Polar M400
- tomhusky
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jeżeli chcemy mieć konkretne zmienne tempa przy interwałach i nie odpowiadają nam domyślne to można zmienić na swoje, zawsze to pomoże w utrzymaniu zaplanowanego tempa. W innym przypadku myślę, że domyślne są wystarczające i odpowiednio dobrane do naszych wszystkich parametrów.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50:00
Witam wszystkich 
Przeczytałem kilka recenzji Polara M400 i niektóre osoby twierdzą, że nie działa tam funkcja
pomiaru tempa kiedy używamy auto-lap. Tzn zegarek zamiast pokazywać tempo dla ostatniego
okrążenia (np gdy ustawimy auto-lap na 1km) pokazuje tempo całego biegu od początku jego trwania.
Wszystkie te recenzje/komentarze są przeważnie dość stare (rok lub więcej).
Czy na dziś ten problem nadal występuje czy może Polar poprawił to np przy aktualizacji softu?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam.

Przeczytałem kilka recenzji Polara M400 i niektóre osoby twierdzą, że nie działa tam funkcja
pomiaru tempa kiedy używamy auto-lap. Tzn zegarek zamiast pokazywać tempo dla ostatniego
okrążenia (np gdy ustawimy auto-lap na 1km) pokazuje tempo całego biegu od początku jego trwania.
Wszystkie te recenzje/komentarze są przeważnie dość stare (rok lub więcej).
Czy na dziś ten problem nadal występuje czy może Polar poprawił to np przy aktualizacji softu?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:!2
- Życiówka w maratonie: 3:10:31
Nie występuje, zespół deweloperski polara był w stanie wymóżdżyć się i napisać tak zaawansowane obliczenia matematyczne.
Jednak długo to trwało, podejrzewam, że jakieś szkolenie musieli odbyć. :D

- tomhusky
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Nie ma żadnego problemu aby ustawić zarówno tempo całości, auto okrążenia i ręcznego okrążenia. Na dole kopia z Widoku danych treningowych dotyczących tylko opcji Prędkości które możesz wrzucić na ekran (jeden z ośmiu ustawianych samemu), a oprócz opcji prędkości masz jeszcze grupy:
Czas
Środowisko
Dane osobiste
Dystans
Prędkość
Kadencja
"Prędkość:
Prędkość/tempo; Średnia prędkość/tempo; Maksymalna prędkość/tempo; Prędkość/tempo okrążenia; ZonePointer – prędkość/tempo; Czas w strefie prędkości/tempa; Maks. prędkość/tempo okrąż.; Autom. śr. prędkość/tempo okrąż.; Autom. maks. prędkość/tempo okrąż.; Prędkość/tempo ostatniego okrążenia."
Czas
Środowisko
Dane osobiste
Dystans
Prędkość
Kadencja
"Prędkość:
Prędkość/tempo; Średnia prędkość/tempo; Maksymalna prędkość/tempo; Prędkość/tempo okrążenia; ZonePointer – prędkość/tempo; Czas w strefie prędkości/tempa; Maks. prędkość/tempo okrąż.; Autom. śr. prędkość/tempo okrąż.; Autom. maks. prędkość/tempo okrąż.; Prędkość/tempo ostatniego okrążenia."
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 47:05
- Kontakt:
Mam Footpoda. Leży w szufladzie. Nie widzę konieczności jego stosowania - w otwartym terenie V800 doskonale pokazuje tempo chwilowe.keiw pisze: Tempo chwilowe zbliżone jest do rzeczywistości tylko jak masz foot poda a wtedy będzie dobrze pokazywać na V800 jak i M400.
A Footpod jest wrażliwy na zmianę stylu biegania (tempa) - poprawnie pokazuje jedynie stałe tempo z kalibracji.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:10
A jak z tempem podczas biegania w laskach/parkach? Na moim M400 to prawdziwa porażka jeśli biegnę alejką którą okalają drzewa. A może to tylko mój zegarek tak ma i należałoby go odesłać do serwisu ?tom.krakus pisze:Mam Footpoda. Leży w szufladzie. Nie widzę konieczności jego stosowania - w otwartym terenie V800 doskonale pokazuje tempo chwilowe.keiw pisze: Tempo chwilowe zbliżone jest do rzeczywistości tylko jak masz foot poda a wtedy będzie dobrze pokazywać na V800 jak i M400.
A Footpod jest wrażliwy na zmianę stylu biegania (tempa) - poprawnie pokazuje jedynie stałe tempo z kalibracji.

