Witam. Mam 30 lat, waga 82kg wzrost 185cm.
Z stazu biegowego to biegalem sporo 2 lata temu, ale byly to raczej biegi z cyklu: co trening na maksa. Robilem caly czas progress , ale w wakacje jak byly upaly to porzucilem bieganie.
W tym roku wrocilem. Chcialem zrobic to z glowa i zbudowac pierw baze: czyli wolne biegi.
Problem w tym, ze jak biegam tempem 6min+/km to strasznie bolą mnie lydki. Uczucie jakbym mial je tak spompowane, ze bardzo utrudnia to bieg.
Zmienilalem obuwie, ale nie widze poprawy.
Czy pozostaje mi jedynie biegac szybko?
Staram sie rozciagac po biegu + rollowac , ale nic to nie daje
Ból lydek przy wolnym bieganiu
-
biegaczBackend
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach

Cześć, mam zbliżony problem - siadają mi łydki lub achillesy i najbardziej obciąża je wolne bieganie.
Problem jest taki, że jak chcesz biegać długie dystanse, to nie da się biegać tylko szybko. U mnie to może wynikać z lądowania (przednia część stopy), pochylenia (trochę pochylam się w przód) czy tego, że przy wolnym bieganiu po prostu najbardziej pracuję stopami.
Rolowanie, rozciąganie, itd. pomaga na spięte mięśnie, sztywność, czy zakres ruchu. Nie wiem czy to akurat ten przypadek. U mnie nie pomaga.
Ja bym zaczął od fizjoterapeuty, bo takie bóle mogą wynikać z asymetrii czy osłabionych niektórych partii mięśni i coś konkretnego trzeba wzmocnić, ale to wymaga szczegółowego badania. A jak nie, to analiza techniki, próba kombinowania z angażowaniem innych partii mięśni, może coś uda się odciążyć zmianą techniki.
Problem jest taki, że jak chcesz biegać długie dystanse, to nie da się biegać tylko szybko. U mnie to może wynikać z lądowania (przednia część stopy), pochylenia (trochę pochylam się w przód) czy tego, że przy wolnym bieganiu po prostu najbardziej pracuję stopami.
Rolowanie, rozciąganie, itd. pomaga na spięte mięśnie, sztywność, czy zakres ruchu. Nie wiem czy to akurat ten przypadek. U mnie nie pomaga.
Ja bym zaczął od fizjoterapeuty, bo takie bóle mogą wynikać z asymetrii czy osłabionych niektórych partii mięśni i coś konkretnego trzeba wzmocnić, ale to wymaga szczegółowego badania. A jak nie, to analiza techniki, próba kombinowania z angażowaniem innych partii mięśni, może coś uda się odciążyć zmianą techniki.
-
biegaczBackend
- Rozgrzewający Się

Dzieki za odpowiedz :D
Chyba zglosze sie do jakiegos trenera w celu analizy techniki biegu, a jak nie pomoze to do fizjo
Chyba zglosze sie do jakiegos trenera w celu analizy techniki biegu, a jak nie pomoze to do fizjo
-
Amadeusz
- Zaprawiony W Bojach

Może nauczony dynamicznym biegiem "wykonujesz" overstriding (który przy szybkim biegu jest czymś naturalnym) + lądowanie na palcach?
Powodów może być mnóstwo, strzelam że jak masz już wyuczony wzorzec do biegów szybkich to kaleczysz technikę w biegu wolnym, bo one jednak diametralnie się różnią.
Generalnie to pójść do trenera to nie jest zły pomysł, szczególnie jak coś dolega. Ale ja bym zaczął od nagrania siebie i spróbowania wyłapać błędy techniki.
Powodów może być mnóstwo, strzelam że jak masz już wyuczony wzorzec do biegów szybkich to kaleczysz technikę w biegu wolnym, bo one jednak diametralnie się różnią.
Generalnie to pójść do trenera to nie jest zły pomysł, szczególnie jak coś dolega. Ale ja bym zaczął od nagrania siebie i spróbowania wyłapać błędy techniki.
- fangss torpeda
- Dyskutant

- Życiówka na 10k: 43.22
Dobrze, że Cię bolą łydki a nie achillesy.
Jaki drop mają twoje buty?
A może to bieganie na śliskiej śnieżnej nawierzchni to powoduje, bo na śniegu łydki muszą więcej pracować.
Przejście na bieganie z użyciem mięśni pośladkowych rozwiązałoby problem, ale to wymaga pracy.