Garmin Fenix 6

dfq
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pojawiło się i u mnie
Wersja 4.10
IMG_20190928_174420.jpg
Ale Ant+/BLE/BT dalej 3.60 :lalala:
U Keiw-a jest 4.18
IMG_20190928_174518.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2019, 19:39 przez dfq, łącznie zmieniany 3 razy.
PKO
Jan123

Nieprzeczytany post

Widać, że oddychasz tzn, że żyjesz :-)
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

póki co :hahaha:
Ciekawe czy mozna ustawic jakis alarm na oddech :chrap: :hahaha:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dfq pisze: Ale Ant+/BLE/BT dalej 3.60 :lalala:
U Keiw-a jest 4.18
Akurat to wrzucałem wcześniej ręcznie i zostało po aktualizacji.
4.18 to beta:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... le-bt-beta
Wgrałem, bo miałem jakieś problemy z identyfikacją Stryd po ANT+ a na 4.18 problemy ustąpiły.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dodam, że po tej aktualizacji z poziomu zegarka nie mogę sterować głośnością swoich słuchawek. Na szczęście w słuchawkach mam fizyczne przyciski.
Inni też zgłaszają ten problem:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... ter-update
Mój Blog "Luźne wpisy"

dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No to szykuje się nowa aktualizacja :hahaha:
Na moich huaweiach bez zmian - mogę sterować utworami (poprzedni, następny) ale głośnością nie. Leci na maxa.
Żeby słuchać trzeba być głuchym jak pień :sss:
GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:32

Nieprzeczytany post

Keiw a jak po takim czasie oceniasz użytkowanie Garmina w porównaniu z Polarem?
Co na plus w Garminie, co na minus? Jak w porównaniu z Polarem (V-V lub V800). Co jest zbędnym dodatkiem a co jest lepiej zrobione? Jak planowanie treningów? Wiem, że w Garminie można ta zrobić z poziomu zegarka. Garmin jest bardziej intuicyjny? Którego producenta oceniasz jako bardziej Pro? Chodzi mi o funkcje typowo biegowe itp.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przepaść jest ogromna, F6X pod prawie każdym względem deklasuje V-V. Niestety, Polar kazał nam tyle lat czekać na następcę V800 i sam wiesz co dostaliśmy.
Czytelność ekranu w czasie treningu jest dla mnie największym atutem Fenixa.
Ustawienie sobie podświetlenia w zależności od moich chęci oraz działanie, praktycznie bez laga, na ruch ręką - to jest to, czego mi w V-V bardzo brakowało.
No i pełna obsługa Stryda, czytanie z niego wszystkich danych. W V-V do dziś nie wprowadzili prawidłowej współpracy z footpod, aktualizacja październikowa ma to dopiero wprowadzić.
Ogromna możliwość konfiguracji z poziomu zegarka jest dużym plusem ale też może przytłaczać, szczególnie osoby, które wolą prostotę.
Treningi w Garminie planuje się całkiem dobrze. Robię to w aplikacji Connect. Nie odbiega to specjalnie od funkcjonalności, którą mamy we Flow. Po zaplanowaniu trzeba jedynie pamiętać, by wysłać do zegarka lub do kalendarza.
Brakuje mi testów ortostatycznych ale te robię sobie w V800 :usmiech:
Garmin ma coś takiego jak "Tętno do wysiłku":
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... FAA51.html
Na razie trudno mi to ocenić.
Polar też ma super rozwiązaną sprawę z lapami. Już o tym pisałem. No i posiada bardzo dużo dyscyplin sportowych do wyboru.

W Garminie super świetną sprawą są widgety, możliwość zmiany tarcz zegarka oraz dokładanie sobie różnych ekranów danych w dyscyplinach sportowych. Genialny na zawody jest np. Race Screen:
https://apps.garmin.com/en-US/apps/6a30 ... 634983fc93
i oczywiście Stryd Zones:
https://apps.garmin.com/en-US/apps/18fb ... 8c847421f4

W dodatkowych ekranach możemy często decydować z ilu sekund ma być liczone tempo chwilowe co też jest bardzo dobrym pomysłem.
No i oczywiście muzyka z zegarka (z tego mniej korzystam) oraz płatności, z których korzystam codziennie.

