Spalanie kalorii za perkusja:)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Chcialbym sie zapytac czy zamiast biegac (na co kompletnie nie mam czasu i jestem na razie za ciezki - 100 kg) nie da sie zrzucic brzucha grajac na perkusji?
Mam 39 lat, 180 cm, od 20 lat gram zawodowo na tym instrumencie, ostatnio kupilem sobie sunto m1 (najtanszy) i zaczalem cwiczyc w inny sposob - z naciskiem na szybkie tempo i wytrzymalosc. Po dwoch minutach intensywnego rytmu tetno wchodzi na 140, pozniej trzymam tetno przez 20 minut na tym poziomie (ponoc dopiero po 20 min zaczyna spalac sie tluszcz) a pozniej przez godzine nie schodze ponizej 140 i oscyluje pomiedzy 140 a 155. Po 80 minutach takiej sesji jestem caly mokry a sunto pokazuje ze spalilem ok.1000 kalorii..
Czy sunto przeklamuje ilosc kalorii poniewaz zamiast biegu siedze na stolku i intensywnie uderzam nogami i rekami?
Czy niezaleznie od tego w jaki sposob wprowadzamy serce w wyzsze tetno potencjalne spalanie tluszczow jest takie samo? tzn. czy dla metabolizmu ma znaczenie ktorymi miesniami spalamy kalorie?
i
Czy fakt ze te kalorie sa spalane przez miesnie ktore sa w tej czynnosci wytrenowane wplywa na szybkosc spalania tluszczow?
prosze o odpowiedz...
dr.
Chcialbym sie zapytac czy zamiast biegac (na co kompletnie nie mam czasu i jestem na razie za ciezki - 100 kg) nie da sie zrzucic brzucha grajac na perkusji?
Mam 39 lat, 180 cm, od 20 lat gram zawodowo na tym instrumencie, ostatnio kupilem sobie sunto m1 (najtanszy) i zaczalem cwiczyc w inny sposob - z naciskiem na szybkie tempo i wytrzymalosc. Po dwoch minutach intensywnego rytmu tetno wchodzi na 140, pozniej trzymam tetno przez 20 minut na tym poziomie (ponoc dopiero po 20 min zaczyna spalac sie tluszcz) a pozniej przez godzine nie schodze ponizej 140 i oscyluje pomiedzy 140 a 155. Po 80 minutach takiej sesji jestem caly mokry a sunto pokazuje ze spalilem ok.1000 kalorii..
Czy sunto przeklamuje ilosc kalorii poniewaz zamiast biegu siedze na stolku i intensywnie uderzam nogami i rekami?
Czy niezaleznie od tego w jaki sposob wprowadzamy serce w wyzsze tetno potencjalne spalanie tluszczow jest takie samo? tzn. czy dla metabolizmu ma znaczenie ktorymi miesniami spalamy kalorie?
i
Czy fakt ze te kalorie sa spalane przez miesnie ktore sa w tej czynnosci wytrenowane wplywa na szybkosc spalania tluszczow?
prosze o odpowiedz...
dr.
-
- Zaprawiony W Bojach
owszem, nadwaga jak w tym przypadku przeszkadza w bieganiu i czyni je ryzykownym ze względu na znacznie zwiększone ryzyko kontuzji. samo tętno nie jest jeszcze wyznacznikiem - jeżeli jestem zdenerwowany albo podekscytowany to już jestem w odpowiednim zakresie, natomiast nie jest to jeszcze wysiłek fizyczny.
zdroworozsądkowo gra na perkusji może pomóc, ale w niewielkim stopniu ze względu na relatywnie niski (w stosunku do biegania) poziom zaangażowania grup mięśniowych.
polecam basen lub rower.
zdroworozsądkowo gra na perkusji może pomóc, ale w niewielkim stopniu ze względu na relatywnie niski (w stosunku do biegania) poziom zaangażowania grup mięśniowych.
polecam basen lub rower.
