Garmin Fenix 7
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
To prawda, z Garminem nudy nie ma
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak sobie patrzę na changelog i widzę że Garmin nieźle się wstrzela w moją listę życzeń z 2020:
- dodano kontekstowy (map only) dotyk,
- dodano natywny running power (swoją drogą ciekawe jak naprawdę dokładny może być taki pomiar z nadgarska a na ile to guesstymacja, i ile lat jeszcze minie zanim będziemy mieli 'golden standard' jak w kolarstwie),
- jest już inny model z wireless chargingiem, może Fenix 8 też dostanie (chociaż tu problemem będzie metalowy "brzuch"),
- nawet bazowe modele mają już 16GB pamięci,
To z czym bardzo się przejechałem to że Fenix 8 będzie za 2-3 lata, Garmin jest mega dziurawy w kontekście wycieków, o Forerunner 965 przebąkiwano już w Q3 2022, podejrzewam że jeżeli nie ma absolutnie żadnych leaków na temat ósemki, to jest jeszcze wcześnie w developmencie, chyba sobie jeszcze poczekam.
PS. W kontekście kolorów i ustawień, wybieram takie jakie mi odpowiadają, innym daję żyć tak jak oni chcą, każdy jest zadowolony - polecam w 100%!
- dodano kontekstowy (map only) dotyk,
- dodano natywny running power (swoją drogą ciekawe jak naprawdę dokładny może być taki pomiar z nadgarska a na ile to guesstymacja, i ile lat jeszcze minie zanim będziemy mieli 'golden standard' jak w kolarstwie),
- jest już inny model z wireless chargingiem, może Fenix 8 też dostanie (chociaż tu problemem będzie metalowy "brzuch"),
- nawet bazowe modele mają już 16GB pamięci,
To z czym bardzo się przejechałem to że Fenix 8 będzie za 2-3 lata, Garmin jest mega dziurawy w kontekście wycieków, o Forerunner 965 przebąkiwano już w Q3 2022, podejrzewam że jeżeli nie ma absolutnie żadnych leaków na temat ósemki, to jest jeszcze wcześnie w developmencie, chyba sobie jeszcze poczekam.
PS. W kontekście kolorów i ustawień, wybieram takie jakie mi odpowiadają, innym daję żyć tak jak oni chcą, każdy jest zadowolony - polecam w 100%!
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
To "już" trwa od 2019 r., wszak bazowy fenix6 (bez map) tyle dostał.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli ktoś po update ma problem z czujnikiem optycznym, Sensor Hub w opcjach wyświetla wersję 0.00, to w tym wideo pokazane jest jak ponownie przeinstalować ostatnie firmware, co naprawia sprawę:
https://youtu.be/MK-YbshaHd0
https://youtu.be/MK-YbshaHd0
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Wersję stable 11.25 wstrzymali i zastąpili wersją 11.28:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... ware-11-28
Wszyscy już ją powinni mieć dostępną.
U mnie, na niej, trochę dłużej coś łapie GPS, około 55s.
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... ware-11-28
Wszyscy już ją powinni mieć dostępną.
U mnie, na niej, trochę dłużej coś łapie GPS, około 55s.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
ciekawa sprawa bo
ludzie się skarżą i wierze a u mnie łapie w parę sekund.
ludzie się skarżą i wierze a u mnie łapie w parę sekund.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 54'30"
Panowie, czy wg Was warto zmienić 6xpro na 7x sapphire solar tytan? Pytam, bo sporo osób narzeka jednak na problemy z F7. Więc jak, warto?
blog: viewtopic.php?f=27&t=55155
komentarze: viewtopic.php?f=28&t=55156
5km: 22.01 (09.2019)
10km: 46.07 (11.2019)
15km: 1.14.09 (01.2020)
HM: 1.51.41 (08.2018)
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
to chyba zawodowi narzekacze.
miałem F7X tylko niecały miesiąc po premierze, zamieniłem na Epixa2 niemniej firmware identycznie i j osobiście uważam, że jest duża różnica na plus z jedna na minus.
plusy wiadomo, nowe oprogramowanie, podwójny gps lepsze wszystko, ale na minus najlepsza wersja ma szkiełko szafir i niestety, ekran dla mnie ma gorszą widoczność niż F6x solar.
dlatego zmieniłem na epixa.
także jak czujesz potrzebę zmiany a masz możliwość porównania ekranów, ja osobiście uważam, że zdecydowanie warto.
tylko uważaj na moje opinie, bo ja maniak zmian jestem
niemniej te problemy z f7 to urban legend są.
miałem F7X tylko niecały miesiąc po premierze, zamieniłem na Epixa2 niemniej firmware identycznie i j osobiście uważam, że jest duża różnica na plus z jedna na minus.
plusy wiadomo, nowe oprogramowanie, podwójny gps lepsze wszystko, ale na minus najlepsza wersja ma szkiełko szafir i niestety, ekran dla mnie ma gorszą widoczność niż F6x solar.
