Polar M400

Jac0ek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Ślad z Polara jest pełen zygzaków więc aż dziw, że tylko 3 % przekłamania.
Ale czy na prawdę biegałeś tak stricte po prostej jak to zaznaczyłeś na pomarańczowo ?
Nie da się biegać tylko prostych i skręcać od razu pod kątem.
Przekłamania zawsze wychodzą na łukach ale u Ciebie tych łuków w kolorze pomarańczowym nie ma.
gdybym bawił się w rysowanie łuków na zakrętach to odległość była by jeszcze krótsza niż tak jak rysuję ( na wierzchołkach łuku ) ... ale to już jest zabawa i do tych celów i przy tej dokładności, bez sensu dzielić włos na czworo ;)
New Balance but biegowy
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale to Ty ustaliłeś przekłamanie o 313 metrów więc po coś Ci to było potrzebne.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
Jac0ek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tak ja, z ciekawości w przybliżeniu, ile dają te wszystkie zygzaki w tym śladzie ... można przyjąć 300m na 10.000 m..
Awatar użytkownika
qbus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 32:57
Życiówka w maratonie: 2:33.02

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się nad zakupem Polara M400. Obecnie korzystam z Garmina 305 i szukam czegoś co działa lepiej, szybciej łapie sygnał i jest mniejsze. Dla mnie decydujące znaczenie ma dokładność wskazań gps i jak najmniejsze przekłamania co do dystansu. Jeżeli chodzi o konfigurowanie interwałów to nie zależy mi na tym bo i tak 90 % takich treningów robię na stadionie i wystarczy mi do tego stoper. Wcześniej po pierwszych przeczytanych testach Polara V800 napaliłem się na niego z uwagi na dużo lepiej działający gps niż w Garminach 220 i 620. Ale po ukazaniu się M400 i lekturze jego testów doszedłem do wniosku, że tu gps też musi być tak samo dokładny a zegarek kosztuje 700 zł mniej, więc chyba nie warto dopłacać 700 zł za funkcje które nie są mi potrzebne. Z tym, że to tylko moja hipoteza. I tu pojawia się pytanie na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy technologia gps zastosowana w M400 jest identyczna z tą w Polarze V800? Czy ktoś wie coś na ten temat, albo miał okazję testować oba modele Polara?
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się tutaj i tutaj
Awatar użytkownika
qbus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 32:57
Życiówka w maratonie: 2:33.02

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się tutaj i tutaj
Dzięki za odpowiedź. Szkoda, że w tym teście goultra nie znalazł się Polar M400 bo według tej tabelki Fellrnr.com rozbieżność dokładności gpsa między M400 a V800 jest ogromna - ciekawe jak to wygląda w praktyce. Jak pokazuje ten test GoUltra pięknie wyrysowany ślad nie ma nic wspólnego z dokładnym pomiarem. Teraz widzę, że warto zastanowić się też nad Suunto Ambit 2
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Dzisiaj robiłem trening interwałowy wrzucony z polar flow i podczas zmieniania ekranów danych treningowych zegarek sam zrobił reset. Pojawiło się logo polara i potem widok zegara. Najpierw 2 razy na początku treningu, więc zrobiłem mu jeszcze raz sam reset. Później zrobiłem trening ponad 15 km i na sam koniec tez zmieniałem ekrany i ponownie zrobiło się to samo. W pamięci zegarka istnieją te treningi ale widoczna jest godzina rozpoczęcia i czasy okrążeń, pozostałe parametry wynoszą 0. Myślałem, że jak połączę się z kompem to przerzuci mi ten trening do polar flow ale niestety nic z tego. Podczas synchronizacji pojawia się komunikat o nieprzesłanych 3 treningach. Straszna kupa bo nie dość że teraz nie mogę sobie przeanalizować treningu to jeszcze na dodatek nigdy nie wiadomo kiedy zegarek się zresetuje sam;/ Jutro dzwonie do sportkonsulting z tym bo wkurzony jestem na ten stan rzeczy. Trochę słabo biec maraton i w połowie zakończyć rejestrowanie bo zegarek sobie tak zażyczy ;/ Miał ktoś coś podobnego kiedyś?
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podaj info co Ci w SportKonsulting powiedzieli
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W sumie to nic konkretnego, że pierwszy raz się z czymś takim spotykają i do tej pory nikt im nic takiego nie zgłaszał. Zalecili mi przywrócenie ustawień fabrycznych i jeśli sytuacja się powtórzy to żeby wysłać im zegarek to wymienią oprogramowanie albo elektronikę. Trening oczywiście nie przywrócony, poszedł się paść.
angus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Minął ponad miesiąc od udostępnienia aplikacji PolarFlow na androida i kilkanaście obietnic o ciężkiej pracy nad rozwiązaniem problemu synchronizacji i nowych funkcjonalności. Przez ten czas kompletnie nic się nie zmieniło. Synchronizacja treningów pomiędzy zegarkiem i smartfonem jak nie działała, tak wciąż nie działa. Co jakiś czas udaje mi się zsynchronizować jedynie aktywność dzienną, natomiast dziennik treningowy w smartfonie nie potrafi wyrównać danych nawet z portalem, do którego informacje zostały przesłane kablem.

