Starty w niskich temperarurach

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
maciej123
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
W trakcie zawodów widać jak osoby bardziej doświadczone(liderzy, zawodowcy), często startują w krótkich spodenkach i koszulkach startowych mimo niskiej temperatury.
Tutaj nasuwa się moje pytanie czy używają oni jakiś maści rozgrzewających a jeśli co innego to co?
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

Jesli chodzi o mnie to ja nie uzywam zadnych masci rozgrzewajacych, w trakcie biegu jest bardzo cieplo, choc przydalyby sie jakies masci bo jak stoi sie na linii startu to jest bardzo ciezko wytrzymac ;-)
Obrazek
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maciej123 pisze:Witam
W trakcie zawodów widać jak osoby bardziej doświadczone(liderzy, zawodowcy), często startują w krótkich spodenkach i koszulkach startowych mimo niskiej temperatury.
Tutaj nasuwa się moje pytanie czy używają oni jakiś maści rozgrzewających a jeśli co innego to co?
Pozdrawiam
Być może niektórzy stosują maści rozgrzewające ale ja bym jednak stawiał na coś innego:
  • Robią porządną rozgrzewkę przed startem, więc już na początku nie jest im zimno (na pewno też wolą czekać na start jak najkrócej)
  • W zawodach biegną na tyle szybko/intensywnie, że nawet w krótkich strojach jest im ciepło
  • Podczas treningów doświadczają różnych warunków pogodowych, więc ich organizmy lepiej znoszą chłód (są zahartowani)
  • Nawet jeśli jest zimno, wolą ubrać się w to w czym biega im się najlepiej, żeby uzyskać jak najlepszy wynik
Można wybrać jedną albo kilka możliwości ;)
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: 3:03:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja pytałem w sklepie biegowym o to kiedy zakładać długie spodnie do biegania i dostałem odpowiedź że już od +6 stopni. A tymczasem mi się dobrze biega nawet przy +3 stopniach w krótkich. Myślę że to wynika z osobistej wrażliwości na zimno i od tempa biegu. Im szybszy bieg tym więcej ciepła wytwarzają nogi i wtedy krótkie spodenki są lepsze. Dodatkowo mniej krępują ruchy niż takie długie obcisłe.
Gdzieś czytałem w relacji z maratonu (ja jeszcze nie biegłem nigdy) że czuć było przed biegiem zapach maści rozgrzewających czyli niektórzy tego używają ale ja generalnie wolę nie stosować żadnych specyfików.
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedyś stosowałem maści rozgrzewające na stopy, bardzo szybko pomagają, ponieważ już jakieś 2 minuty później robi się ciepło ;) jednak coś w tym jest, niektórzy stosują podobne maści na rękach i nogach, są też specyfiki by zimno nie szczypało w twarz ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: 3:03:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak tylko delikatnie przypomnę żeby po zastosowaniu takich maści dokładnie umyć ręce. Mój kolega kiedyś o tym zapomniał i poszedł zrobić siusiu... resztę przemilczę :tonieja:
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hehe przykra sprawa, no tak trzeba z tym uważać ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

czołówka biegnie zawsze dużo intensywniej niż "średniaki: i biegną dużo krócej

najważniejsze żeby mieć czapkę i rękawiczki. przed rokiem startowałem w półmaratonie przy -15 C i byłem takim trochę szybszym średniakiem to biegłem w nieocieplanych długich leginsach, koszulce i bluzie, w której przez większość trasy miałem podwinięte rękawy. oczywiście nie zabrakło czapki i rękawiczek.
Krzysiek
maciej123
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok
Dziękuję za informację.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