dlatego zmieniłem na epixa.
także jak czujesz potrzebę zmiany a masz możliwość porównania ekranów, ja osobiście uważam, że zdecydowanie warto.
tylko uważaj na moje opinie, bo ja maniak zmian jestem
niemniej te problemy z f7 to urban legend są.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 54'30"
Dzięki, w sumie to ja też lubię zmiany, oczywiście tylko sprzętu 6XPro jest dla mnie ok, ale mam możliwość kupić ze sklepu Garmina F7 w dobrej cenie, no a w sumie teraz myślę że jeszcze dość sensownie można odsprzedać 6X, więc myślę, czy nie wymienić. Miałem czekać na F8, ale to pewnie jeszcze ze 2 lata. Co do ekranu to dzięki. Muszę porównać, bo widoczność/ czytelność jest dla mnie bardzo ważna.
blog: viewtopic.php?f=27&t=55155
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To też zapytam. Mój 6s pro zawsze zaniża dystans. Im dłuższy biegnę, tym więcej mi brakuje do osób, które biegły ze mną z zegarkami z multi-bandem. Interesowałby mnie wyłącznie 7s, bo większych nie toleruję. Niestety, wyczytałem, że bateria, owszem jest większa niż w 6s, ale multi-band swoje musi zjeść i w rezultacie czas pracy w trybie GPS jest krótszy niż w 6s. No to zamiana nie miałaby żadnego sensu. Ktoś to może potwierdzić?
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Mialem 6X Pro, mam teraz 7X SS i przy multi-band 7X wytrzymuje dłużej niż 6X Pro.
Nie wiem jak będzie z wersją "S", ale raczej podobnie.
Nowy chip GPS jest bardziej dokładny i mniej żre prądu.
W serii 7 fajne jest jeszcze to, że większość ustawimy z poziomu aplikacji connect w telefonie.
W przypadku początkowej konfiguracji, czy też full reset, ustawienie zegarka pod siebie przebiega znacznie sprawniej niż z szóstką.
Co do szkła szafirowego to zgadzam się z Robertem, ale tu jeszcze swoje robi powłoka dotykowa.
Wysłane z mojego Pixel 5 .
Nie wiem jak będzie z wersją "S", ale raczej podobnie.
Nowy chip GPS jest bardziej dokładny i mniej żre prądu.
W serii 7 fajne jest jeszcze to, że większość ustawimy z poziomu aplikacji connect w telefonie.
W przypadku początkowej konfiguracji, czy też full reset, ustawienie zegarka pod siebie przebiega znacznie sprawniej niż z szóstką.
Co do szkła szafirowego to zgadzam się z Robertem, ale tu jeszcze swoje robi powłoka dotykowa.
Wysłane z mojego Pixel 5 .
Mój Blog "Luźne wpisy"
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
3dni max przy wszystko włączone i powiedzmy 1 godzina treningu z muzyka. wystarczająco zupełnie. średnio mam około 0.7% h zużycie.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Specyfikacja na stronie Garmina powiada, że 7s w trybie all satellites działa o 1h dłużej niż 6s (26h vs. 25h). A ze swojego życia z 6s wiem, że na 10h nie ma szans gdy mocno korzysta się z map.
Ale jajca zaczynają się w instrukcji:
All satellite systems plus multi-band mode: Up to 15 hr. typical use
No i to jest niespodzianka. Nawet 7X ma tylko 36h w tabeli.
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... FF506.html
I takie coś jeszcze znalazłem, na potwierdzenie:
To give an example, the fēnix® 7X Solar Sapphire can achieve up to 63 hours of battery life when locked into All Satellite Systems mode. If you change the satellite setting to All Satellite Systems and Multi-band mode, that drops to 36 hours, while GPS-only mode gets up to 89 hours.
https://www.garmin.com/en-AU/blog/garmi ... -tracking/
Przy okazji dowiedziałem się o tym SatIQ.
U siebie, w trybie Trail używam tylko GPS.
Ale jajca zaczynają się w instrukcji:
All satellite systems plus multi-band mode: Up to 15 hr. typical use
No i to jest niespodzianka. Nawet 7X ma tylko 36h w tabeli.
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... FF506.html
I takie coś jeszcze znalazłem, na potwierdzenie:
To give an example, the fēnix® 7X Solar Sapphire can achieve up to 63 hours of battery life when locked into All Satellite Systems mode. If you change the satellite setting to All Satellite Systems and Multi-band mode, that drops to 36 hours, while GPS-only mode gets up to 89 hours.
https://www.garmin.com/en-AU/blog/garmi ... -tracking/
Przy okazji dowiedziałem się o tym SatIQ.
U siebie, w trybie Trail używam tylko GPS.
A to ja na telefonie akurat mało korzystam (z czegokolwiek). Telefony zawsze mam stare, ostatnio musiałem zmienić właśnie dla GC i paczkomatów. Na forum nigdy nic z telefonu nie napisałem.