Polar M400

Derin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Oba telefony nie spełniają wymogu bluetooth 4.0 (smart)
New Balance but biegowy
lucpo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:20

Nieprzeczytany post

Ja mam taką teorię, że wprowadzili limit 2 km/h aby nie dało się tym sposobem ustawić dokładnie tempa startowego co jest tylko w v800.
Mi zegarek połączył się z Samsungiem s Advanced chociaż nie ma Bluetooth 4.0 Co prawda trwa jeszcze synchronizacja ale dzisiejszy dzień już jest :-) w apce

Edit:
Zegarek skończył synchronizacje ale są duże braki w aktywnościach. Brakuje po kilka godzin aktywności dziennie. Na dodatek nie zsynchronizował większości treningów :echech:
WPK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niestety u mnie nie działa łączenie M400 z Galaxy S5 (4.4.2) :-(
Z poziomu aplikacji Polar Flow nie mogę sparować zegarka. Każe mi przytrzymać przycisk BACK i niestety po dłuższym czasie oczekiwania niestety nie działa.
Inna sprawa, że z poziomu BT w telefonie mogę sparować zegarek.

To samo mam z czujnikiem H7.
Z poziomu aplikacji Runtastic Pro niestety nie mogę go wykryć i nie widzę w apce odczytów HR.
A z poziomu BT już mogę sparować H7, ale i tak nic to nie daje :-(

Może qrde mam coś zablokowane w ustawieniach BT głęboko w telefonie???
Macie jakieś pomysły??

Oczywiście apka Polar Flow w nowej wersji ściągnięta dzisiaj. M400 zaktualizowany do 1.3

Pozdrówka
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lucpo pisze:Ja mam taką teorię, że wprowadzili limit 2 km/h aby nie dało się tym sposobem ustawić dokładnie tempa startowego co jest tylko w v800.
Oznaczałoby to dywersję, złośliwość i głupotę ze strony Polara. Ale czymś trzeba zmusić klienta aby kupił droższy produkt (V800 ), np. wycinając funkcje obsługi czujników z wyjątkiem pulsu w M400.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WPK pisze:Niestety u mnie nie działa łączenie M400 z Galaxy S5 (4.4.2) :-(
Z poziomu aplikacji Polar Flow nie mogę sparować zegarka.

Oczywiście apka Polar Flow w nowej wersji ściągnięta dzisiaj. M400 zaktualizowany do 1.3
Załamałeś mnie. Zbieram na S5, który jest w tej chwili najbardziej zaawansowanym telefonem.
Czy te problemy miałeś przed aktualizacją zegarka do softu 1.3 ?
Po aktualizacji powinno działać.

Skoro zegarek zaktualizowany, nowa wersja apki wgrana do telefonu to nie pozostaje nic innego jak wciskając "back " w zegarku sparować telefon. Zakładam, że masz uruchomionego bluetootha w telefonie. Wówczas telefon zgłosi, że nawiązał połączenie z zegarkiem.

Sprawdź tylko, bo czasami ustawienia w telefonie dotyczące bluetooth są domyślnie takie, że bluetooth jest ukryty a ma mieć ustawienia jako publiczny czyli widoczny dla wszystkich urządzeń. Wówczas widzi wszystkie urządzenia w około i na odwrót.

A więc telefon zgłosi Ci, że widzi zegarek, potwierdzasz parowanie, potem kod pin który wyświetli zegarek wpisujesz jako potwierdzenie parowania w telefonie i działa.

Na moich staruchach ( S2, S3, Note 1 ) parowanie się udaje jednak synchronizacja jest niepełna bo telefony mają starszą wersję bluetootha i tego nie przeskoczę.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Załamałeś mnie. Zbieram na S5, który jest w tej chwili najbardziej zaawansowanym telefonem
akurat moim zdaniem są lepsze telefony niż s5, do tego samsungi są chyba najbardziej zmodyfikowanymi softami Androida z wszystkich producentów i dlatego często mają problemy z kompatybilnością wielu aplikacji
WPK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@mondpas, z poziomu BT sparowałem zegarek z S5, ale niestety z poziomu apki Polar Flow już nie.
Tak samo mam z HR monitorem H7. Z poziomu BT mam go sparowanego, ale apka Runtastic Pro już go nie wykrywa :-(
Nie wiem o co tu chodzi...
Może mam jakąś dodatkową blokadę, że aplikacje nie widzą sparowanych po BT urządzeń? Możliwe to? Jeśli tak, to jak taką blokadę wyłączyć?
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W polarflow pasek trzeba przestawić aby był widoczny dla innych urządzeń. Mi po ciężkich walkach udało się zrobić synchronizacje, teraz już wszystko działa z Nexusem 4.

