Garmin Fenix 6
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Do powrotu służy właśnie TrackBack:
https://gpsdlaaktywnych.pl/2016/12/trac ... n-fenix-3/
https://fenixworld.pl/powrot-po-sladzie ... ix-5-plus/
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... 0E8C6.html
https://gpsdlaaktywnych.pl/2016/12/trac ... n-fenix-3/
https://fenixworld.pl/powrot-po-sladzie ... ix-5-plus/
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... 0E8C6.html
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Dyskutant
Chodzi o to że jak wybiorę trackback to otrzymuje tylko na dole informacje jaka odległość dzieli mnie od punktu startowego i nic więcej . Nic nie nawiguje , porostu widzę narysowany ślad i zmniejszającą się odległość . Nic poza tym . Gdy wybiore druga opcje zegarek " nawiguje" mnie punkt po punkcie
Wysłane z mojego CPH2025 .
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Ja używam tego powrotu po śladach na grzybach, a w lesie często nie ma po czym nawigować, bo nie ma dróg. Widać na ekranie czy idę pośladzie i to przecież wystarczy.
-
- Dyskutant
Można np. biec w jedną stronę 20km w nieznanym mieście , w gąszczu uliczek . Wtedy chciałbym wrócić do punktu startowego ( zależy mi żeby powrót to było również 20km) bez patrzenia non stop gdzie mam biec( w którą uliczkę , kiedy z niej wybiec Itp) myślałem że można to ustawić tak jak w opcji " trasa" że przed skrętem , zmiana kierunku biegu pokaże na chwilę się mapa z informacyjną strzałką co dalej .
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wtedy wystarczy dać na nawiguj do start i poprowadzi najkrótsza droga. zreszta in się wredy pyta czy nawigować po trackbacku czy bezspisrednio najkrótsza.
wiec masz i to i to z tego co pamietam.
jaki problem wyjść na pare km i wypróbować różne opcje?
wiec masz i to i to z tego co pamietam.
jaki problem wyjść na pare km i wypróbować różne opcje?
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
To może być kwestia rocznika - od pewnego w górę najpierw się zadaje iks pytań w internetach, a potem... kolejne pytania. Samemu sprawdzić się nie da.
-
- Dyskutant
Nie mierzymy każdego swoją miarą "kolego"weuek pisze:To może być kwestia rocznika - od pewnego w górę najpierw się zadaje iks pytań w internetach, a potem... kolejne pytania. Samemu sprawdzić się nie da.
Ja wiem że jest taka opcja i próbowałem jej. Ale wtedy zamiast 20km powrotu wylicza trasę która ma np 13,5km . O to mi w tym wszystkim chodzi
-
- Zaprawiony W Bojach
Dziwna sprawa, przecież jeżeli "wróć po poprzedniej trasie" nie nawiguje (tzn. nie daje instrukcji) to opcja jest kompletnie bez sensu, bo nie różni się niczym od po prostu odpalenia widoku mapy i podążania śladem.
Zauważyłem że Garmin większość czasu siedzi cicho (zakłada po prostu żebyś trzymał się obecnej drogi, a'la Google Maps - da znać dopiero kiedy masz coś zmienić) i wrzeszczy dopiero kiedy zbliża się jakiś zakręt, może tak było akurat w przypadku kiedy testowałeś tę opcję?
Generalnie jak na firmę która siedzi tak mocno w nawigacji to Fenix ma trochę bolączek - przykładowo na wcześniej wgranej trasie nie ma opcji reroutingu, trafisz na ślepą uliczkę to trzeba kombinować
A jak kiedyś ominąłem jeden checkpoint (bo ścieżka była zalana do kolan) to przez kolejne 15km próbował mnie zawrócić do tego miejsca, mimo tego że po 300m dołączyłem do trasy i po prostu kontynuowałem - no ale już bez alertów gdzie skręcać.
I tak kocham tego dziada, ale po firmie która zjadła zęby na nawigacjach można się było spodziewać że akurat NAWIGOWANIE będzie perfekt. A nie jest.
Zauważyłem że Garmin większość czasu siedzi cicho (zakłada po prostu żebyś trzymał się obecnej drogi, a'la Google Maps - da znać dopiero kiedy masz coś zmienić) i wrzeszczy dopiero kiedy zbliża się jakiś zakręt, może tak było akurat w przypadku kiedy testowałeś tę opcję?
Generalnie jak na firmę która siedzi tak mocno w nawigacji to Fenix ma trochę bolączek - przykładowo na wcześniej wgranej trasie nie ma opcji reroutingu, trafisz na ślepą uliczkę to trzeba kombinować

A jak kiedyś ominąłem jeden checkpoint (bo ścieżka była zalana do kolan) to przez kolejne 15km próbował mnie zawrócić do tego miejsca, mimo tego że po 300m dołączyłem do trasy i po prostu kontynuowałem - no ale już bez alertów gdzie skręcać.
I tak kocham tego dziada, ale po firmie która zjadła zęby na nawigacjach można się było spodziewać że akurat NAWIGOWANIE będzie perfekt. A nie jest.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
zobacz co masz ustawione czy nawigowanie po śladzie czy po mapie. po mapie zawsze będzie nawigowal jak w samochodzie czuli zgubisz trase wyznaczy nowa.
-
- Dyskutant
Czy chodzi o to ustawienie?cichy70 pisze:zobacz co masz ustawione czy nawigowanie po śladzie czy po mapie. po mapie zawsze będzie nawigowal jak w samochodzie czuli zgubisz trase wyznaczy nowa.

- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
tak jsk dasz na użyj mapy będzie nawigowal ale dłużej wyczytywał tracka.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Ale wtedy nie prowadzi po traku.
Wysłane z mojego Pixel 5 .
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Dyskutant
To na jakiej podstawie będzie wyznaczało trasę?keiw pisze:Ale wtedy nie prowadzi po traku.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Tak jak nawigacja samochodowa.
Masz przecież punkt docelowy.
Zejdziesz z wcześniejszej trasy, to ci wyznaczy za każdym razem nową po mapie do tego punktu docelowego.
Masz przecież punkt docelowy.
Zejdziesz z wcześniejszej trasy, to ci wyznaczy za każdym razem nową po mapie do tego punktu docelowego.
Mój Blog "Luźne wpisy"