piszącym, czytającym i biegającym:)
Awatar użytkownika
Judy525
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam się majowo :)
Krzysiek jak Twoje nogi? Samotnie to trochę dziwnie - piszesz, a ja jeszcze nigdy z nikim nie biegłam i zastanawiam się jakby to było.. i zdaje mi się, że niełatwo zgrać tempo. Nie wiem czy byłabym w stanie spokojnie rozmawiać bez zadyszki :). Ta trasa od Fabrycznej - ciągnie się ul. Olszówki do ronda pod Szyndzielnią?

Angelika - ja też zdecydowanie bardziej wolę chłodne wieczorne powietrze. Poza tym jak dla mnie wieczorem jest mniej rozpraszających rzeczy. Biegam w miejscu gdzie jest mały ruch, czasem mijam na całej trasie 1-2 osoby. Jestem ja i muzyka. Zabrzmi dziwnie, ale: odpoczywam :) wyłączam się, mam w końcu czas dla siebie. Jeśli chodzi o dobór muzyki to zdecydowanie energetyczne kawałki ;)

Piotrek jak tak dalej pojdzie to szybko dojdziesz to ciagłego biegu :). Widzę, że determinacji masz sporo, tak trzymać!

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

@Judy
Tak do tego ronda pod szyndzielnią, takie spokojne 3km. Tu od Fabrycznej tak dobrze zacząć bo dalej nie ma ulic i nie trzeba się zatrzymywać przykładowo można sobie na Dębowiec lub na Kozią pobiec, jest czas na rozgrzewkę. Nogi dobrze się mają :), chociaż doszedłem do wniosku że potrzeba mi więcej elastyczności bo na podbiegach tego brakuje, mięśnie są troszkę zbite i szoruję stopami ;), dlatego codziennie niezależnie od treningu będę się rozciągał no i oddech nie jest taki jakiego oczekuję :P, muszę się zastanowić co mogę poprawić... . Dzisiaj przerwa od biegania jakiś spacer na Hrobaczą może.
Miłego dnia
Adrianna_Dab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie wszystkich biegaczy :)

Zaczynam swoją przygodę z bieganiem i postanowiłam zweryfikować swoją wiedzę na ten temat. Będę wdzięczna za wszelkie rady, bo nie chcę sobie zrobić kuku. Biegam co drugi dzień od ponad tyg. Pierwszy raz przebiegłam truchtem ok 3 km, robiłam kilka przerw ok 1 min na złapanie oddechu. Potem już lepiej 2 przerwy na ok. 6 km. Dziś przebiegłam ponad 6 km, z jedną przerwą w parku (mniej więcej w połowie dystansu) na rozciąganie. Zastanawiam się czy to nie za dużo dla początkującego biegania, ale biegnę wolnym tempem i praktycznie się nie męczę, wiadomo lekka zadyszka jest, ale bez problemu da się biec. Czuję lekko kolana, ale nie jest to nawet ból. Zamierzam biegać narazie po ok. 7 km. Podpowiedzcie czy robię jakieś błędy.
Buty do biegania oczywiście mam :)
pozdrawiam
seemoore
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@Adrianna_Dab, jeśli czujeś się dobrze, podczas biegu, możesz stopniowo wydłużać treningi :). Najważniejsze, to czuć się dobrze podczas biegu...

Mi sporo jeszcze do Ciebie brakuje, ale damy radę :)...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