Ponadto, po dwóch miesiącach użytkowania mam problem z gniazdem USB. Od samego początku miałem poważne wątpliwości co do usytuowania i sposobu zabezpieczenia gniazda. Pomimo zwracania szczególnej uwagi i delikatnego obchodzenia się z nim, już teraz jest problem z przesyłaniem danych, więc najprawdopodobniej w krótkim czasie gniazdo przestanie łączyć.

Z każdym dniem poziom mojej frustracji w obcowaniu z tym urządzeniem narasta, a opinia na temat firmy Polar drastycznie się zmienia. Jak na razie jest to największe rozczarowanie z produktów biegowych nabytych w ciągu ostatniego roku. Jestem o krok od złożenia reklamacji ...
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie frustruj się tylko orientuj co się dzieje :orany:

Dzisiaj rano po przebudzeniu wziąłem do ręki smartfona a tam zgłosiła mi się aktualizacja Polar Flow na Androida. Pomyślałem, że dokonam aktualizacji bo już gorzej to dziadostwo nie może działa.
Coś mnie tknęło aby zsynchronizować przez bluetooth wczorajszą aktywność więc to zrobiłem. Ku mojemu zdziwieniu od razu zgłosił się ekran, że jest dostępna aktualizacja zegarka, na to jednak nie miałem czasu.
Zegarek więc synchronizował dalej. Po ok. 15 sekundach operacja się zakończyła bez głupich komunikatów, że coś się nie udało.

A więc do dzieła. Zaktualizuj soft w zegarku i zaktualizuj apkę. Może to zakończy Twoją frustrację. :hejhej:
angus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moje aktualne oprogramowanie to: smartfon 2.0.3., zegarek: 1.3.2. Odinstalowanie aplikacji PolarFLow w telefonie, oraz rozparowanie zegarka z portalem, nie przynosi żadnych zmian ani informacji o dostępnych aktualizacjach.

-- jest aktualizacja zegarka do 1.3.3. Dzięki za informację. Mam nadzieję, że w końcu coś się ruszy w tej materii.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli nadal to nic nie pomogło ( aktualizacja apki ) to wina może leżeć po stronie telefonu.
Mniejsza o wersję Androida, bardziej o wersję bluetootha. Myślę, że nie warto z tego powodu zmieniać telefonu, chyba że masz jakiegoś staruszka :hejhej:
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy synchronizacji zegarka z apką zauważyłem taką zależność, a mianowicie gdy w trakcie synchronizacji wygasi mi się wyświetlacz telefonu to przeważnie pojawia się komunikat, że synchronizacja nie powiodła się czy coś takiego. Przy ciągłym podświetleniu wyświetlacza w telefonie nigdy takich problemów nie miałem, więc panowie zwróćcie na to uwagę a może Wasza frustracja minie bezpowrotnie :)
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

harlan pisze:Przy synchronizacji zegarka z apką zauważyłem taką zależność, a mianowicie gdy w trakcie synchronizacji wygasi mi się wyświetlacz telefonu to przeważnie pojawia się komunikat, że synchronizacja nie powiodła się czy coś takiego. Przy ciągłym podświetleniu wyświetlacza w telefonie nigdy takich problemów nie miałem, więc panowie zwróćcie na to uwagę a może Wasza frustracja minie bezpowrotnie :)
Wygląda na to, jakby jakiś tryb oszczędnościowy się włączał po wygaszeniu wyświetlacza i wyłącza np wifi czy bluetootha. Może masz jakąś apke type "battery saver"?
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
ODPOWIEDZ