Początki

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziadek_lesny pisze: 01 sty 2025, 21:29 Węglowodany zaraz po treningu.
Często widzę ten tekst, i kurde nie ogarniam dlaczego ja robiąc coś kompletnie przeciwnego dałem radę funkcjonować.
Czyli jadąc na białku, a dopiero kilka godzin później jakieś węgle.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

dziadek_lesny pisze: 02 sty 2025, 18:25
Rolli pisze: 02 sty 2025, 08:09 A ja bym mu kazał biegać interwały 4x w tygodniu! I gwarantowane 4:20 w ciągu 4 tygodni a na za jakieś tam 9 miesięcy. No chyba ze 120kg żywej wagi i sportu nie widział od 18,5 lat.

Mam nadzieje ze zgłosi sie do @Przemkurius

A tak naprawdę, co to za trening, który tak ma hamować młodego człowieka.
Chętnie wysłucham merytorycznej krytyki tego planu.

No dalej...śmiało, podziel się swoją wiedzą człowieku z innymi.

Bo jak widzę tylko cynicznie i pogardliwie ludzi wyśmiewasz, a zero konkretów z Twojej strony pada.
Twoje posty zaśmiecają forum nic nie wnosząc.

Ja widzę wiele możliwości jego modyfikacji. Np. w pewnym momencie warto byłoby wprowadzić też interwały na 200 metrów i treningi siły biegowej.

Cóż, młody człowiek ma na razie fatalną formę. VDOT ok. 23. Tymczasem powinien mieć ok. 44 by mieć czas 13 minut na 3km.

Doświadczenie mi podpowiada że tak słaby wynik jest efektem narzucania za dużego tempa na początku i końcówka jest już znacznie wolniejsza. A powinno być odwrotnie, szybszy finisz.
Dlatego jego rzeczywiste VDOT prawdopodobnie obecnie jest większe...około 27-28.
Czy może wzrosnąć do 44? Oczywiście, zajmie to zazwyczaj ok. 6 miesięcy. Czasem krócej, częściej dłużej. Stąd podane 4-9 miesięcy.

Inna sprawa. Jeśli to są tak częste pytania to może zrobić jakieś opracowanie do którego będziecie zainteresowanych tematem odsyłać? Tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie po co tu na tym forum „siedzicie“? Chcecie pomagać innym? Czy chcecie się napawać swą wyższością? (Na te ostatnie pytania nie oczekuję odpowiedzi... to do Waszego przemyslenia)
A ja tobie i tak odpowiem, bo jakaś taka "wyższość" z mojego "przemyślenia".

Wyobraź sobie, ze siedząc tu latami, pomogłem nielicznym, pytającym i nie pytającym. I z tego stażu, mogę tobie podpowiedzieć: ktoś, kto chce zrobic jakiś tam zaliczenie czy egzamin, kończy tu bardzo szybko i tacy koledzy, po pierwszym poście, nie odpowiadają na pytania i propozycje. Wiec kiedys i ty przestaniesz sobie robic z tego wielkie "przemyślenia", bo sie po prostu nie opłaca. Jeżeli jednak (na co nie wygląda) kogoś takie informacje bardzo interesują, szybko sie zorientujesz i można faktycznie pomoc.

Co do krytyki twojego treningu...
Tak, Danielowski podejscie do treningu pod 3000m nie jest optymalne dla 19-latka. A przede wszystkim dla kogoś, kto ma na to tylko 2-3 miesiące. Ja w ogóle nie jestem zwolennikiem treningu na jakieś tam VDOT i wole programy, które sa dla młodych ludzi (a już wytrenowałem ich kilkadziesiąt) ze strony szybkości dużo efektywniejsze i używane przez około 95% trenerów na świecie.

A tak merytorycznie, możemy przenieść taka dyskusje do innego tematu, żeby tu nie lać za dużo wody. Kiedyś, jak dłużej będziesz sie zajmował treningiem, sam sie zorientujesz, ze książką Danielsa nie jest "Biblia" dla biegaczy, trening jest przestarzały i zawiera nawet wiele błędów treningowych.

No i taka mała rada: nie używaj za dużo tego "VDOT" bo to może być niekiedy zrozumiane jako brak doświadczenia trenerskiego.
ODPOWIEDZ