Garmin Fenix 5/5s/5x

Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Potwierdzę, że z czujnikami jest rewelacyjnie. Swoje na 2 parach butów kalibruję na bieżni, po 5 okrążeń na każdy i współczynnik kalibracji jest bardzo dokładny.
Dzisiaj pojawiły się aktualizacje map.

Wysłane z iPhone
A nie wolisz wgrywać osm mapy?
Wrzuciłem sobie od razu, gdy zegarek przeszedł (osm + szlaki, + poziomice) I mam wrażenie że są bardziej czytelne (bo że bardziej aktualne to wiadomo)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Tak się jeszcze nie bawiłem. Lepiej wygląda?
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Popełniłem recenzję na blogu
:sss:
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

droopy pisze:Witam, szykam i czytam, nie mogę się doszukać. Dużo już powiedziano o nowym modelu, mnie natomiast zastanawia porównanie względem Fenix 3, a konkretnie porównania w oprogramowaniu na tych zegarkach. Większość nowości mnie nie przekonuje, na plus mniejszy rozmiar na pewno. Kompatybilność z Bluetooth super (choć już czytam, że nie wszystkie zewnętrze strapy działają), długość działania na baterii już wcześniej była więcej niż zadowalająca. Lepszy wyświetlacz to detal. Brak możliwości wymiany baterii w zegarku za 3000 to trochę śmiech. Ale to są rzeczy dość często opisywane na sieci.

To co jest dla mnie szczególnie ważne to jaka jest różnica w oprogramowaniu, co jest w F5 czego nie ma i nie będzie w F3. Ktoś może miał oba modele i może to jakoś w punktach przedstawić, co jest lepsze, co jest dodatkowo, a czego nie ma? Będę na prawdę wdzięczny.
fagalto pisze:Fenix 5 ma:
  • Podzielony Treining Effect na tlenowy i beztlenowy
Czyli jak np zrobisz OWB1, to masz TE ~2.5/0. Ale jak dodasz kilka przebieżek, to masz już TE~2.5/2.2. To ma być oparte na algorytmach Firstbeat, więc to nie jakieś tam proste wyliczenia, a potężny silnik i stojąca za nim baza danych
  • Traning Status - wykrywa czy trenujesz, czy się roztrenowujesz, cy Twój trening jest produktywny, czy nie.
  • pomiar HR co 1-2 sekundy
  • Ulepszony interfejs aplikacji - z łatwością skopiujesz aktywność do drugiej podobnej, ale z innymi ekranami, alertami itp
  • Jest zauważalnie szybszy
  • Kolorowy wyświetlacz
  • ...
Nowością też jest obciążenie treningowe z ostatnich 7 dni.
Chciałabym jeszcze pokazać jak wygląda teraz "Training Effect" i "Przygotowanie wydolnościowe" oraz orginalny opis garmin a.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Jako ciekawostkę i dowód na to że przygotowanie wydolnościowe które doszło w fenix 5 , daje nam pogląd na cały trening. Dodaje zrzut z innego mojego treningu.
Widać wyraźnie że mimo dużego wysiłku(ciężkiego treningu) , co widać na Training Effect, przygotowanie wydolnościowe jest zdecydowanie gorsze. Na obu treningach (zrzuty ekranu u góry to inny trening) robiłem interwały, ale innej długości.
Jeśli to przygotowanie wydolnościowe jest podparte badaniami, to wiem które interwały przynoszą w moim przypadku lepsze efekty. Chyba tak mam to rozumieć?
Obrazek
A w fenix 3 myślał bym, biegałem interwały trening był ciężki (wskazuje na to Training Effect aerobowy) to jest wszystko ok. A fenix 5 wyprowadził mnie z błędu. A dodatkowo sprawdzając jak wyglądały te dwa treningi wiem co przynosi większy efekt.

