Cześć wszystkim, jestem tutaj nowa.
Nie biegałam nigdy za wiele, kiedyś w szkole na w-f, sporadycznie po pracy, ale mało.
Chciałabym zacząć biegać, żeby zrzucić troszkę zbędnych kilogramów i nabrać lepszej kondycji.
Mam 170 cm wzrostu, ważę 65 kilo, zdrowa jestem jak koń Jem co 3 godziny, 5 posiłków dziennie.
Od czego powinnam zacząć? Co wiedzieć? Nie chciałabym sobie zaszkodzić.
Pozdrawiam!
Rady dla kompletnego laika
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
Helou! :D
Kup buty do biegania, mogą być za 49 zł z Decathlonu. Wiem że brzmi jakbym Cię naciągał, ale w wielu przypadkach bieganie w trampkach na początku kończy się kontuzją.
A potem zacznij biegać. Jeśli masz na tyle kondycji, żeby biegać przez pół godziny ciągiem to super - biegaj sobie spokojnie. Jak nie masz siły - spróbuj marszobiegów.
Zajrzyj w dział treningowy na portalu, jest tam kilka programów dla absolutnie początkujących.
Kup buty do biegania, mogą być za 49 zł z Decathlonu. Wiem że brzmi jakbym Cię naciągał, ale w wielu przypadkach bieganie w trampkach na początku kończy się kontuzją.
A potem zacznij biegać. Jeśli masz na tyle kondycji, żeby biegać przez pół godziny ciągiem to super - biegaj sobie spokojnie. Jak nie masz siły - spróbuj marszobiegów.
Zajrzyj w dział treningowy na portalu, jest tam kilka programów dla absolutnie początkujących.
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na dobry poczatek marszobiegi np wg tego planu http://bieganie.pl/?cat=19&id=547&show=1. Najwazniejsza jest systematycznosc,a najlepiej jak namowisz kogos do wspolnego trenowania to zawsze wieksza motywacja.