Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 6-cio tygodniowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
hotmas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kurcze, ode mnie tylko
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
polcia2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No coś pięknego! Ale się przyjemnie na to patrzy, fajnie że dałeś fotkę. Gratulacje wielkie za tak piękną sprawę :taktak:
"Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od jednego kroku"
Drexler
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam

tydzien temu wrocilem po 4 latach do gry w koszykowke
i niestety zasapalem sie po pierwszych 10 minutach
postanowilem sobie ze bede biegal

w poniedzialki mam trening koszykowki wiec bieganie sroda, piatek sobota
biegam zaraz po przebudzeniu, pol godz po zjedzeniu banana i wypisu malej ilosci wody
bieg zajmuje mi tylko jak narazie 20 min

prosze o jakies porady, np ile minut biegnac ile min marszu?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek12
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:20
Życiówka w maratonie: 03:46:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesteś na forum świetnego planu biegowego :hahaha:
Wydrukuj i do przodu :bum:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Drexler pisze:witam

tydzien temu wrocilem po 4 latach do gry w koszykowke
i niestety zasapalem sie po pierwszych 10 minutach
postanowilem sobie ze bede biegal

w poniedzialki mam trening koszykowki wiec bieganie sroda, piatek sobota
biegam zaraz po przebudzeniu, pol godz po zjedzeniu banana i wypisu malej ilosci wody
bieg zajmuje mi tylko jak narazie 20 min

prosze o jakies porady, np ile minut biegnac ile min marszu?
pozdrawiam

Mam nadzieję, że w sport wkładasz trochę więcej wysiłku niż w wyszukiwanie informacji...

Na początek polecam:

http://www.bieganie.pl/index.php?cat=19
Ostatnio zmieniony 06 mar 2013, 18:38 przez maly89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aldona
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mały,widzę że masz dzisiaj dzień na cięte riposty :hahaha:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aldona pisze:Mały,widzę że masz dzisiaj dzień na cięte riposty :hahaha:
To nie cięta riposta. Ja zawsze z chęcią pomogę, ale niech ktoś wykaże chociaż minimum chęci :)
andy99
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.

To mój pierwszy post, ale wątek ten czytam od dobrych kilku tygodni i jestem pod wrażeniem !
Moja historia ze wstaniem z przed telewizora rozpoczęła się od złych wyników badań lekarskich ( cholesterol bardzo wysoki, cukier wysoki )
Pomyślałem, że muszę coś z tym zrobić !
Na początek muszę przestać słodzić herbatę ! Zrobiłem mały eksperyment. Do szklanki przesypałem łyżeczką ilość cukru, którą zużywałem dziennie do słodzenia, okazało się, że w ciągu dwóch dni nazbierała się cała szklanka cukru !!! To ok. 800 kcal. czyli 400 kcal dziennie. Normalnie masakra.

Więc natychmiast postanowiłem skończyć z tym i odstawiłem tę "białą śmierć" ( teraz stosuję stevię )
Pomyślałem sobie, że jest świetna okazja, żeby schudnąć bo zmienił się u mnie bilans energetyczny ( - 400 kcal. dziennie )
Wiem, że bieganie to najlepszy sposób na schudnięcie, ale nie łatwy...
Dlatego wypowiedzi na tym Forum, okazały się dla mnie bezcenne, bo są bardzo autentyczne i pokazują jak systematycznością można uzyskać pewną progresję wyników.
Czytałem o Waszych sukcesach w pokonywaniu kolejnych etapów planu Puma, i pomyślałem sobie, że i ja spróbuję.
Tak się złożyło, że przed moim domem została odnowiona droga szutrowa, wystarczy wyjść przed furtkę i mogę śmigać prawie 3 kilometry w jedną stronę, nie spotykając nawet jednego samochodu. Trochę pogoda nie sprzyjała, ale co tam najważniejsze postanowienie.
Rozpocząłem od 1,5 min B/ 3,5 min M, i miałem nie najlepszy humor...Przechodząc kolejne etapy w tym tygodniu biegam 4,5 min B/ 0,5 min M. Przebiegłem nawet 5,5 km w 30 min, ale zrobiłem jedną minutową przerwę, więc uznaję, że planu jeszcze nie wykonałem...
Czaję się na ten sprawdzian w najbliższych dniach.
Co do skuteczności odchudzania, to od listopada schudłem z 82 kg do 69,5 kg obecnie. Mam 172 cm wzrostu. Oczywiście mniej jem, ale nie głodzę się.

Ten plan jest bardzo pomocny w rozpoczęciu przygody z bieganiem, po prostu odhaczałem kolejne, etapy nic nie kombinując i przechodząc dalej.
Miałem jedną przerwę dwutygodniową, bo się poślizgnąłem na śniegu i bolała mnie kostka, wtedy ćwiczyłem na orbitreku, bo tam nie ma takich obciążeń, ale żeby się zmęczyć trzeba dłużej ćwiczyć.
Bieganie jest bardzo wymagające, jak na razie nie pokochałem go, ale powiedzmy lekko polubiłem.
Wydaje mi się, że ważna jest motywacja do biegania i trochę nieraz trzeba jej pomóc stosując małe sztuczki, żeby zachęcić się do kolejnych treningów.
Ja na przykład ( razem z moją Żoną ) oznaczyłem trasę słupkami z odległościami 100, 200, 400, 800, 1000, 2000 metrów i teraz biegnąc łatwo mogę się zorientować czy poprawia mi się kondycja. W połączeniu z pulsometrem można się przekonać czy choć trochę zwiększa się wydolność organizmu.
Chociaż cały czas pamiętam, że nie chodzi tu o wyścigi i nikt z nas nie zostanie mistrzem olimpijskim w maratonie ( a może jednak ?)
To żeby biegać wolno na początku, to chyba najważniejsze zagadnienie, potrzebne są widoczne postępy, a nie zniechęcenie po zbyt szybkim biegu, wszyscy to tutaj podkreślają i ja też.
Reasumując 30 minut ciągłego biegu jest jak najbardziej w zasięgu moich możliwości, ale podchodzę do tego wyzwania z pełnym szacunkiem, bo dopóki tego nie zrobię to jeszcze nie zrealizowałem w pełni Planu Pumy za, który jest bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

