Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 6-cio tygodniowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Lew_Gdanski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co do bolu kolan to mi pomogla torba zelowa do zamrazania. Po drugim tygodniu poczulem bol w kolanach. Jako, ze jest to moje drugie podejscie do planu Pumy ( pierwsze zakonczylo sie na dlugiej kontuzji obu kolan ) zmartwilo mnie to jeszcze bardziej. Nie byl to bardzo mocny bol, ale balem sie kontynuowac. Zrobilem tydzien przerwy. Bol utrzymywal sie na tym samym poziomie. Zona kupila mi tzw. "ice pack". Na drugi dzien obudzilem sie bez zadnego bolu i poszedlem na trening. Od tego czasu po kazdym treningu chlodze kolana. Wczoraj zaczal sie 5 tydzien, a kolana sa wciaz ok. Pisze o tym, bo moim zdaniem warto tego sprobowac zanim zacznie sie przygode z lekarzami :)
PKO
Ana21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam:)
podczytuję Was już od dłuższego czasu, dziś wreszcie odważyłam się na zarejestrowanie na forum i pierwszy wpis :)

Rozpoczęłam plan treningowy 2 tygodnie temu, biegam wieczorami co drugi dzień - w te dni, kiedy to nie ja kąpię moje pociechy :ble: (jej, biegam to słowo zdecydowanie na wyrost :ble: ). Mój trening rozciągnie się więc - prawdopodobnie - na 7 tygodni, ale nie rozpaczam. W dni bz biegania rozpoczęłam treningi siłowe w domu - także z planem z forum sfd. Jeden dzień w tygodniu (sobota lub niedziela jest dniem wolnym od ćwiczeń :taktak:

Na początku 30 sek wydawało mi się już osiągnięciem, bo niestety lata zaniedbań i folgowania wychodzą teraz przy najmniejszym wysiłku. Czeka mnie zrzucenie min 15 kg i poprawa formy i wydolności. ale najważniejsze dla mnie jest to, że CHCĘ nareszcie i po raz pierwszy w życiu bieganie mnie cieszy (nawet na wf-ie nie biegałam ze względu na arytmię). Jeszcze do niedawna najbardziej niepożądany sport na mojej liście teraz sprawia mi ogromna radość i nie mogę doczekać się kolejnego treningu!

Jestem dopiero po pierwszym treningu 1b/4m, dałam radę, choć w połowie był mały kryzys - generalnie dość szybko maszeruję i mniej więcej po 15 min dopada mnie okropny ból piszczeli z przodu, tak głęboko, jakby kości....ale wtedy zaciskam zęby i idę/biegnę dalej i powtarzam sobie przeczytaną gdzieś sentencję, że "jedyne co mnie ogranicza to mój umysł a nie fizyczność".

Najbardziej cieszę się z faktu, że przemogłam swój wstyd, bo - umówmy się - 30-latka ze sporą nadwagą która po 1 min truchtu sapie jak lokomotywa - to nie jest coś, co chciałabym pokazać światu. Na swojej trasie wieczorami spotykam wielu biegaczy -tych prawdziwych, i czasem mi wstyd, ale nie poddaję się, bo kiedyś chcę być jak oni i przebiec na początek te pierwsze MAGICZNE 30 min (choć na dzień dzisiejszy wydaje się to dla mnie jeszcze nieosiągalne). Ale czytam Was i dajecie nadzieję, ze i ja dam radę :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ana, powodzenia.
Zanim ruszysz do treningu, za każdym razem zrób ćwiczenia opisane w tym artykule, mam nadzieje, że pomogą na piszczele:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=939
Ana21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję! Już czytam i mam nadzieję, że ból zniknie :) Dziś dzień "siłowy" więc bardziej skupię sie na górnych partiach i dam nogom odetchnąć :P

EDIT:
Przeczytałam i wydaje mi się, że to właśnie TO. Więc dziś włączę ćwiczenia na łydki i będę się porządniej rozgrzewać przed biegiem - także tymi ćwiczeniami (przyznam, że troszkę bagatelizowałam rozgrzewkę i to był mój błąd - teraz już wiem).

Jeszcze raz dziękuję z podpowiedź!!!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To nie jest rozgrzewka w klasycznym rozumieniu (choć patrząc z tego punktu widzenia to pozornie jest) , to jest tylko poruszenie tylko tych grup mięśniowych które odpowiadają za ten dziwny i popularny syndrom bólów piszczeli.
Awatar użytkownika
axl bach
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dobry;)
Goście, ja dziś zacząłem, a nigdy nie biegałem. I teraz jajecznica;P Przez pomyłkę zacząłem od drugiego tygodnia i bardzo nie jestem zmęczony. I tak się zastanawiam czy w czwartek nie robić planu jak w 3 tygodniu, ponieważ dziś róznie raz minuta raz dwie biegu.

Siła :hej: !!!
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

axl bach pisze:Dobry;)
Goście, ja dziś zacząłem, a nigdy nie biegałem. I teraz jajecznica;P Przez pomyłkę zacząłem od drugiego tygodnia i bardzo nie jestem zmęczony. I tak się zastanawiam czy w czwartek nie robić planu jak w 3 tygodniu, ponieważ dziś róznie raz minuta raz dwie biegu.

