Prosze o rady, trening na 50m i 1000m
-
- Rozgrzewający Się
Na poczatek moje "parametry":
Wzrost/Waga: 183cm/68kg
Czas na 1000: 4:33min (czas wczorajszy)
Staz: praktycznie zerowy, to co przebiegne na WF ale czesto jezdze rowerem (praktycznie codziennie, po 30-60km od czasu jak zrobilosie cieplej)
Chcialbym zaczac biegac, poniewaz potrzebuje dobrych czasow abym zostal przyjety do szkoly oficerskiej i chcialbym wreszcie zrobic cos ze swoja sylwetka i poprawic samopoczucie.
Ciekawi mnie tez czy jest mozliwe w ciagu 14 m-cy zejsc do czasu ponizej 3:53min na 1000m.
Prosze o jakies porady: jak zaczac, jaka diete stosowac i jaki trening bedzie dla mnie najbardziej odpowiedni, czy oplaca sie kupowac obciazniki na nogi i rece i o jakiej masie beda najodpowiedniejsze?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Wzrost/Waga: 183cm/68kg
Czas na 1000: 4:33min (czas wczorajszy)
Staz: praktycznie zerowy, to co przebiegne na WF ale czesto jezdze rowerem (praktycznie codziennie, po 30-60km od czasu jak zrobilosie cieplej)
Chcialbym zaczac biegac, poniewaz potrzebuje dobrych czasow abym zostal przyjety do szkoly oficerskiej i chcialbym wreszcie zrobic cos ze swoja sylwetka i poprawic samopoczucie.
Ciekawi mnie tez czy jest mozliwe w ciagu 14 m-cy zejsc do czasu ponizej 3:53min na 1000m.
Prosze o jakies porady: jak zaczac, jaka diete stosowac i jaki trening bedzie dla mnie najbardziej odpowiedni, czy oplaca sie kupowac obciazniki na nogi i rece i o jakiej masie beda najodpowiedniejsze?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zacznij treniengi ba owb1 spokojnie i powoli co 2 dzień. Obciazniki sa zupełnie zbędne a w 14 miesiecy czasy spokojnie podkrecisz i to nie tylko do 3:53 ale duzo lepiej. Moze skorzystaj z jakiegos planu treniengowego jeslinie biegałes nigdy a dasz rade ciagłym biegiem 30 ' biec to mzoe plan 10 tygodniowy na wprowadzenie? powodzenia życze.
gg 3305061
-
- Rozgrzewający Się
Czy ten plan 10 tygodniowy wyglada tak:
1. tydz. Biegnij 2 minuty, idź 4 minuty (powtórz 5 razy).
2. tydz.Biegnij 3 minuty, idź 3 minuty (powtórz 5 razy).
3. tydz.Biegnij 5 minut, idź 2,5 minuty (powtórz 4 razy).
4. tydz.Biegnij 7 minut, idź 3 minuty (powtórz 3 razy).
5. tydz. Biegnij 8 minut, idź 2 minuty (powtórz 3 razy).
6. tydz. Biegnij 9 minut, idź 2 minuty (powtórz 3 razy).
7. tydz. Biegnij 9 minut, idź 1 minutę (powtórz 3 razy).
8. tydz. Biegnij 13 minut, idź 2 minuty (powtórz 2 razy).
9. tydz.Biegnij 14 minut, idź 1 minutę (powtórz 2 razy).
10. tydz. Biegnij 30 minut.
Jesli tak to ile dni w ciagu tygodnia trzeba trenowac i czy "biegnij" oznacza sprint czy szybki bieg? I co oznacza skrot "ba owb1"
Dzieki za pomoc
1. tydz. Biegnij 2 minuty, idź 4 minuty (powtórz 5 razy).
2. tydz.Biegnij 3 minuty, idź 3 minuty (powtórz 5 razy).
3. tydz.Biegnij 5 minut, idź 2,5 minuty (powtórz 4 razy).
4. tydz.Biegnij 7 minut, idź 3 minuty (powtórz 3 razy).
5. tydz. Biegnij 8 minut, idź 2 minuty (powtórz 3 razy).
6. tydz. Biegnij 9 minut, idź 2 minuty (powtórz 3 razy).
7. tydz. Biegnij 9 minut, idź 1 minutę (powtórz 3 razy).
8. tydz. Biegnij 13 minut, idź 2 minuty (powtórz 2 razy).
9. tydz.Biegnij 14 minut, idź 1 minutę (powtórz 2 razy).
10. tydz. Biegnij 30 minut.
Jesli tak to ile dni w ciagu tygodnia trzeba trenowac i czy "biegnij" oznacza sprint czy szybki bieg? I co oznacza skrot "ba owb1"
Dzieki za pomoc
-
- Zaprawiony W Bojach
NO tak by ten plan 10 tygodniowy wyglądał. Ja sam go nigdy nie realizowałem niestety(ale dobrze go interpretujesz). NIe wiem skad mi się wzieło to "ba" ale owb1 to pierwszy zakres tętna czyli do 75%hrmax. Innymi słowy biegaj badz truchtaj tak abys mogł swobodnie mówic wiersz z poalskeigo czy rozmawaić z kolegą:) Ile treniengów w ciagu tygodnia? NO tam w planie 10 tygodniowym masz rozpisane. A jesli nie odpowiada Ci rozpiska 10 tygopdniowego planu na dni to biegaj poprostu co drugi czsami co tzeci dzień
gg 3305061
-
- Stary Wyga
Pod żadnym pozorem nie kupuj żadnych obciążników!!!!!Rozwalisz sobie stawy i taki będzie finał. Jak chcesz biegać dobrze na 1000m to spróbuj może http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385 i powinno być dobrze. Wagę masz super do biegania i myślę, że jak zaczniesz trenować na poważnie powinieneś w ciągu 14 m-cy złamać 3:50/km
[url=http://runmania.com/rlog/?u=-lisio-][img]http://runmania.com/f/af7d2d3ee37f231c2dc1c7cdf67f4d04.gif[/img][/url]
-
- Rozgrzewający Się
Dobrze, ze mi odradziles obciazniki bo juz bylem w sklepach patrzec za cenami. Od poniedzialku zaczynam trening i mam nadzieje poprawic swoje nie ukrywajmy baaaaardzo slabe osiagi.
Czy jezeli trenuje podciaganie i plywanie to nie zaszkodzi mojemu treningowi biegania?
Czy jezeli trenuje podciaganie i plywanie to nie zaszkodzi mojemu treningowi biegania?
-
- Wyga
nie odkladaj treningu do poniedziałku, zacznij jak najszybciej poki masz motywacje, bo pozniej sie okaze ze w poniedzialek bedzie padało, wtorek bedzie za goraco itd, nie warto odkladac tylko jak najszybciej zaczac
[url=http://runmania.com/rlog/?u=radjin][img]http://runmania.com/f/03c44357b035fd87b20b06f9fea6979c.gif[/img][/url]
-
- Dyskutant
Dokładnie, nie odkładaj tego na później, bierz się od razu póki masz chęci, złapiesz dobrym rytm i już będziesz leciał z treningiem, bo początek jest najgorszy, trzeba złapać ten rytm treningu