andy99
Awatar użytkownika
polcia2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

andy99 pisze:To mój pierwszy post, ale wątek ten czytam od dobrych kilku tygodni i jestem pod wrażeniem !
Moja historia ze wstaniem z przed telewizora rozpoczęła się od złych wyników badań lekarskich ( cholesterol bardzo wysoki, cukier wysoki )
Pomyślałem, że muszę coś z tym zrobić !
Na początek muszę przestać słodzić herbatę ! Zrobiłem mały eksperyment. Do szklanki przesypałem łyżeczką ilość cukru, którą zużywałem dziennie do słodzenia, okazało się, że w ciągu dwóch dni nazbierała się cała szklanka cukru !!! To ok. 800 kcal. czyli 400 kcal dziennie. Normalnie masakra.
Fajnie że napisałeś :taktak: połową Twojego sukcesu już było ruszenie się z kanapy :taktak: i do sprawy podchodzić zacząłeś realnie, z tym cukrem to dobry pomysł, w herbacie czy kawie się rozpuści i nie widać ile go jest a w szklance może przerażac :orany:
andy99 pisze:Wiem, że bieganie to najlepszy sposób na schudnięcie, ale nie łatwy...
Dlatego wypowiedzi na tym Forum, okazały się dla mnie bezcenne, bo są bardzo autentyczne i pokazują jak systematycznością można uzyskać pewną progresję wyników.
racja, nie jest to takie łatwe jakby się wydawało choć jednym idzie lepiej innym gorzej, najważniejsza jest systematyka i chęci :taktak: Trzymaj się planu, nie przeskakuj, nie przyspieszaj i nie dokładaj dystansu a 30 minut pobiegniesz bez problemu.
andy99 pisze:Ja na przykład ( razem z moją Żoną ) oznaczyłem trasę słupkami z odległościami 100, 200, 400, 800, 1000, 2000 metrów i teraz biegnąc łatwo mogę się zorientować czy poprawia mi się kondycja. W połączeniu z pulsometrem można się przekonać czy choć trochę zwiększa się wydolność organizmu.
Fajny pomysł z tymi odległościami i fajnie że żona Ci pomaga, takie wsparcie jest na wagę złota :taktak:
andy99 pisze:Reasumując 30 minut ciągłego biegu jest jak najbardziej w zasięgu moich możliwości, ale podchodzę do tego wyzwania z pełnym szacunkiem, bo dopóki tego nie zrobię to jeszcze nie zrealizowałem w pełni Planu Pumy za, który jest bardzo wdzięczny.
Dobrze napisane i w pełni realne, jak mi się udało to Tobie też się uda. Powodzenia :taktak:
"Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od jednego kroku"
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

andy99 gratuluję. Masz bardzo fajne podejście do tematu. Kto wie, może z czasem zakochasz się w bieganiu i nawet jeśli medalu olimpijskiego nie zdobędziesz, to maraton przebiegniesz :)
o
andy99
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję za słowa otuchy !

Czekam cierpliwie na pojawienie się dobrego nastroju po wysiłku związanym z biegiem ( wydzielanie endorfin czy coś takiego )
Poprawił mi się już teraz nastrój, w związku z utratą wagi, a jak ktoś ma na karku 5 krzyżyk i udało mu się dzięki bieganiu wrócić do wagi z przed 30 lat to chyba jest OK.
Ten wiek w bieganiu odgrywa rolę, trzeba brać no to poprawkę, żeby nie równać się do śmigającej przed moimi oknami 3 razy w tygodniu 20 letniej sąsiadki.
Chociaż systematycznie ćwicząc mam zamiar pobiegać kiedyś z jej ojcem.

To wspieranie się na wzajem na tym Forum w pokonywaniu kolejnych wyzwań oraz planowanie nowych zadań po zakończeniu planu 30 minut jest rewelacyjne.
Pozdrawiam

andy99
Drexler
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

deszcz pada ale ide biegac
Awatar użytkownika
darek12
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zaczęliśmy drugi tydzień - 1min truchtu ....
Na razie jest OK.
A w niedzielę zrobiliśmy sobie 12km spacer po wzgórzach.
pozdrawiam truchtaczy :hej:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

darek12 pisze:Zaczęliśmy drugi tydzień - 1min truchtu ....
Na razie jest OK.
A w niedzielę zrobiliśmy sobie 12km spacer po wzgórzach.
pozdrawiam truchtaczy :hej:
Frekwencja wciąż dopisuje? :)

Pozdrawiam i powodzenia życzę :)
Awatar użytkownika
darek12
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przed nami sobota i 2 minuty truchtu, zapowiadają niezły mróz, ciekawe ilu przyszłych biegaczy przyjdzie.
Chociaż, grupa jest bojowo nastawiana :hejhej: .
To chyba ostatni zimowy trening... Potem będzie wiatr i deszcz...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