Super, że aż kipisz radością! Wg mnie właśnie o to w tym wszystkim chodzi! Ale jak już nieco ochłoniesz to zastanów się co chcesz osiągnąć.
Ponadto w bieganiu nie ma dróg na skróty. Trzeba spokojnie i systematycznie do wszystkiego dochodzić. Także życzę wytrwałości i nieustającej radości :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
axl bach
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@mały89
Co chcę osiągnąć? - Poderwać jakąś łanie :bleble: co biega. A tak naprawdę, to spocić się, zmęczyć się i czuć się z tego powodu zadowolonym. Dzięki za miłe słowa.

Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

axl bach pisze:@mały89
Co chcę osiągnąć? - Poderwać jakąś łanie :bleble: co biega. A tak naprawdę, to spocić się, zmęczyć się i czuć się z tego powodu zadowolonym. Dzięki za miłe słowa.

Plan treningowy, którego celem jest podryw raczej ciężko będzie znaleźć :) Pocić się i męczyć można bez planu. Ale jak już się za jakiś zabierasz to realizuj go konsekwentnie. A jak idzie Ci za łatwo to może trzeba lepiej się przyłożyć przy wyszukiwaniu planu odpowiedniego dla siebie :)
Awatar użytkownika
Lew_Gdanski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób. Czy realizując plan 6-cio tyg, w dni wolne od biegania można uzupełnić treningiem "siłowym" - mam na myśli wzmacnianie górnych części ciała. Doczytałem się na forum, że dni wolne od treningu są istotne z uwagi na regeneracje itp. Jednak nigdzie nie znalazłem informacji czy chodzi o całkowity "chill out" czy też mozna poćwiczyć/wzmocnić górne partie ciała. Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lew_Gdanski pisze:Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób. Czy realizując plan 6-cio tyg, w dni wolne od biegania można uzupełnić treningiem "siłowym" - mam na myśli wzmacnianie górnych części ciała. Doczytałem się na forum, że dni wolne od treningu są istotne z uwagi na regeneracje itp. Jednak nigdzie nie znalazłem informacji czy chodzi o całkowity "chill out" czy też mozna poćwiczyć/wzmocnić górne partie ciała. Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii?
Wg mnie takie ćwiczenia mogą Ci wyjść tylko i wyłącznie na dobre :) Tak więc uważam, że powinieneś je jak najbardziej wykonywać jeżeli masz ochotę :)
Ana21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przy okazji i ja podziękuje za radę, bo w dni wolne od biegania także rozpoczęłam treningi siłowe :)

Wczoraj był kolejny dzień 1:4, ta minuta już nie była tak przerażająca i zadyszka też znikoma, natomiast niestety, po raz kolejny ból piszczeli. dzień wcześniej i wczoraj ćwiczyłam już nogi (łydki) wg wskazówek z artykułu i w związku z tym mam pytanie - czy kontynuować trening i w międzyczasie wykonywać te ćwiczenia i dobre rozciąganie + ćwiczenia siłowe, czy lepiej przerwać trening na kilka dni i dać nogom odpocząć, masować, ćwiczyć wg wskazówek (tej opcji się boję, ze względu na to, że dzięki treningom mój dzień się usystematyzował i znów wybije się z treningowego rytmu, ale jeśli będzie taka konieczność...)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak się powinno robić tego nie wiem. Pamiętam jednak, że jak walczyłem z łydkami to nie zwieszałem biegania ;-) Czy słusznie? Tak jak napisałem, nie wiem, gdyż żaden że mnie specjalista. Niemniej ból ustał i ciągle biegam ;-)
Awatar użytkownika
darek12
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:20
Życiówka w maratonie: 03:46:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W Zielonej Górze też kończymy. Jest dobrze.
Oczywiście, słyszę za plecami "nie dam rady 30 minut, itd " Ale my już to znamy :hej:
W sobotę będzie finał 2 edycji planu 6-tygodniowego.
Będą dyplomu, gadżety, i dużo zabawy.
Zaprosiliśmy też doświadczonych biegaczy.
Zapraszamy kibiców na stadion.
ps
Następna edycja 11.05.2013 :hej:
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ana21 pisze:Przy okazji i ja podziękuje za radę, bo w dni wolne od biegania także rozpoczęłam treningi siłowe :)

Wczoraj był kolejny dzień 1:4, ta minuta już nie była tak przerażająca i zadyszka też znikoma, natomiast niestety, po raz kolejny ból piszczeli. dzień wcześniej i wczoraj ćwiczyłam już nogi (łydki) wg wskazówek z artykułu i w związku z tym mam pytanie - czy kontynuować trening i w międzyczasie wykonywać te ćwiczenia i dobre rozciąganie + ćwiczenia siłowe, czy lepiej przerwać trening na kilka dni i dać nogom odpocząć, masować, ćwiczyć wg wskazówek (tej opcji się boję, ze względu na to, że dzięki treningom mój dzień się usystematyzował i znów wybije się z treningowego rytmu, ale jeśli będzie taka konieczność...)
Jesli po bieganiu ból przechodzi to ja bym nie odpuszczał. Co więcej jak ja miałem kiedyś te bóle to podczas samego biegu zatrzymywałem się robiłem po 2 serie tych ćwiczeń i po paru minutach ból odpuszczał na tyle że można było biec dalej i nie przeszkadzał. Po paru tygodniach regularnych treningów te bóle znikają.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