Polar M400

matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Chyba nie ma, bo ludzie o to płaczą. Ja zrzucam na endo sobie treningi, czasem są problemy jak gps urwie w jakims tunelu, wtedy ostatni niedokonczony autolap znika. Swoją drogą duża rozbieżność przy rejestracji danych do pliku, powinien to być standard, a między endo i polarem często są jakieś bugi w postaci dziwnych wartości tętna (spadki i wzrosty) oraz prędkości maksymalnej (często około 60km/h :P).
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że ten zegarek należy chronić przed wodą. Krzywdy nie zrobi mu tylko przypadkowe zachlapanie.

Natomiast po kąpieli w wannie, prysznicu czy basenie lub po długim biegu w deszczu, pod gumową zatyczką jest wilgoć lub po prostu woda. No to teraz pomnóżcie te sytuacje razy X i uświadomicie sobie jak często ten port jest narażony na działanie wody lub potu ( kto wie co gorsze ).
A co powiesz przepłukaniu złącza usb pod bierzącą wodą po każdym treningu ? W instrukcji jest wyraźnie napisane, aby myć te złącze [jak wyschnie, to wtedy można podłączyć do komputera], bo tam gromadzi się wilgoć, kurz, brud etc...
darekc1 pisze:W instrukcji jest zapis by po kazdym treningu wyplukac wodą port usb i po wysuszeniu suche gniazdo zamknac zatyczką.I nie podłączać pod PC z wilgotnym gniazdem , może wy odrazu po treningu gdy gniazdo jest wilgotne od potu , wody itp podlączacie pod kompa.
Słuszna uwaga, też wpadło mi to do głowy, że tak mogło by być.

Złącze usb w tym zegarku jest bardzo delikatne z tego wynika.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
lolo1990
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

matti775 pisze:Chyba nie ma, bo ludzie o to płaczą. Ja zrzucam na endo sobie treningi, czasem są problemy jak gps urwie w jakims tunelu, wtedy ostatni niedokonczony autolap znika. Swoją drogą duża rozbieżność przy rejestracji danych do pliku, powinien to być standard, a między endo i polarem często są jakieś bugi w postaci dziwnych wartości tętna (spadki i wzrosty) oraz prędkości maksymalnej (często około 60km/h :P).
Czyli co jeśli wrzucimy trening na endo to mamy słynne ekg? :)
Mario82
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Ale to endomondo od dłuższego czasu coraz więcej miesza. Wcześniej miałem geonaute onmove 700 i po eksporcie do endomondo wykresy były idealne. Ileś miesięcy temu nagle ekg to nawet nazwać nie można, bo wykresy przestały się w skali mieścić. Skoki prędkości od 0-120km na godzinę przy bieganiu. Zrzuciłem winę na zegarek bo i tak był na wykończeniu i miałem go oddać na gwarancję. Kupiłem polara i po eksporcie w endomondo też często są bzdury. Mniejsze jak wcześniej, ale zauważalnie źle to wygląda.
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

W recenzji dc rainmakers wyczytałem, że planując interwały można jest ustawić tylko wg poziomu tętna a nie tempa. później ta informacja pojawiła się jeszcze w innym źródle, którego teraz nie mogę odnaleźć. czy któraś z aktualizacji to zmieniła?
Czytałem także, że aktualne tempo aktualizuje się dopiero po chwili, jak długa jest to chwila?
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że nie prędzej niż 10 sekund. Ktoś moze zweryfikować?
mr.w7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47 min

Nieprzeczytany post

Witam mam takie pytanie po ostatniej aktualizacji podczas synchronizacji pojawiło mi się że dodano program treningowy. W polar flow nic nie znalazłem na ten temat i w zegarku też nic a więc co to za program i gdzie go szukać?
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10