Szkoda że nie ma funkcji o których pisałem ( w sumie to się ich nie spodziewałem) tak aby na telefonie była informacja live z lektorem np co 1km jak w endomondo ale danymi z zegarka.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z ta synchronizacja jest jakas magia. Dzisiaj rano synchronizacja na Galaxy Note 1 trwała 30 sek. i zakończyła się powodzeniem. Wczoraj zegarek i telefon mieliły ok. 10 min. i końca nie było widać. Były do zsynchronizowania dwa wczorajsze treningi, jeden biegowy i jeden kolarski czyli żaden kosmos. Ostatecznie wczoraj w dzienniku aktywności nic nie miałem poza krokami i kaloriami. Po dzisiejszej udanej synchronizacji wszystko jest wiec mogę wstać z wyrka: )

W rodzinie jest S5 wiec jak wpadnie mi w rece to sprawdze jaki jest z nim problem. Jak pisalem wczesniej, warto sprawdzic czy bluetooth ma charakter publiczny a nie ukryty. Sama apka musi widziec telefon bo nie ma w niej ustawien dotyczacych bluetootha.

W Polar Flow przez www nie ma zadnych ustawien odnosnie zegarka i czujnika tetna.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też tak mam że raz zrobi szybko a raz idzie jak krew z nosa, do tego np dopiero po kilku synchronizacjach wgrało mi jeden trening a tak miałem tam tylko dzienną aktywność

W profilach sportowych masz funkcje "TĘTNO WIDOCZNE DLA INNYCH URZĄDZEŃ" i chyba to trzeba przestawić ale pewny nie jestem.

Ustawiań do BT od androida 5.0 praktycznie nie ma, u mnie nawet o pin nie prosił a zegarek nie jest sparowany w z telefonem ale apka normalnie go synchronizuje pod warunkiem że włączę ręcznie BT
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

U mnie na LG G2 mini synchronizuje wszystko szybko, sprawnie bez żadnych problemów. Działa wszystko bez zarzutu. Problem mam tylko przy korzystaniu z apki Sync my tracks i przerzucaniu treningu do endomondo. Wszystkie parametry treningowe jak tętno, tempo itd kopiuje a przy kaloriach pokazuje 0. Wcześniej było okej, na polar flow i na zegarku kalorie tez pokazuje normalnie. Ktoś ma podobnie po wrzucaniu treningu do endo?
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak po aktualizacji polar flow nie pokazuje kalorii, jedyne rozwiązanie to kliknąć w endomondo edytuj trening a później "zapisz" i wtedy naliczy kalorie według swojego algorytmu/
lucpo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:20

Nieprzeczytany post

W wątku o v800 jest info, że w tcx jest wartość 0 przy ilości kalorii. Można edytować plik ale to dobre dla ręcznego importu. Pozostaje nadzieją, że poprawią.
WPK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

HURRA! Działa :-)

Rzeczywiście musiałem w Polar Flow w profilach poustawiać, że tętno ma być widoczne dla innych urządzeń.
Drugie ustawienie, to w Galaxy S5 w ustawieniach BT wymusiłem, że ma być widoczny cały czas, wcześniej miałem ustawienie widoczności na krótki czas (5 min).
Na koniec zrobiłem synchronizację zegarka po kablu USB + restart S5.
Po uruchomieniu Runtastic Pro znalazł czujnik H7 i odczytuje tętno.
Niestety pokazuje, że bateria w H7 ma tylko 90% (a mam uruchomiony zegarek od 25.12 i zrobiłem do tej pory 3 treningi biegowe po około 1h 15min każdy).
Mam nadzieję, że nie okaże się, że bateria w H7 jest do wymiany co 1-2 miesiące :-(

Zegarek też mi się zsynchronizował z apką Polar Flow w S5. I to dość szybko. Czekałem ok. 8-10sek.

Jak już piszę, to podniosę też temat GPS-a. Na ostatnim treningu biegłem zarówno z zegarkiem jak i telefonem z Runtastic.
Telefon na koniec pokazał mi prawidłową ścieżkę biegu. Zaś dane z GPSu z zegarka po synchronizacji w Polar Flor w połowie trasy są błędne.
W wolnej chwili zrzucę Wam 2 screenshoty pokazujące różnice.

Pozdrówka
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój update odnośnie telefonów:

Galaxy Note 1 - działa synchronizacja
Galaxy S 2 - działa synchronizacja
Galaxy S 3 - działa synchronizacja

Nie wiem co było wcześniej ale teraz działa.

Pytanie.

Czy działa Wam w apce na smartfonie przebieg trasy pokazywany ma mapie ?
U mnie mapa pokazuje się na chwilę i potem znika więc przebiegu trasy nie widzę.

Natomiast w Polar Flow przez WWW ( dostęp na komputerze ) gdy wchodzę w zakładkę Eksploruj za każdym razem pokazuje mi się cała mapa Europy a czy nie powinien mój region lub okolice miejscowości ?
Co mnie obchodzi aktywność Władimira z Rassiji :hejhej:
Chciałbym widzieć moje okolice. Czy można to jakoś ustawić ?
ODPOWIEDZ