Teraz jest N, 15 grudnia 2019, 19:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 619 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 42  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 09:11 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 5340
Lokalizacja: Szczecin
Możesz wrzucić plik .fit z pływania i go sobie edytować tu:
http://www.swimmingwatchtools.com/

Obrazek

_________________
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 09:39 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 3 maja 2013, 08:18
Posty: 8625
Kolejne pytanie z typu dziwnych... Czy warto w eazymucie dopłacić stówkę do PL map topograficznych?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 10:00 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 10 października 2014, 08:22
Posty: 941
Lokalizacja: WROCŁAW
Skoor napisał(a):
Kolejne pytanie z typu dziwnych... Czy warto w eazymucie dopłacić stówkę do PL map topograficznych?

Nie

_________________
https://www.endomondo.com/profile/1601558

https://connect.garmin.com/modern/profile/Jan502


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 10:03 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 5340
Lokalizacja: Szczecin
Svolken - też mi powiedział, że nie warto. Miał w poprzednim zegarku tą mapę.
Mapa od Garmin, po ostatniej aktualizacji, jest całkiem fajna.

W sieci jest też pełno darmowych map. Z tą Topo PL nie mam doświadczenia. Przekazuję tylko info, bo w momencie zakupu sam się nad tym zastanawiałem.

_________________
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 10:33 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 3 maja 2013, 08:18
Posty: 8625
Czyli potencjalne 100zł w kieszeni...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 10:39 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 5340
Lokalizacja: Szczecin
W tej cenie masz i tak tylko roczną aktualizację map. Po roku zostajesz z tym co masz, lub płacisz za kolejne aktualizacje.
Kasa niby niewielka przy całości zakupu, ale nikt mnie jakoś skutecznie nie namawiał, by brać z tą mapą :oczko:

_________________
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 11:03 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 31 lipca 2015, 15:36
Posty: 2761
Jan123 napisał(a):
Wydaje mi sie , że to może być problem ,ze zmieniłem na basen 50m.
Podczas płynięcia w połowie trasy juz przeskakiwał dystans .

Może jest jakis bug przy basenie 50m .

Dlugosc basenu potrzebna jest mu tylko do wyliczen odleglosci miedzy nawrotami.
Trudno mi sobie wyobrazic, zeby to bylo zrodlo problemu :niewiem:
Moje pytanie zmierzalo raczej w kierunku tego, czy np. nie plywasz na basenie 50m, a ustawione masz 25m.
Wtedy oczywiscie bedzie rozjazd totalny.

_________________
Moj blog oraz komentarze do niego


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 12:00 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 5340
Lokalizacja: Szczecin
Mam do was pytanie odnośnie kalibracji wysokości w czasie treningu.

Ostatnio lecę longa i gdzieś w połowie dystansu przewinąłem ekran na pole z wysokością.
Garmin pokazywał mi około 50 m n.p.m. Wiedziałem, że coś go walnęło, bo miejsce, z którego ruszałem leży na wysokości 100 m n.p.m. a trasa była dość płaska.
Pod koniec biegu wszedłem w czujniki, tam w kalibrację i skorygowałem wysokość na prawidłową.
Niestety na wykresie wygląda to tak:
Obrazek

Garmin nie koryguje całości pomiaru wysokości, wprowadził poprawkę dopiero od momentu jej wpisania.
W Polar V800 działa to tak, że o wprowadzoną różnicę korygowany jest pomiar od początku. Działa to więc dobrze.

Takie działanie korygowania wysokości w Garmin było od zawsze?
Jeśli tak, to w czasie treningu nie ma co wpisywać prawidłowej wysokości.

Dodam, że ta zmiana nie wpłynęła na zliczenie różnic wysokości. Dodałem około 50 m, ale w podsumowaniu jest dobrze i zgadza mi się to z pomiarami V800:
Obrazek

_________________
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 12:05 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 3 maja 2013, 08:18
Posty: 8625
W tej zrypanej aktywności, włącz sobie "korektę wysokości" w garmin connect i powinien Ci automatycznie skorygować wysokość na podstawie danych z mapy. Generalnie opcja ta jest wyłączona jeśli zegarek ma barometr, ale przydaje się w takich sytuacjach. Tą korektę wysokości znajdziesz pod obrazkiem Twojego zegarka. Ja tak sobie radziłem jak padł mi barometr w starym fenixie i miałem przewyższenia rzędu 0m ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 12:29 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 5340
Lokalizacja: Szczecin
Dzięki za "tip". Faktycznie skorygował:
Obrazek
Trochę dorzucił góra/dół:
Obrazek

Ile było w rzeczywistości, to i tak nie wiem, ale w miarę płasko, bo to na 22 km :-)

Szkoda jednak, że zegarek nie koryguje całości pomiaru, jeśli zmiany nanosimy w czasie rejestrowania aktywności.