Nieprzeczytany post

mr.w7 pisze:Witam mam takie pytanie po ostatniej aktualizacji podczas synchronizacji pojawiło mi się że dodano program treningowy. W polar flow nic nie znalazłem na ten temat i w zegarku też nic a więc co to za program i gdzie go szukać?
Zapewne chodzi o dyscyplinę sportową, którą można dodać do swojego zegarka. Żeby ją zobaczyc najpierw trzeba ją dodać w wybranych dyscyplinach sportowych na swoim profilu polar.flow a następnie zsynchronizować zegarek.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szymar pisze:W recenzji dc rainmakers wyczytałem, że planując interwały można jest ustawić tylko wg poziomu tętna a nie tempa. później ta informacja pojawiła się jeszcze w innym źródle, którego teraz nie mogę odnaleźć. czy któraś z aktualizacji to zmieniła?
Czytałem także, że aktualne tempo aktualizuje się dopiero po chwili, jak długa jest to chwila?
U mnie tempo stabilizuje się po około 60sekundach gdy biegałem w lesie nie tak mocno zagęszczonym. Tylko to było jakieś 2 aktualizację przed, teraz pewnie o dużo szybciej.
Mario82
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Aktualne tempo to u mnie coś co w ogóle się w tym zegarku nie sprawdza. Nie wiem czy to wada mojego konkretnie modelu, czy ogólnie m400 ale pokazuje mi tutaj głupoty. Mogę na prawdę starać się biec bardzo równym tempem, a wskazania i tak latają jak szalone. Biegnę powiedzmy 5:30, a skoki mam co chwilę +/- 1min/km. U mnie ma sens bieganie tylko ze wskazaniem tempa średniego odcinka niestety. Trudno więc w ogóle mi ocenić jakiego czasu potrzebuje zegarek na aktualizowanie tempa.
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj wrócił mi zegarek z serwisu sportkonsulting. Rewelacja, dostali go wczoraj, naprawili i zdążyli odesłać, abym dzisiaj go odebrał. Żeby bugi fixowali w takim tempie, to kupowałbym akcje tej firmy. :D
marlak
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

"Aktualne tempo to u mnie coś co w ogóle się w tym zegarku nie sprawdza. Nie wiem czy to wada mojego konkretnie modelu, czy ogólnie m400 ale pokazuje mi tutaj głupoty. Mogę na prawdę starać się biec bardzo równym tempem, a wskazania i tak latają jak szalone. Biegnę powiedzmy 5:30, a skoki mam co chwilę +/- 1min/km. U mnie ma sens bieganie tylko ze wskazaniem tempa średniego odcinka niestety. Trudno więc w ogóle mi ocenić jakiego czasu potrzebuje zegarek na aktualizowanie tempa."

U mnie też tak jest, dlatego biegam tylko z średnim tempem danego odcinka i to się sprawdza dobrze, ustawiam auto lap na 1km i wiem jakie mam tempo bieżącego km.

Gdy miałem ustawione aktualne tempo to nie potrafiłem biec, bo niby biegłem równo w moim odczuciu a raz pokazywał, że z 1min/km za wolno a za chwilę że za szybko o 1min/km, kompletnie nie potrafiłem z tym ustawieniem biegać, bo przyśpieszałem i zwalniałem co chwilę starając się tempo utrzymać odpowiednie.
3com
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Swojego czasu też mnie to irytowało i po reserchu forów angielskojęzycznych doszedłem do wniosku że nie do końca poprawne wskazania aktualnego tempa są wynikiem nie tyle samego zegarka co niedoskonałości technologii GPS. Jedyne rozwiązanie to foot pod.
Mario82
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam tak jak marlak. Niedoskonałość GPS to fakt że z tego wynika, w końcu dokładność GPS jest jakieś 5 m i przez takie odchylenia może tempo skakać, ale że aż tak bardzo to nie powinno. Powinien programowo to zegarek uśredniać co któryś odczyt. Miałem geonaute onmove 700 i tez się tempo chwilowe wahało ale nie w tak abstrakcyjnych zakresach niestety.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I dlatego warto warto biegać po stadionie aby czuć tempo ;)
Na stadionie i tak samo w terenie nie mam tak abstrakcyjnych wartości

Pamiętam, jak była ładna pogoda, tylko był silny wiatr, wtedy tempo mi skakało, a satelit było od 8 do 10
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