Wysłane z mojego SM-G935F .
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A czy ktoś ogarnął czy to błąd czy funkcjonalność, ze podczas wgranego treningu interwałowego F5x odcina lapy wg ustawień autolap?
F3 tego nie robił.

Dziś biegałem jakieś kombinacje 1200m/800m/1600m i o ile podczas rozgrzewki podobało mi się, że każdy km z łącznie 3km rozruchu był elegancko odcięty, to przy pierwszym interwale (1200m) autolap również wskoczył po 1000m, po czym został odciety po kolejnych 200.
Ekran z podsymowaniem odcinka, po pokoaniu 1000m (i odcięciu przez autolap) poprawnie rozpoznawał, że interwał wciąż trwa i liczył średnie tempo od startu, natomiast w GC widzę, że wszystko się zapisało i początek treningu mam rozbity na 3x1km (co było oryginalnie zaprogramowane jako rozgrzewka to wciśniecia lap), potem mam odcinek 1km, 200m i 400m odpoczynku.

Bez sensu.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Ale problemy macie przejscie z Fenix 3 na Fenix 5.
A co ma powiedziec jak ktos przechodzi z polara, tomtoma czy sigmy czy inne gowienka. Powinien byc bardzo i to bardzo usatysfakcjonowany i zadowolony, nie?

Ktos juz to sprawdzał w bojach?
Jak pasek hr sie kupi to chyba zbędna zabawka?

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/561205

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

blazko pisze:Wrzuciłem sobie od razu, gdy zegarek przeszedł (osm + szlaki, + poziomice) I mam wrażenie że są bardziej czytelne (bo że bardziej aktualne to wiadomo)
Wgrałeś te trzy ostatnie? http://garmin.osmapa.pl/sciagnij-mape/
Czy tylko ostatnią osmapę zastąpiłeś plik gmapbmap.img w Fenixie, a szlaki i warstwy wrzucone obok?

Wysłane z iPhone
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:
blazko pisze:Wrzuciłem sobie od razu, gdy zegarek przeszedł (osm + szlaki, + poziomice) I mam wrażenie że są bardziej czytelne (bo że bardziej aktualne to wiadomo)
Wgrałeś te trzy ostatnie? http://garmin.osmapa.pl/sciagnij-mape/
Czy tylko ostatnią osmapę zastąpiłeś plik gmapbmap.img w Fenixie, a szlaki i warstwy wrzucone obok?

Wysłane z iPhone
Wszystkie 3 mam.
pkost
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy F5 mogę bez obaw ładować ładowarką sieciową ?? W suunto tak robiłem i było dobrze tu się trochę boje bo nigdzie nic nie pisze, a ładowanie przez port usb jest upierdliwe.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A w zestawie nie ma ladowarki sieciowej? Ja F3 od poczatku laduje ladowarka do telefon i nic mu nie jest o 1,5roku. Nie sadze zeby w przypadku F5 bylo inaczej.
pkost
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki za odp. :)
W zestawie jest tylko kabelek.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To okroili zestaw s stosunku fo F3. Ah ta "proekologia" :lalala:
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Co robicie z drugim zegarkiem?
Sprzedajecie, pożyczanie komus, oddajecie za darmo dla znajomych, lezy i sie kurzy na polce jako drugi rezerwowy zegarek, a moze biegacie z dwoma zegarkami badz cos innego? Xd

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blazko pisze: [...]Wszystkie 3 mam.
A jak je wgrałeś? Do jakiego folderu? Zmieniałeś nazwy plików?
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fagalto pisze:
blazko pisze: [...]Wszystkie 3 mam.
A jak je wgrałeś? Do jakiego folderu? Zmieniałeś nazwy plików?
Ściągnąłem, zainstalowałem w Windows.7 Odpaliłem basecamp i wybrałem instalacje map.

Ale... Jak ściągniesz pliki img i wgrasz do głównego katalogu to wygląda na to że też zadziała.
ODPOWIEDZ