Czy mogę biegać 2 dni z rzędu raz na tydzień?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Krulwody
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej. Od jakiegoś czasu zacząłem biegać i mam pewien problem. Otóż czytałem dużo porad żeby między treningami robić minimum dzień a maximum dwa dni przerwy. Jednak w tym tygodniu wypadło mi coś ważnego w jednym dniu, co uniemożliwi mi bieganie a nie chciałbym robić sobie dwóch dni przerwy, bo dopiero zaczynam i pamiętam moją przygodę sprzed paru miesięcy, gdy zrezygnowałem, jak jednorazowo zrobiłem sobie właśnie 2 dni przerwy. I pytanie moje brzmi, czy mogę ten jeden raz biegać dwa dni z rzędu? Jak mówiłem, dopiero zaczynam i nie są to długie sesje (po 30 minut max.)
New Balance but biegowy
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie powinno być problemu. Pamiętaj o zasadzie stopniowego zwiększania dystansu z tygodnia na tydzień (max 10% kilometrażu), więc jak chcesz zrobić 4 zamiast 3 treningów w tygodniu, to odpowiednio dopasuj ich długość.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Krulwody pisze:Hej. Od jakiegoś czasu zacząłem biegać i mam pewien problem. Otóż czytałem dużo porad żeby między treningami robić minimum dzień a maximum dwa dni przerwy. Jednak w tym tygodniu wypadło mi coś ważnego w jednym dniu, co uniemożliwi mi bieganie a nie chciałbym robić sobie dwóch dni przerwy, bo dopiero zaczynam i pamiętam moją przygodę sprzed paru miesięcy, gdy zrezygnowałem, jak jednorazowo zrobiłem sobie właśnie 2 dni przerwy. I pytanie moje brzmi, czy mogę ten jeden raz biegać dwa dni z rzędu? Jak mówiłem, dopiero zaczynam i nie są to długie sesje (po 30 minut max.)
Oczywiście że możesz, tylko bez przegięcia - tzn jeśli to robisz pierwszy raz to możesz pierwszego dnia zrobić trening krótszy, drugiego dłuższy. Albo jednego dnia więcej ćwiczeń - chodzi o uniknięcie sytuacji ze zrobisz dwa długie treningi dzień po dniu i później będziesz tydzień odpoczywał.

Swoją drogą - jeśli się nie przesadza z intensywnością, to można i codziennie biegać. Znam amatorów, którzy biegają codziennie (a w intensywniejszych okresach bywa że i w niektóre dni 2x dziennie) i nic im nie jest.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Swoją drogą - jeśli się nie przesadza z intensywnością, to można i codziennie biegać. Znam amatorów, którzy biegają codziennie (a w intensywniejszych okresach bywa że i w niektóre dni 2x dziennie) i nic im nie jest.
A do tych 2 treningów biegowych dziennie nawet 2 godzinki roweru da radę czasem dorzucić ;P
ODPOWIEDZ