Problemy początkującego, czyli co robie źle :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
wojtek-01
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Żeby naświetlić mój problem, może zacznę od tego że mam 22 lata, waga 68kg, w liceum bardzo dużo się ruszałem, 4-5 razy w tygodniu mecze w piłkę nożną, 2 razy siłownia w szkole, więc jakoś to tam było, później 3 lata nie robienia nic i od stycznia tego roku postanowiłem się wziąć za siebie i były 3 miesiące treningów mma, kontuzja łokcia, i teraz leci 4 tydzień biegania i innych ćwiczeń. Ale wracając do tematu biegałem tak I tydzień - pon 3km, wt 3km,śr 3km, pt 3km. II tydzień tak samo lecz we wtorek zwiększyłem do 4,5km. Natomiast teraz w 3 i teraz w 4 tygodniu mam problem bo nie dam rady przebiec więcej niż 3km, i nie jest to problem zmęczenia mięśni tylko bardziej wydolnościowy. Wiem, że to najprawdopodobniej wina źle dobranego treningu. Dodatkowo jeszcze po 2 tygodniach biegania zaczęły mi doskwierać nieco kolana, nie jest to może jakiś silny ból ale trochę przeszkadzający, nigdy nie miałem z tym problemów, może ktoś mi poradzi coś na stawy ? :) I nie jest to raczej wina butów, może nie są one najwyższych lotów ale chyba dają radę ( Kalenji Ekiden 50 )

Pozdrawiam, i czekam na odpowiedzi :)
PKO
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

powiem tak mysle że wszystkie swe treningi robisz na maxa sa krotkie czasowo dynamiczne szarpane i mocne

zamiast ciagle biegac pewno na maxa. 3 czy 4 km pobiegaj lekko powoli gadajac o pierdołach z kolega kolezanka

i nie biegaj przypadkiem w kaprurze i super opatulony jak niektórzy zawodnicy sportów walki ................ bo zawodowcy tak robia ale tuz przed wagą .

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem tego samego zdania co kolega wyżej-biegasz za szybko,wytrzymałość buduje się wolnym bieganiem na niskim tętnie.Problem z kolanami dotyczy większości początkujących biegaczy,twój organizm nie jest jeszcze przygotowany na bieganie,na początku stosuj marszobiegi (wiem że wydaje się to dla Ciebie śmieszne ale niestety tak już jest-kolana,piszczele bolą,z czasem wszystkie dolegliwości same znikną)
Obrazek
wojtek-01
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wydawało mi się, że bieganie 3km z czasem ok 14;40 to jest właśnie wolne tempo :D dobra w takim razie spróbuje teraz wolniej, a jak właśnie zwiększać dystans np. na 4,5km raz w tyg czy np raz w tygodniu na maxa biec ?
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:53
Życiówka w maratonie: 4:25:xx

Nieprzeczytany post

ponieważ jest to Twój 3 tydzień biegania to z bieganiem na maxa na razie daj sobie spokój.

nie biegaj też 4 razy w 5 dni. Na początku dzień przerwy pomiędzy każdym treningiem nie zawadzi.

Wolniej, mniej, systematycznie - i wydolność będzie rosła i ból kolan przejdzie.

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=431 - tu coś co może pomóc
wojtek-01
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok dzięki za pomoc. Jeszcze mam tylko jedno pytanie, warto faszerować się jakimiś suplementami z kolagenem itp. ? Ja jestem dość ostrożny z tego typu rzeczami dlatego też chętnie wysłucham waszych opinii :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie warto.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