To jezeli pomierzyles i potwierdzilo ze bateria jest bliska rozladowaniu to w czym problem , chuba nie myslales ze ma sie rozladowac do 0 .Szybki90 pisze:Witam ,
Mam problem wczoraj wychodzę na trening z POLAREM M400 GPS: OK , tętno tak samo a po 1min biegu komunikat na zegarku ,że batt w pulsometrze słabasprawdzałem miernikiem wychodzi 2.69 - 79 v więc ?
Polar M400
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Zaprawiony W Bojach
To jezeli pomierzyles i potwierdzilo ze bateria jest bliska rozladowaniu to w czym problem , chuba nie myslales ze ma sie rozladowac do 0 .Szybki90 pisze:Witam ,
Mam problem wczoraj wychodzę na trening z POLAREM M400 GPS: OK , tętno tak samo a po 1min biegu komunikat na zegarku ,że batt w pulsometrze słabasprawdzałem miernikiem wychodzi 2.69 - 79 v więc ?
- Szybki90
- Zaprawiony W Bojach
harlan pisze:No mi jak się pojawił taki komunikat o słabej baterii w czujniku to biegalem ze 3 tygodnie zanim ją wymieniłem. W tym czasie jeszcze raz mnie polar informował o słabej baterii. Tętno mierzył okej, wiec nie zauważyłem żadnej różnicy. Nie wiem też ile jeszcze na tej "wyczerpanej" baterii byłbym w stanie biegać ale przy pamięci zakupiłem pastylke i wymieniłem. Parę złotych, żaden koszt.
Tz się nawet teraz ja sprawdzałem miernikiem pokazuje 2.8v ale przy biegu po 5 min ja tetno mialem 100 a za chwile 90 gdzie śr.tempo po biegu mialem 4:52min/km więc coś chyba nie halo albo pasek daje w dupe.
NEVER GIVE UP
- mary
- Wyga
Yahoo pisze:Wszyscy tak maja jak ty, i nikt tutaj nie panikuje. Zrozum to nie precyzja z kosmosu.mary pisze:Kupiłam coś za niemałą jak dla nie kasę i chciałabym, żeby dobrze działało, a na opadanie rąk i nóg, to chyba jakiś dobry ortopeda?
A czy ja panikuję? Zadałam pytanie.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: 2:49:35
Zegarek nigdy nie pokaże tempa 4:73 bo zwyczajnie w świecie takiego tempa nie ma:) Pomiędzy tempem 4:58 a 5:00 zostaje juz tylko 4:59. Myślę, z Twój problem polega na tym że mylisz tempo z prędkością a nie na tym że zegarek jest niedokładny.mary pisze: Nie oczekuję, że przy tempie 4,73 zegarek pokaże 4,73. Nie oczekuję, że tempo wyświetli się dokładnie takie, jakim biegnę i w tym samym czasie, jak najbardziej rozumiem opóźniania, niedokładne pomiary. Ale chodzi o to, że on w ogóle nie pokazuje wartości pomiędzy tym 4,58 a 5,0. Wyżej - ok, niżej - ok. A ponieważ biegam właśnie w okolicach 4,9 - 4,7, to nigdy nie widzę tempa. Na pewno nie przebiegnę 20 kilometrów w 4,5, nie jestem taka szybka. Jeśli "zachowanie" zegarka jest normalne, to ok, nigdy nie miałam więc po prostu pytam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:10
Mary, na zegarek nie patrzysz cały czas, poza tym musimy wziąć pod uwagę:mary pisze:Yahoo pisze:Wszyscy tak maja jak ty, i nikt tutaj nie panikuje. Zrozum to nie precyzja z kosmosu.mary pisze:Kupiłam coś za niemałą jak dla nie kasę i chciałabym, żeby dobrze działało, a na opadanie rąk i nóg, to chyba jakiś dobry ortopeda?
A czy ja panikuję? Zadałam pytanie.Chyba nie zostałam zrozumiana: nie oczekuję precyzji z kosmosu. Nie oczekuję, że przy tempie 4,73 zegarek pokaże 4,73. Nie oczekuję, że tempo wyświetli się dokładnie takie, jakim biegnę i w tym samym czasie, jak najbardziej rozumiem opóźniania, niedokładne pomiary. Ale chodzi o to, że on w ogóle nie pokazuje wartości pomiędzy tym 4,58 a 5,0. Wyżej - ok, niżej - ok. A ponieważ biegam właśnie w okolicach 4,9 - 4,7, to nigdy nie widzę tempa. Na pewno nie przebiegnę 20 kilometrów w 4,5, nie jestem taka szybka. Jeśli "zachowanie" zegarka jest normalne, to ok, nigdy nie miałam więc po prostu pytam.
