początki biegania proszę o porade

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
paradox2604
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam jestem nowy i proszę o poradę,nigdy nie biegałem aż około miesiąca temu wstalem z fotela i biegam rekreacyjnie do dziś.
chciałem się dowiedziec ile KM biegac podczas treningu i jakie tempo powinienem osiągać? dodam teraz ze biegam po około 6km na jednym treningu 3xtyg ciągłego biegu i według endomondo srednia predkosc to okolo 5m30s i nie wiem czy to dobrze czy źle?chciałem wziąć udział w biegu z naszego miasta na 6km ale nie chce sie skompromitować :) wiec prosze was o rady czy to dobre wyniki jak na początku?
Ps mam 33 lata 92 kg 3xtyg biegam i 3xtyg silownia na ktorą uczeszczam regularnie od kilku lat.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Iguan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie. Dopiero zaczynam swoją przygodę z bieganiem. Obecnie biegam 4 razy w tygodniu po 5 kilometrów. Co ile mam zwiększać dystans tak aby miało to jakiś sens ale żebym się nie zamęczył przy tym :)
Slawrumia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Najlepiej biegać 4x w tygodniu po 1h w tlenie, jest to poniżej 0,85% pulsu maksymalnego. Jak nie wiecie jaki jest maksymalny to 220-wiek, jak nie macie pulsometru to bieg musi pozwalac na prowadzenie rozmowy.
5:30 na 6km nie będzie obciachem

Wysłane z mojego HTC 10 .
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Iguan pisze:Witam serdecznie. Dopiero zaczynam swoją przygodę z bieganiem. Obecnie biegam 4 razy w tygodniu po 5 kilometrów. Co ile mam zwiększać dystans tak aby miało to jakiś sens ale żebym się nie zamęczył przy tym :)
Spróbuj te 4 treningi trochę zróżnicować. Jeden poświęć na nieco szybsze bieganie niż na co dzień. Podczas dwóch treningów po prostu wyjdź potruchtać, a jeden stopniowo wydłużaj. Wydłużaj w taki sposób, że przez 3 kolejne tygodnie dodajesz jakiś dystans (powiedzmy 1 kilometr), a w czwartym znowu biegniesz dystans krótszy. Po to aby organizm miał szanse się zaadaptować. I później dalej zwiększasz.
paradox2604 pisze:witam jestem nowy i proszę o poradę,nigdy nie biegałem aż około miesiąca temu wstalem z fotela i biegam rekreacyjnie do dziś.
chciałem się dowiedziec ile KM biegac podczas treningu i jakie tempo powinienem osiągać? dodam teraz ze biegam po około 6km na jednym treningu 3xtyg ciągłego biegu i według endomondo srednia predkosc to okolo 5m30s i nie wiem czy to dobrze czy źle?chciałem wziąć udział w biegu z naszego miasta na 6km ale nie chce sie skompromitować :) wiec prosze was o rady czy to dobre wyniki jak na początku?
Ps mam 33 lata 92 kg 3xtyg biegam i 3xtyg silownia na ktorą uczeszczam regularnie od kilku lat.
Wszystko zależy od tego co jest Twoim celem. Jeżeli poprawa to ustal na początku na jakim jesteś poziomie. W gruncie rzeczy taki start w zawodach dałby Ci jakiś pogląd sytuacji. Czy 5:30/km to dobre tempo? Nie wiem - dla mnie dobre tempo to takie, podczas którego biegnę najszybciej jak potrafię, a jednocześnie mogę w miarę swobodnie rozmawiać.

PS: Podanie wagi bez wzrostu niewiele mówi :)
Slawrumia pisze:Najlepiej biegać 4x w tygodniu po 1h w tlenie, jest to poniżej 0,85% pulsu maksymalnego. Jak nie wiecie jaki jest maksymalny to 220-wiek, jak nie macie pulsometru to bieg musi pozwalac na prowadzenie rozmowy.
5:30 na 6km nie będzie obciachem

Może to złośliwe z mojej strony, ale - rozjaśnij mi w czym te 4 treningi w tlenie są najlepsze? Poza tym 220-wiek to mit. A 0,85% Hrmax to bardzo mało :)
Slawrumia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Najlepsze na początek żeby zacząć, lepiej wolniej niż szybciej, a przy nadwadze tym bardziej

Slawrumia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wiem jaki wzrost i obwód w pasie, ale najlepiej do biegania schudnąć żeby nie załatwić sobie szybko kontuzji

paradox2604
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a wy kilometr w jakim tempie robicie?
Slawrumia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W zeszłym roku w Rumi biegłem na 6km bieg pokoju w tempie 4:46 min/km i byłem w połowie

paradox2604
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a ile kilometrow dziennie biegacie? i czy pierwszy kilometr biegniecie szybkim tempem a pozniej juz swobodnie poniewaz ja mam tak ze pierwszy km nie moge wyczuc tempa i mam je troszke szybsze a pozniej lapie zadyche i zwalniam
Slawrumia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegam 4x10km na tydzień, raz na miesiąc 25km.
Pierwszy km może szybciej ale to do momentu jak tetno podskoczy, ale bez zadyszki

ODPOWIEDZ