Dla tych, którzy jeszcze nie nabyli polara a się zastanawiają, w jednym z int. sklepów cena za niebieskiego M400 wraz z pasem to 623 złote (na PW mogę podać dokładny adres sklepu).
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Na pewno tempo chwilowe w V800 nie jest doskonałe, nawet w otwartej przestrzeni. To wynika choćby z niedoskonałości samego systemu GPS.
Do biegów gdzie zależy mi na trzymaniu tempa używam z V800 footpoda i tu jest bardzo dobrze, oczywiście też trzeba uważać na "wrażliwość" - jak zauważyłeś.
Mozna sobie ustawić podsumowanie np. co 500m i patrzeć jakie jest tempo średnie.
Do biegów gdzie zależy mi na trzymaniu tempa używam z V800 footpoda i tu jest bardzo dobrze, oczywiście też trzeba uważać na "wrażliwość" - jak zauważyłeś.
Mozna sobie ustawić podsumowanie np. co 500m i patrzeć jakie jest tempo średnie.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 47:05
- Kontakt:
Jeszcze raz - moim zdaniem, w oparciu o doświadczenia z innymi zegarkami (M400, V800, Garmin Fenix ) jest doskonałe jak na GPS.keiw pisze:Na pewno tempo chwilowe w V800 nie jest doskonałe, nawet w otwartej przestrzeni. To wynika choćby z niedoskonałości samego systemu GPS...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:!2
- Życiówka w maratonie: 3:10:31
Przy drzewach polar wariuje. Trasę rysuje dobrze, ale wskazania tempa chwilowego rosną mocno w górę. Foodpod serio tak źle ogarnia?
tomhusky, większość tych danych poprawnie działa z manualnym lapem - o ile na zawodach/stadionie jesteś w stanie się bawić w łapanie odcinków ręcznie, to na treningu raczej uważałbym to za bezużyteczność. Szkoda, ze do autolapa nie dadzą tych opcji.
tomhusky, większość tych danych poprawnie działa z manualnym lapem - o ile na zawodach/stadionie jesteś w stanie się bawić w łapanie odcinków ręcznie, to na treningu raczej uważałbym to za bezużyteczność. Szkoda, ze do autolapa nie dadzą tych opcji.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Footpod bardzo dobrze ogarnia 

Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:10
Właśnie wczoraj sama wieczorem sprawdzałam footpody polara i tak naprawdę zgłupiałam, bo na stronie en nie są oznaczone które nadają się do M400 i stwierdziłam, że przed zakupem napiszę do Sports konsulting prośbę o wskazanie które współpracują z moim modelem polara.3com pisze:Przyniesie footpod polara czy inny? Podobno z m400 działają innych tańszych firm ale ciężko uzyskać na ten temat jakieś pewne info.
Nie myślałam o innych footpodach, choć podobno któryś adidasa współpracuje. Niestety też jest duża różnorodność tych urządzeń i nie ma 100% pewności że będzie działał z zegarkiem.
A - na ebay.com ceny footpodów są dużo niższe niż w Polsce, więc Mikołaj zrobi chyba zakupy na zagranicznym serwisie, z tego powodu chciałabym mieć potwierdzenie działania z M400 przed zakupem.

-
- Dyskutant
Dokładnie tak jak piszesz. Podobno działa jeden z footpodów Adidasa. Próbowałem podpytać się użytkownika który napisał na tym forum że sparował v800 co to za dokładnie model (bo jest więcej niż jeden) a z wyglądu w zasadzie niczym się nie różnią, ale mi nie odpowiedział. Jak możesz i odpiszą Ci to daj znać w tym wątku.