Polar M400

mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zanotuje. Zrób jeszcze jeden trening i zobaczysz ikonę baterii w połowie pustą.
Ikona wskazuje skokowa a nie progresywnie.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
New Balance but biegowy
michalp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Zanotuje. Zrób jeszcze jeden trening i zobaczysz ikonę baterii w połowie pustą.
Ikona wskazuje skokowa a nie progresywnie.
dokładnie tak się stało.
pinkpoony
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich na forum. Po przeczytaniu tysiąca recenzji zdecydowałam się na M400. Przyszedł do mnie 3 dni temu. Dzisiaj dłuższe wybieganie i co? podczas automatycznej pauzy (zatrzymałam się na minute) zegarek zatrzymał pomiar (tak jak chciałam i ustawiłam w ustawieniach) po czym już nigdy nie wrócił do normalnego stanu. Wszystko co widzę na ekranie to zamrożony komunikat 'Recording paused'. Podłączenie pod polar syncflow też nie pomogło - komp wykrywa że zegarek jest podłączony ale nie może się z nim zsynchronizować , wyrzucając komunikat o błędzie. Przyciski nie reagują, kombinacje wciskanie razem również.
Czy jest jaki sposób na twardy reset tego zegarka? jakieś pomyśly? Proszę o pomoc!!
Dziękuję i pozdrawiam,Kam
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Pierwsze z internetu

Reset your M400 by pressing and holding the UP, DOWN, BACK and LIGHT buttons simultaneously for five seconds until the Polar animation is shown on the display.

After the reset, the M400 automatically goes to time view. All your data and settings will remain unchanged.

Wcisnij gora,dol,wroc,light razem przez 5 sekund.
M400 wroci do widoku czasu. Wszystkie Twoje dane i ustawienia pozostana niezmienione.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
lachu3d
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Czy ma ktoś pomysł na orgarnięcie w M400 treningu interwałowego ze zmienną długością przerw? Na przykład 6x1200 ze zmniejszającym się czasem odpoczynku pomiędzy odcinkami tempa (np. 3 min, 3 min, 2 min, 2 min, 1 min). W timerze da się ustawić jedynie stałą przerwę i po upłynięciu ustawionego czasu trzeba bezlitośnie wchodzić w kolejny odcinek tempowy, a zmienianie tego za każdym razie w krótkim okresie odpoczynku nie jest zbyt praktyczne.

/edit/ po przepatrzeniu funkcji zegarka wymyśliłem sobie taki oto ekran treningowy:

Obrazek

To powinno zdać egzamin. Najważniejsze: dystans okrążenia resetuje się po ręcznym zlapowaniu, więc wystarczy obserwować przebyte kilometry. Prędkość/tempo liczy średnie tempo odcinka (funkcja wreszcie działa - przynajmniej przy ręcznym lapowaniu), a czas okrążenia będzie pokazywał mi czas trwania przerwy po naciśnięciu w zegarku przycisku START w momencie osiągnięcia docelowego dystansu. Tym niemniej byłoby fajnie gdyby ktoś potwierdził, czy ten mój misterny plan się sprawdzi.
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Zaawansowane interwaly zrobisz na polar flow przez www, później musisz zsynchronizować zegarek żeby przerzucić ustawienia treningu.
lachu3d
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, dzięki za odpowiedź. Idąc dalej: czy trening da się ustawić w taki sposób żebym długość przerwy za każdym razem dobierał sobie sam, po prostu patrząc na czas jej trwania? Chodzi mi o to, żebym po przerwie sam mógł wystartować kolejny odcinek tempowy.

@down
Dzięki.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 14:48 przez lachu3d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lachu3d pisze:Ok, dzięki za odpowiedź. Idąc dalej: czy trening da się ustawić w taki sposób żebym długość przerwy za każdym razem dobierał sobie sam, po prostu patrząc na czas jej trwania? Chodzi mi o to, żebym po przerwie sam mógł wystartować kolejny odcinek tempowy.
Możesz, w ustawieniach interwału w treningu zaznaczasz początek następnej fazy na "ręczny"
Obrazek
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

smoła pisze:Możesz, w ustawieniach interwału w treningu zaznaczasz początek następnej fazy na "ręczny"
A to działa w praktyce? Bo u mnie, czy ustawię "ręcznie" czy "automatycznie" to zegarek sam rozpoczyna kolejny interwał. Chociaż ja zawsze ustawiam wyzwalacz na odległość, a nie na czas, to może dlatego.
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Działa, jeśli nie rozpoczniesz ręcznie danej fazy treningu to pojawi się komunikat o danej fazie, dystans itd ale odmierzanie nie zostanie uruchomione. Oczywiście dystans zostanie dodany do całościowego kilometrażu treningu.
Jac0ek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja chwilowo walczę z za szybkim bieganiem, uczę się trzymać tempo i słuchać własnego ciała ;) ale za jakiś czas planuję wpleść jakieś interwały...

tymczasem wkleję (już ostatnie - bo więcej nie ma sensu, bo nic się nie zmienia) porównanie tras z wczoraj... według polara 10.121 km według rysunku trasy 9.808m różnica długości tras 313m, czyli ciut ponad 3 %

i dwa ciekawsze fragmenty z rozbieżnościami ...
pomarańczowy trasa biegu, czerwony trasa w/g polara
Obrazek
większa rozdzielczość

Obrazek
większa rozdzielczość
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Masakra jak słabo ślad zapisało :(

choć końcowo 3% to bez takiej tragedii.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie wiem jak wy to robicie :ble: , mam zrobione z 30 treningów z polarem i na żadnym nie mam takich problemów
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ślad z Polara jest pełen zygzaków więc aż dziw, że tylko 3 % przekłamania.
Ale czy na prawdę biegałeś tak stricte po prostej jak to zaznaczyłeś na pomarańczowo ?
Nie da się biegać tylko prostych i skręcać od razu pod kątem.
Przekłamania zawsze wychodzą na łukach ale u Ciebie tych łuków w kolorze pomarańczowym nie ma.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
Jac0ek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

biegam z polarem 5x w tygodniu od połowy grudnia... więc mam już kilka śladów i różnych zygzaków ;)

Wiadomo, że nie da się biec idealnie po linii prostej ale na ogół biegam przy jakiejś krawędzi chodnika/trawnika/ogrodzenia, żeby się dość swobodnie mijać z innymi... nie zygzakuję na chodniku... przynajmniej nie na treningach :spoczko:

Co ciekawe ślad z polara jest zapisywany dość gęsto, więc i nawroty i zakręty można ładnie "wyrysować" przy tej gęstości..
Obrazek
WIĘKSZE

więc to nie wina "optymalizacji śladu" a jakiś algorytmów wyliczania pozycji...

Oczywiście, tam gdzie jest daleko od budynków, ślad potrafi przebiegać idealnie po trasie biegu - w jedynym miejscu biegłem po łuku na granicy drogi rowerowej i chodnika (różne kolory kostki) i na zdjęciach satelitarnych ślad jest idealnie w pkt...
ODPOWIEDZ