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
Basen bardzo dobra rzecz 
Jeżeli chodzi o wagę to chodziło mi głownie o to, że nie trzeba od razu biegać szybko
Lekki trucht też pomoże w zrzuceniu paru zbędnych kilogramów w dłuższym czasie + odpowiednia dieta 

Jeżeli chodzi o wagę to chodziło mi głownie o to, że nie trzeba od razu biegać szybko

-
- Zaprawiony W Bojach
nie ważne czy szybko czy wolno , bieganie przy takiej wadze to duże ryzyko kontuzji. najpierw zrzucić przy pomocy innych ćwiczeń, potem biegać.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Przez ładnych parę lat grałem w różnych rokendrollowych bandach. Moi kumple perkusiści raczej byli grubi chociaż za garami się nie oszczędzali. Jeżeli nie zależy Ci na robieniu sztuki tylko schodnięciu to raczej wybierz sport.
-
- Rozgrzewający Się
Czy moglibyscie obejrzec ten filmik i napisac czy przy takim graniu jak tutaj tez pracuje relatywnie mniej miesni niz w przypadku biegania?
http://www.youtube.com/watch?v=dvr2nuvtCpQ
Oczywiscie nie jestem tak dobry jak ten wariat, ale tego typu walka na instrumencie przez godzine dwadziescia potrafi niezle zmeczyc.
Dzis zalozylem sunto m1 na swoj koncert i pokazal mi rekord tetna jak dotychczas - 193 ( a mam 39 lat - czy to mozliwe? czytalem ze maksymalne tetno to 220 minus wiek - czyli wychodzi 181 ) i spalonych 1700 kalorii.
Wiem ze sport jest nalepszy ale podczas takiego grania zalatwiam jeszcze cwiczenie a czasu mi brakuje na wszystko:)
pozdr.dr.
Oczywiscie nie jestem tak dobry jak ten wariat, ale tego typu walka na instrumencie przez godzine dwadziescia potrafi niezle zmeczyc.
Dzis zalozylem sunto m1 na swoj koncert i pokazal mi rekord tetna jak dotychczas - 193 ( a mam 39 lat - czy to mozliwe? czytalem ze maksymalne tetno to 220 minus wiek - czyli wychodzi 181 ) i spalonych 1700 kalorii.
Wiem ze sport jest nalepszy ale podczas takiego grania zalatwiam jeszcze cwiczenie a czasu mi brakuje na wszystko:)
pozdr.dr.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45m
- Życiówka w maratonie: 3h50m
Dr. pisze:Czy moglibyscie obejrzec ten filmik i napisac czy przy takim graniu jak tutaj tez pracuje relatywnie mniej miesni niz w przypadku biegania?
pozdr.dr.
Troche nie na temat odchudzania ani biegania ale widziales kiedys a raczej slyszales Lombardo w konfiguracji z Mikiem Pattonem w formacji FANTOMAS?jak nie to polecam a zwlaszcza cover slayera 'angel of death"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:36
- Życiówka w maratonie: 3:48:21
- Kontakt:
-
- Rozgrzewający Się
Czy wazac 90 kilo moga zaczac juz biegac? 180 cm. Nadwage jeszcze caly czas mam konkretna ale zaczalbym truchtac...
Jaki jest najlepszy plan dla totalnego nowicjusza?
(na dodatek w nodze mam srube srodszpikowa przez cala dlugosc uda do panewki biodrowej po zlamaniu - niby nie przeszkadza ale wazy z kilogram:)
pozdrawiam dr.
Jaki jest najlepszy plan dla totalnego nowicjusza?
(na dodatek w nodze mam srube srodszpikowa przez cala dlugosc uda do panewki biodrowej po zlamaniu - niby nie przeszkadza ale wazy z kilogram:)
pozdrawiam dr.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46:36
- Życiówka w maratonie: 4:09
- Kontakt:
ja przy wzroście 180 kiedy miałem 90 kilo to rozpocząłem 6 tygodniowy plan pumy http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547
co do śruby nie wypowiadam się bo się nie znam, ale też miałem nogę w gipsie przez 13 tygodni (w 2001) i jakoś da się biegać bezboleśnie
co do śruby nie wypowiadam się bo się nie znam, ale też miałem nogę w gipsie przez 13 tygodni (w 2001) i jakoś da się biegać bezboleśnie