droopy pisze:Witam, szykam i czytam, nie mogę się doszukać. Dużo już powiedziano o nowym modelu, mnie natomiast zastanawia porównanie względem Fenix 3, a konkretnie porównania w oprogramowaniu na tych zegarkach. Większość nowości mnie nie przekonuje, na plus mniejszy rozmiar na pewno. Kompatybilność z Bluetooth super (choć już czytam, że nie wszystkie zewnętrze strapy działają), długość działania na baterii już wcześniej była więcej niż zadowalająca. Lepszy wyświetlacz to detal. Brak możliwości wymiany baterii w zegarku za 3000 to trochę śmiech. Ale to są rzeczy dość często opisywane na sieci.
To co jest dla mnie szczególnie ważne to jaka jest różnica w oprogramowaniu, co jest w F5 czego nie ma i nie będzie w F3. Ktoś może miał oba modele i może to jakoś w punktach przedstawić, co jest lepsze, co jest dodatkowo, a czego nie ma? Będę na prawdę wdzięczny.
fagalto pisze:Fenix 5 ma:
- Podzielony Treining Effect na tlenowy i beztlenowy
Czyli jak np zrobisz OWB1, to masz TE ~2.5/0. Ale jak dodasz kilka przebieżek, to masz już TE~2.5/2.2. To ma być oparte na algorytmach Firstbeat, więc to nie jakieś tam proste wyliczenia, a potężny silnik i stojąca za nim baza danych
- Traning Status - wykrywa czy trenujesz, czy się roztrenowujesz, cy Twój trening jest produktywny, czy nie.
- Ulepszony interfejs aplikacji - z łatwością skopiujesz aktywność do drugiej podobnej, ale z innymi ekranami, alertami itp
Nowością też jest obciążenie treningowe z ostatnich 7 dni.
Chciałabym jeszcze pokazać jak wygląda teraz "Training Effect" i "Przygotowanie wydolnościowe" oraz orginalny opis garmin a.
Jako ciekawostkę i dowód na to że przygotowanie wydolnościowe które doszło w fenix 5 , daje nam pogląd na cały trening. Dodaje zrzut z innego mojego treningu.
Widać wyraźnie że mimo dużego wysiłku(ciężkiego treningu) , co widać na Training Effect, przygotowanie wydolnościowe jest zdecydowanie gorsze. Na obu treningach (zrzuty ekranu u góry to inny trening) robiłem interwały, ale innej długości.
Jeśli to przygotowanie wydolnościowe jest podparte badaniami, to wiem które interwały przynoszą w moim przypadku lepsze efekty. Chyba tak mam to rozumieć?
A w fenix 3 myślał bym, biegałem interwały trening był ciężki (wskazuje na to Training Effect aerobowy) to jest wszystko ok. A fenix 5 wyprowadził mnie z błędu. A dodatkowo sprawdzając jak wyglądały te dwa treningi wiem co przynosi większy efekt.
Wysłane z mojego SM-G935F .