_________________
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 12:34 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 3 maja 2013, 08:18
Posty: 8625
50m na 22km to praktycznie jak po stole ;)

Ja w sumie zawsze olewam wysokość npm, interesują mnie tylko przewyższenia a i to tylko jako ciekawostka, ale w sumie byłoby miło gdyby korekty wprowadzały się automatycznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 18:14 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 20 maja 2014, 13:14
Posty: 1752
Lokalizacja: Sieradz
Skoor napisał(a):
Kolejne pytanie z typu dziwnych... Czy warto w eazymucie dopłacić stówkę do PL map topograficznych?


Po miesiącu od zakupu stwierdziłem że może jednak dokupię, napisałem maila i mogą mi sprzedać ale już za 120 pln w promocji :bum:

_________________
FanPage Facebook


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 18:21 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pn, 10 lipca 2017, 06:06
Posty: 421
Lokalizacja: Białystok
Z moich doświadczeń z 945 wychodzi mi, że zegarek zapisuje profil wysokości z GPS-u, a z barometru jak mam wyłączony GPS.
Wnioskuje z tego że na tej samej trasie mam inne wykresy. Korekcja wysokości w GC mam wyłączoną.
A tu wychodzi że F6 tak nie robi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Wt, 19 listopada 2019, 22:03 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 10 października 2014, 08:22
Posty: 941
Lokalizacja: WROCŁAW
Sikor napisał(a):
Jan123 napisał(a):
Wydaje mi sie , że to może być problem ,ze zmieniłem na basen 50m.
Podczas płynięcia w połowie trasy juz przeskakiwał dystans .

Może jest jakis bug przy basenie 50m .

Dlugosc basenu potrzebna jest mu tylko do wyliczen odleglosci miedzy nawrotami.
Trudno mi sobie wyobrazic, zeby to bylo zrodlo problemu :niewiem:
Moje pytanie zmierzalo raczej w kierunku tego, czy np. nie plywasz na basenie 50m, a ustawione masz 25m.
Wtedy oczywiscie bedzie rozjazd totalny.



Był basen 50m i ustawione było specjalnei 50m .


25m basen i ustawione 25m
https://connect.garmin.com/modern/activity/4207663626

50m basen i ustawione 50m
https://connect.garmin.com/modern/activity/4257712217

_________________
https://www.endomondo.com/profile/1601558

https://connect.garmin.com/modern/profile/Jan502


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Garmin Fenix 6
Nowy postNapisane: Śr, 20 listopada 2019, 14:16 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 31 lipca 2015, 15:36
Posty: 2761
Jan123 napisał(a):
Był basen 50m i ustawione było specjalnei 50m .

25m basen i ustawione 25m
https://connect.garmin.com/modern/activity/4207663626

50m basen i ustawione 50m
https://connect.garmin.com/modern/activity/4257712217

To bylo plywane "ciurkiem", tak? Bez zdanych przerw?
Rozumiem, ze w tym drugim zapisie nie podobaja Ci sie te piki tempa?
U mnie tez sie zdarzaja, chociaz rzadko, np. tutaj jest tylko 1:
https://connect.garmin.com/modern/activity/4249250311

U Ciebie na basenie 50m jest ich sporo, to dziwne, ale trudno cos powiedziec nie widzac Ciebie jak plywasz:
jak robisz nawroty, czy jakis Twoj gest/ruch nie powoduje, ze Garmin sie myli i nalicza dodatkowy basen itp.
Ja bym sie za bardzo nie przejmowal prawde mowiac.
Myslalem, ze gorzej to wyglada.

_________________
Moj blog oraz komentarze do niego


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 619 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 42  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: GOGIEL_PL, pablokrak, Pieczar, Rossi13 i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL