Garmin Fenix 5/5s/5x
-
- Wyga
Strava to aplikacja na telefon głównie dla rowerzystów ale i biegaczy, bardzo znana i popularna na całym świecie, za sprawą właśnie segmentów (odcinek drogi, trasy).
Segmenty ustala się osobno dla rowerów i osobno dla biegaczy.
Segment może zaznaczyć każdy sam, na swojej trasie , na stronie Strava.
Najlepiej zaznaczyć taki odcinek "segment" w takim miejscu gdzie jest szansa że ktoś tam biega. Czym więcej osób tam przebiegnie tym większa rywalizacja.
Nie mogą być segmenty blisko siebie tz. Jeśli już ktoś zaznaczył w pobliżu segment to może się nie dać zaznaczyć kolejnego.
I wtedy zaczyna się zabawa, bo każdy kto przebiegnie przez zaznaczony segment, jest zamieszczany w statystykach i widoczny dla innych użytkowników.
Można przeglądać statystyki danego segmentu tz. Kto na którym miejscu się znajduje, (czym szybciej się pokona segment tym wyżej się znajdzie w rankingu tegoż segmentu).
Czyli polega to w skrócie na tym, że można się ścigać na tych segmentach (wyznaczonych odcinkach drogi) z innymi osobami którzy kiedykolwiek tam przebiegli (jeśli jest to segment dla biegaczy), lub przejechali na rowerze (jeśli jest to segment dla rowerzystów).
Można sprawdzić kto był najszybszy dzisiaj, w tym roku czy o podobnej wadze.
Jeśli ktoś pobiegnie szybciej od was, to aplikacja Strava powiadomi was o tym że znalazł się śmiałek który was zrzucił miejsce niżej, nawet jeśli sama aplikacja jest wyłączona, to pokaże informacje u góry wyświetlacza "na belce powiadomień", przynajmniej tak było kiedyś.
Jeśli nie ma segmentów w waszej okolicy, to po zrobieniu segmentu przez was, aplikacja znajdzie osoby, nawet z przed kilku lat jak i te które będą tamtędy biegać i je dorzuci do statystyk.
Garmin zdał sobie sprawę jak bardzo popularne są segmenty i wprowadził je u siebie, ale dał też możliwość korzystania z segmentów Strava.
Teraz da się z nich korzystać w najnowszych zegarkach garmin.
Niestety ze względu na popularność tej aplikacji Strava jest ona płatna i to nie mało (obecnie kosztuje 230 zł. na rok a było jeszcze drożej).
Ale zawsze można korzystać z segmentów garmin które są darmowe.
Zegarek powiadamia wcześniej że zbliżam się do segmentu i odlicza metry od ok. 50 do 0, czyli startu (początku segmentu).
A potem na bieżąco informuje ile sekund mamy zapasu lub ile brakuje do najlepszego biegacza na tym segmencie. Jakie mamy tempo na tym odcinku i ile metrów zostało do końca.
Polecam zobaczyć np. na YouTube.
https://youtu.be/S_eJ7KH_4XQ
https://youtu.be/EwBCvOKkFNU
Wysłane z mojego SM-G935F .
Segmenty ustala się osobno dla rowerów i osobno dla biegaczy.
Segment może zaznaczyć każdy sam, na swojej trasie , na stronie Strava.
Najlepiej zaznaczyć taki odcinek "segment" w takim miejscu gdzie jest szansa że ktoś tam biega. Czym więcej osób tam przebiegnie tym większa rywalizacja.
Nie mogą być segmenty blisko siebie tz. Jeśli już ktoś zaznaczył w pobliżu segment to może się nie dać zaznaczyć kolejnego.
I wtedy zaczyna się zabawa, bo każdy kto przebiegnie przez zaznaczony segment, jest zamieszczany w statystykach i widoczny dla innych użytkowników.
Można przeglądać statystyki danego segmentu tz. Kto na którym miejscu się znajduje, (czym szybciej się pokona segment tym wyżej się znajdzie w rankingu tegoż segmentu).
Czyli polega to w skrócie na tym, że można się ścigać na tych segmentach (wyznaczonych odcinkach drogi) z innymi osobami którzy kiedykolwiek tam przebiegli (jeśli jest to segment dla biegaczy), lub przejechali na rowerze (jeśli jest to segment dla rowerzystów).
Można sprawdzić kto był najszybszy dzisiaj, w tym roku czy o podobnej wadze.
Jeśli ktoś pobiegnie szybciej od was, to aplikacja Strava powiadomi was o tym że znalazł się śmiałek który was zrzucił miejsce niżej, nawet jeśli sama aplikacja jest wyłączona, to pokaże informacje u góry wyświetlacza "na belce powiadomień", przynajmniej tak było kiedyś.
Jeśli nie ma segmentów w waszej okolicy, to po zrobieniu segmentu przez was, aplikacja znajdzie osoby, nawet z przed kilku lat jak i te które będą tamtędy biegać i je dorzuci do statystyk.
Garmin zdał sobie sprawę jak bardzo popularne są segmenty i wprowadził je u siebie, ale dał też możliwość korzystania z segmentów Strava.
Teraz da się z nich korzystać w najnowszych zegarkach garmin.
Niestety ze względu na popularność tej aplikacji Strava jest ona płatna i to nie mało (obecnie kosztuje 230 zł. na rok a było jeszcze drożej).
Ale zawsze można korzystać z segmentów garmin które są darmowe.
Zegarek powiadamia wcześniej że zbliżam się do segmentu i odlicza metry od ok. 50 do 0, czyli startu (początku segmentu).
A potem na bieżąco informuje ile sekund mamy zapasu lub ile brakuje do najlepszego biegacza na tym segmencie. Jakie mamy tempo na tym odcinku i ile metrów zostało do końca.
Polecam zobaczyć np. na YouTube.
https://youtu.be/S_eJ7KH_4XQ
https://youtu.be/EwBCvOKkFNU
-
- Wyga
To prawda.
Można też przejrzeć statystyki za darmo, ale już nie kompletne.
I darmowa podczas biegu czy jazdy na rowerze nie poinformuje nas o tym że zbliżamy się do segmentu i nie pokaże na bieżąco ile brakuje nam do najlepszego i ile jest do końca segmentu.
Darmowa pokaże że przebyliśmy segment podczas biegu czy jazdy i na którym miejscu jesteśmy.
Na darmowej robi się to" na czuja ".
Na płatnej, po zaznaczeniu ulubionych segmentów, aplikacja na telefon , da nam znać, że zaraz wbiegniemy na segment a nastepnie pokazuje jak przemieszczamy się po segmencie. Na telefonie pokazuje nawet zdjęcie obecnego lidera którego mamy pokonać, jak wirtualnego partnera. Którego zdjęcie przemieszcza się w stosunku do naszego zdjęcia, na dwóch równoległych liniach które symbolizują cała długość segmentu oprócz tego pokazuje tempo i różnice czasową do lidera . Na darmowej nic nie ma, widzimy na mapie że jest tu segment (bo jest czerwona linia na trasie i tyle).
A druga sprawa, to jeśli nie mamy abonamentu to nie pokaże segmentu na zegarku i innych urządzeniach garmin, nie pokaże nic. Nie da się nawet włączyć segmentów w garmin.
Jest na to sposób przeczytajcie link.
Ja tak "jadę" 2 rok.
Okres 90 dni premium nie działa już, ale po wejściu w aplikacje Strava pokazuje się 30 dni gratis. http://hop.net.pl/segmenty-live-czyli-w ... -nasze-sa/
Jest to trochę uciążliwe ale darmowe.
Trzeba pamiętać żeby anulować subskrypcje w sklepie Play lub na stronie Strava bo po okresie próbnym pobierze opłatę. A potem kolejny darmowy okres z kolejnego linku.
Wystarcza dwa linki na zmianę (chyba jeden już nie działa)
Jeśli nie pokaże się subskrypcja w sklepie Play, a zadziała premium, to trzeba wejść na stronę Strava i tam wyłączyć subskrybcje.
Można też przejrzeć statystyki za darmo, ale już nie kompletne.
I darmowa podczas biegu czy jazdy na rowerze nie poinformuje nas o tym że zbliżamy się do segmentu i nie pokaże na bieżąco ile brakuje nam do najlepszego i ile jest do końca segmentu.
Darmowa pokaże że przebyliśmy segment podczas biegu czy jazdy i na którym miejscu jesteśmy.
Na darmowej robi się to" na czuja ".
Na płatnej, po zaznaczeniu ulubionych segmentów, aplikacja na telefon , da nam znać, że zaraz wbiegniemy na segment a nastepnie pokazuje jak przemieszczamy się po segmencie. Na telefonie pokazuje nawet zdjęcie obecnego lidera którego mamy pokonać, jak wirtualnego partnera. Którego zdjęcie przemieszcza się w stosunku do naszego zdjęcia, na dwóch równoległych liniach które symbolizują cała długość segmentu oprócz tego pokazuje tempo i różnice czasową do lidera . Na darmowej nic nie ma, widzimy na mapie że jest tu segment (bo jest czerwona linia na trasie i tyle).
A druga sprawa, to jeśli nie mamy abonamentu to nie pokaże segmentu na zegarku i innych urządzeniach garmin, nie pokaże nic. Nie da się nawet włączyć segmentów w garmin.
Jest na to sposób przeczytajcie link.
Ja tak "jadę" 2 rok.
Okres 90 dni premium nie działa już, ale po wejściu w aplikacje Strava pokazuje się 30 dni gratis. http://hop.net.pl/segmenty-live-czyli-w ... -nasze-sa/
Jest to trochę uciążliwe ale darmowe.
Trzeba pamiętać żeby anulować subskrypcje w sklepie Play lub na stronie Strava bo po okresie próbnym pobierze opłatę. A potem kolejny darmowy okres z kolejnego linku.
Wystarcza dwa linki na zmianę (chyba jeden już nie działa)
Jeśli nie pokaże się subskrypcja w sklepie Play, a zadziała premium, to trzeba wejść na stronę Strava i tam wyłączyć subskrybcje.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Dzieki za wyjaśnienie.
A z telefonem tez trzeba biegac gdy korzystamy z z strava?
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Do tych co juz kupili 5x.
Kupywaliscie w stacjonarnym czy zamawialiscie przez strone on-line?
Presje wywarlem e-mailowo na garminie.
5 czy 5S są w sklepach a 5x. Nnie ma jeszcze.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
-
- Wyga
Jeśli ktoś ma konto Strava premium, to po synchronizacji konta Strava z kontem Garmin nie trzeba mieć aplikacji na telefonie Strava, ale nie wiem czy zegarek w trakcie biegu powinien być online z aplikacją Connect Garmin czy nie potrzebuje aplikacji Connect.Yahoo pisze:Dzieki za wyjaśnienie.
Sprawdzę to, i jak już będę wiedział to dam znać.
Ostatnio byłem online z Garmin Connect, teraz sprawdzę czy da się offline.
Sprawdziłem.
Na obecną chwilę nie da się bez połączenia z telefonem, ale nie jestem pewien, czy spowodowane jest to że zegarek ma jeszcze w tym obrębie błędy w oprogramowaniu, czy nie ma takiej możliwości.
Opiszę w skrócie jak to wyglądało.
Zegarek bez połączenia z telefonem.
Przed segmentem zawiadomił mnie i zaczął odliczać metry do startu.
Wystartował i... Myślałam przez chwilę że jest wszystko ok, ale nie pokazywał odległości do końca segmentu i strata do najlepszej osoby szybko rosła.
Wyglądało to tak że pokazywał prawidłowo tylko tempo (tempo "łapę" z foot pod Adidas) a reszta z kosmosu.
Zachowywał się tak jakbym stał w miejscu ale inne ekrany z parametrami biegu wszystko prawidłowo pokazywały.
Dla mnie jest to błąd oprogramowania w zegarku, bo skąd wiedział że tam jest segment? (bez połączenia z telefonem) a skoro mnie wystartował a parametry biegu były prawidłowe, to powinien brać z nich dane i odliczać dystans.
Więc dla mnie, bez problemu mógłby pracować bez kontaktu z telefonem jeśli by sobie zapisywał segmenty na mapach.
Założę się że będzie taka możliwość po kilku aktualizacjach.
Dziś(26.04.2017) po aktualizacji wersja 2.96 beta segmenty działają bez żadnego połączenia z telefonem.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, 20:56 przez Petavit, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Wyga
Ja kupiłem w sklepie w Krakowie.Yahoo pisze:Do tych co juz kupili 5x.
Dużo sztuk nie było w tedy kiedy ja kupowałem, ale teraz były kolejne dostawy, więc coraz łatwiej jest je kupić od ręki.
W Chorzowie też miała być większa dostawa, bo osobiście o to pytałem kiedy chciałem kupić 5X.
- droopy
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:08
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam, szykam i czytam, nie mogę się doszukać. Dużo już powiedziano o nowym modelu, mnie natomiast zastanawia porównanie względem Fenix 3, a konkretnie porównania w oprogramowaniu na tych zegarkach. Większość nowości mnie nie przekonuje, na plus mniejszy rozmiar na pewno. Kompatybilność z Bluetooth super (choć już czytam, że nie wszystkie zewnętrze strapy działają), długość działania na baterii już wcześniej była więcej niż zadowalająca. Lepszy wyświetlacz to detal. Brak możliwości wymiany baterii w zegarku za 3000 to trochę śmiech. Ale to są rzeczy dość często opisywane na sieci.
To co jest dla mnie szczególnie ważne to jaka jest różnica w oprogramowaniu, co jest w F5 czego nie ma i nie będzie w F3. Ktoś może miał oba modele i może to jakoś w punktach przedstawić, co jest lepsze, co jest dodatkowo, a czego nie ma? Będę na prawdę wdzięczny.
To co jest dla mnie szczególnie ważne to jaka jest różnica w oprogramowaniu, co jest w F5 czego nie ma i nie będzie w F3. Ktoś może miał oba modele i może to jakoś w punktach przedstawić, co jest lepsze, co jest dodatkowo, a czego nie ma? Będę na prawdę wdzięczny.
- Poranny Biegacz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:41
- Życiówka w maratonie: 2:37:41
- Kontakt:
Fenix 5 ma:
- Podzielony Treining Effect na tlenowy i beztlenowy
- Traning Status - wykrywa czy trenujesz, czy się roztrenowujesz, cy Twój trening jest produktywny, czy nie.
- pomiar HR co 1-2 sekundy
- Ulepszony interfejs aplikacji - z łatwością skopiujesz aktywność do drugiej podobnej, ale z innymi ekranami, alertami itp
- Jest zauważalnie szybszy
- Kolorowy wyświetlacz
- ...
- droopy
- Wyga
- Kontakt:
@fagalto Powiedz mi jeszcze miałeś F3 i masz F5? Może jest tu ktoś po zmienie? Pytanie na ile odczuwalne są nowe funkcje w codziennym użytkowaniu, przyznam, że nie dbam o powiadomienia z telefonu, znajdowanie telefonu, interesuje mnie głównie pomiar treningu (bieganie, rower, siłownia), sen i codzienna aktywność.
Może to zabrzmi dziwnie, ale chciałbym z niego korzystać także podczas treningów tenisowych w połączeniu z footpodem i HR. Mam adidas speed_cell BLTE, który sprawdzał się super z Adidas Smart Run, ale Adidas właśnie zabija ten projekt stąd szukam czegoś nowego na rękę. Nie sądzę aby ktoś miał możliwość sprawdzenia czy działa speed_cell z F5, ale tutaj akurat zaryzykuję, że może działać bo F5 ma mieć wsparcie dla BT i ant+.
Może to zabrzmi dziwnie, ale chciałbym z niego korzystać także podczas treningów tenisowych w połączeniu z footpodem i HR. Mam adidas speed_cell BLTE, który sprawdzał się super z Adidas Smart Run, ale Adidas właśnie zabija ten projekt stąd szukam czegoś nowego na rękę. Nie sądzę aby ktoś miał możliwość sprawdzenia czy działa speed_cell z F5, ale tutaj akurat zaryzykuję, że może działać bo F5 ma mieć wsparcie dla BT i ant+.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2017, 18:31 przez droopy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Poranny Biegacz
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mam F3 HR Sapphire, mam F5Xdroopy pisze:@fagalto Powiedz mi jeszcze miałeś F3 i masz F5? Może jest tu ktoś po zmienie?
- droopy
- Wyga
- Kontakt:
To jesteś tu cennym źródłem informacji dla mnie Zerkniesz w wolnej chwili na ten post, edytowałem w trakcie jak odpowiadałeś, nie będę się przeklejał
viewtopic.php?f=40&t=54904&p=897116#p897116
W ogóle dziękuję, za Twoje wypowiedzi
viewtopic.php?f=40&t=54904&p=897116#p897116
W ogóle dziękuję, za Twoje wypowiedzi
- Poranny Biegacz
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Hehe - nie ma dedykowanej aplikacji "Tenis" ale zawsze możesz napisać swoją w zegarku:)
Jak monitor codziennej aktywności - spoko, właśnie te funkcje jak Training Status który bada tygodniowe obciążenie, czy Anaerobowy TE są przewagą - choć umówmy się, że kosmetyczną. Jak się przeciążasz to i tak to czujesz, a przebieżki czy interwały jak zrobisz, to wiesz, że je zrobiłeś.
Na pewno gra w tenisa zliczy się do Twojego tygodniowego obciążenia, ale czy policzy Ci TE, to już nie wiem.
Osobiście F3HR nie zamieniłbym Na F5/F5S. Mnie do wersji X przekonały wyłącznie mapy i nawigacja. Reszta to kosmetyczne, choć miłe dla oka dodatki.
Jak monitor codziennej aktywności - spoko, właśnie te funkcje jak Training Status który bada tygodniowe obciążenie, czy Anaerobowy TE są przewagą - choć umówmy się, że kosmetyczną. Jak się przeciążasz to i tak to czujesz, a przebieżki czy interwały jak zrobisz, to wiesz, że je zrobiłeś.
Na pewno gra w tenisa zliczy się do Twojego tygodniowego obciążenia, ale czy policzy Ci TE, to już nie wiem.
Osobiście F3HR nie zamieniłbym Na F5/F5S. Mnie do wersji X przekonały wyłącznie mapy i nawigacja. Reszta to kosmetyczne, choć miłe dla oka dodatki.
- droopy
- Wyga
- Kontakt:
Tym ostatnim zdaniem tylko mi komplikujesz wybór [FACE WITH TEARS OF JOY] Będę myślał, dalej. Na pewno muszę przyłożyć te zegarki do ręki, mam mały nadgarstek, f5 jest nieco mniejszy i to też muszę brać pod uwagę jeśli myśleć o zegarku na codzień.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Witam w swoim pierwszym poście. Zdecydowałem się na F5 ale dalej się zastanawiam nad tym czy warto dopłacić do wersji saphire ? O ile szkiełko szafirowe uważam za niekonieczne to nad WI-FI bym się zastanowił i tu proszę Was o radę czy jest ono potrzebne w takim urządzeniu ?