- niedokładność pomiaru prędkości/tempa w tak małym urządzeniu
- warunki pogodowe
- przysłonienie nieba liśćmi, budynkami, etc plus urządzenia zaburzające odbiór sygnału GPS jak chociażby linie wysokiego napięcia. Niestety to bardzo zaburza chwilowe tempo i potwierdzam to na swoim przypadku truchtania w parkach alejkami gdzie po obu stronach rosną drzewa.
- opóźnienia wynikające z przerw między łapaniem satelit ( nasz polar próbuje odczytać sygnał bodajże co ok. 6 sekund, coś mi tak się przypomina)
Zdaję sobie sprawę, że tak malutki odbiornik GPS nie ma super precyzji, ale czasem też się wkurzam jak widzę tempo co najmniej minutę mniejsze niż w rzeczywistości mam. Cóż, tak już jest kiedy miniaturyzuje się urządzenia. W poprzedniej pracy miałam do czynienia z odbiornikiem GPS przeznaczonym dla geodetów i uwierzcie, że odbiornik był większy od standardowego miksera, ważył dobre 1,5 kilograma a do prawidłowej pracy trzeba było założyć czapeczkę na której była umieszczona mała antenka wzmacniająca łapanie sygnału. Koszt takiego urządzenia w wersji podstawowej to 1000 USD netto. Precyzja takiego urządzenia to maksymalnie 1 metr, więc teraz wyobraźmy sobie precyzję naszych mikroodbiorników GPS w naszych polarach za 7000 PLNów:hej: .
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Np w moim parku gdzie robie kolka, to na jednym wirazu, z nie wiadomych przyczyn, dlaczego, jak i po co etc tempo zawsze spada na tym samym wirazu o 1-1'30/km. Zawsze sie zastanawiałem dlaczego tak sie dzieje.
Moze z kolega pobiegam ktory ma ten sam zegarem to porownamy liczby na malym wyświetlaczu biegnąc.
Moze z kolega pobiegam ktory ma ten sam zegarem to porownamy liczby na malym wyświetlaczu biegnąc.

"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 47:05
- Kontakt:
Spróbuj zrestartować (przytrzymaj wszystkie 4 przyciski)Szybki90 pisze:Witam ,
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45
Cześć.
Mam m400 od ponad miesiąca i jestem z niego bardzo zadowolony. Ma wszystko czego potrzebuję i na treningach dostarcza mi odpowiednich informacji.
Po treningach synchronizuję zegarek z polarflow przez telefon. Nie chce mi się za każdym razem włączać komputera. I z tą synchronizacją mam mały problem. Telefon to samsung galaxy s3 neo. Jeszcze ani razu synchronizacja nie powiodła się za pierwszym razem. Muszę kombinować z rozłączaniem urządzań, ponownym parowaniem, włączaniem i wyłączaniem aplikacji aż za którymś razem zadziała.
Miał ktoś podobny kłopot?
Mam m400 od ponad miesiąca i jestem z niego bardzo zadowolony. Ma wszystko czego potrzebuję i na treningach dostarcza mi odpowiednich informacji.
Po treningach synchronizuję zegarek z polarflow przez telefon. Nie chce mi się za każdym razem włączać komputera. I z tą synchronizacją mam mały problem. Telefon to samsung galaxy s3 neo. Jeszcze ani razu synchronizacja nie powiodła się za pierwszym razem. Muszę kombinować z rozłączaniem urządzań, ponownym parowaniem, włączaniem i wyłączaniem aplikacji aż za którymś razem zadziała.
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:10
Ja co prawda robię synchro z LG, ale zauważyłam, że synchronizacja jest zawsze przerywana i nie kończy się powodzeniem, jeśli telefon wejdzie w tryb blokady ekranu, a więc podczas synchronizacji muszę smyrać ekran co jakiś czas żeby blokada ekranu się nie włączyłaszymar pisze:Cześć.

-
- Zaprawiony W Bojach
Mam galaxy s4 czesto na zegarku pojawia sie napis ,,synchronizacja nie powiodla sie " ale wszystko jest ok ,ale czasami po synchronizacji dane z aktywnosci przeszly ale brak danych z treningu i musze drugi raz laczyc zegarek z telefonem , wydaje mi sie ze problem lezy po stronie aplikacji poniewaz do ostatniej aktualizacji wszystko bylo ok.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45
o czyli jednak to nie tylko u mnie się dzieje. spróbuję z unikaniem blokady ekranu. U mnie też jest tak, że dane o aktywności przechodzą a nie przechodzi trening.
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeszcze nie sprawdzalem bo mi to nie przeszkadza ale czy roznicy tez nie robi to czy korzystamy z WiFi czy z transmisji danych ? Mozna też wyczyścić aplikacje ,jezeli znajdziesz rozwiazanie to napisz.