Powiem tak: nie wróciłbym do V-V, ale też nie żałuję, że go miałem. Lubiącym prostotę, nie potrzebującym aż tylu funkcji jak najbardziej będę polecał V-V.
V-V to jednak zdecydowanie inna półka cenowa i to też będzie czynnikiem, który sporo osób weźmie pod uwagę.
Dla młodej osoby, będącej "na dorobku", nawet wydatek 1700 zł na zegarek, to mogą być bardzo duże pieniądze.

Co jest zbędne w Garminie? W sumie to nie wiem :bum:
Mój Blog "Luźne wpisy"

GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:32

Nieprzeczytany post

@ Keiw - Dzięki bardzo z odpowiedź. Zobaczymy jak Polar rozwinie V-V, znając ich podejście pewnie to trochę potrwa (parę lat) :hahaha:
Ale jak plan rozwoju nie będzie zadowalający to pomyślę kiedyś nad Garminem. W sumie to już w styczniu jak kupiłem M430 niewiele brakło bym wybrał Garmina ale te wszystkie czujniki rowerowe, które mam i nie możność ich przetestowania oraz sprawdzenia ich w działaniu z zegarkiem, plus chyba przyzwyczajenie do platformy zdecydowały, że zostałem przy znanym.
Nie będę ukrywał, że polityka Garmina odnośnie wypuszczania co chwilę nowej wersji tego samego zegarka rozbudowanego o nowe funkcje jakoś mnie odpycha (choć rozumiem działanie rynku i napędzania ciągłej sprzedaży).
Jan123

Nieprzeczytany post

Wszedłes z kopytamy na najwyższy nowy model.
To dlatego masz wszystkie nowe opcje stary fenix3 nie mial az tyle i bys nie chwalil az tak ;-)
BTW co to destow to jest jeden do stref pulsu
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... 47159.html

Ja takze bym kupil solara ale odziwo nie ma nigdzie
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Żadna poprzednia wersja Garmina mnie nie interesowała - cichy70 może potwierdzić :-)
Kupiłem dopiero to co chciałem i jak na razie się nie zawiodłem.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

potwierdzam, nic a nic nie kłamie.
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Niezwykłe :hahaha:
Ja ze swojej strony jeszcze dodam że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie nawigacja w Fenixie 6.
Porównywałem ślady Fenixa 6 i edge 830 (rowerowy) na trasie w lasach - ten sam chipset, identyczna dokładność.
Bardzo dobrze rozwiązane jest nawigowanie - czytelne wskazówki o skrętach sygnalizowane mocną wibracją i dźwiękiem,
nie przeładowana szczegółami mapa. Wydawało mi sie ze na tak małym ekranie to bedzie lipa ale jest OK.
Wystarczy "słuchać" zegarka.
Zresztą system Garmina jest jedynym jaki znam który umożliwia łatwe wrzucenie do urządzenia nowej trasy GPX utworzonej ad hoc na smartfonie (Locus PRO) w terenie BEZ ZASIĘGU GSM (zarówno Fenix 6 jak seria Edge x30) :hej:
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dfq pisze:Ja ze swojej strony jeszcze dodam że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie nawigacja w Fenixie 6.
Spędziłem w tym tygodniu na nawigowaniu 33 godziny w Beskidach i powiem że było bardzo fajnie do pewnego momentu na 89-tym kilometrze. Zegarek zaliczył zwiechę. Po resecie próbowałem wznowić aktywność ale ten znów się resetował i tak kilkukrotnie. Zapisałem aktywność i próbowałem odpalić jeszcze raz ale wtedy resetował się od razu odpalając aktywność - bieg. Bez nawigowania musiałbym zejść z trasy bo ta nie była oznakowana ( BUT Challenge ) ale wpadłem na inny pomysł. Uruchomiłem aktywność Nawiguj i wgrałem tracka, o dziwo udało się i ruszyłem dalej....
Komunikaty o skręcie były sygnalizowane piknięciem i wibrą ale nie cały czas, nie mam pojęcia dlaczego.

Jeżeli chodzi o zwiechę to prawdopodobnie było to spowodowane tym że track miał za dużo punktów ( zegarek mnie informował o tym przy starcie ) i nie byłem sam, kolega na trasie na tym samym kilometrze miał to samo w F5
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No jak track jest zwalony to nie ma się co dziwić że sprzęt zgłupiał. Trzeba było ułożyć trasę np w GPSies, tam jest łatwa mozliwość redukcji ilości punktów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