Polar M400

kerech
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

puchatek391 pisze:Powiedźcie mi czy nie ma gdzieś takich statystyk w polarflow jak w endomondo. Chodzi mi o najlepsze odcinki.
Ogólnie cąły serwis uważam za bardzo fajny i przejrzysty, brakuje mi własnie tylko tych rekordów życiowych (jakiegoś fajnego podglądu).
Nie było mi to potrzebne bo exportowałem i tak treningi do endo, ale po dzisiejszej aktualizacji interfejsu podjąłem decyzje o porzuceniu tego serwisu definitywnie, niestety tej funkcjonalności mi brakuje. Może gdzieś się ukryła albo ja nie umiem za bardzo korzystać z zakładki postępy :)
Niestety nie ma takich funkcjonalności. A szkoda bo też mi tego brakuje.
PKO
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10

Nieprzeczytany post

puchatek391 pisze:Powiedźcie mi czy nie ma gdzieś takich statystyk w polarflow jak w endomondo. Chodzi mi o najlepsze odcinki.
Ogólnie cąły serwis uważam za bardzo fajny i przejrzysty, brakuje mi własnie tylko tych rekordów życiowych (jakiegoś fajnego podglądu).
Nie było mi to potrzebne bo exportowałem i tak treningi do endo, ale po dzisiejszej aktualizacji interfejsu podjąłem decyzje o porzuceniu tego serwisu definitywnie, niestety tej funkcjonalności mi brakuje. Może gdzieś się ukryła albo ja nie umiem za bardzo korzystać z zakładki postępy :)
Puchatek, aż wlazłam na endo, żeby spojrzeć skąd Twoja frustracja. Podzielam ją wraz z Tobą, masakra. WTF? :szok: Chyba równiez dołączę do grona tych, którzy podziękują temu serwisowi i pozostanę przy Flow.
Bartuo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.
Powiedzcie mi, czy macie problemy z łączeniem M400 z czujnikiem pulsu? Czy za każdym razem trzeba wchodzić w ustawienia i parować ustawienia? Bo u mnie raz łapie, raz nie łapie, nigdy nie wiem, od czego to zależy.

Mam zegarek od kilku dni, dopiero go poznaję. Czy możliwe jest, że bateria w czujniku jest słaba?

Teraz, na przykład, w ogóle M400 nie może zobaczyć czujnika. Ale dwa treningi już zrobiłem z tętnem, więc na początku łapał.

Pozdrawiam
Bartek
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Wystarczy raz sparowac zegarek z pasem, później łączy się automatycznie. Ja żadnych problemów nie mam, sprzęt mam od pół roku i nie zaglądałem do niego w celu wymiany baterii ani razu wiec to na pewno nie wina bateryjek. Pasek masz oryginalny czy jakiś zamiennik z biedry? Zwilżasz go woda przed założeniem? Może zakładasz do odwrotnie "do góry nogami"? Albo np załączasz trening w którym nie używasz tętna hr, np. Inny trening w budynku lub w ustawieniach profilu sportowego wylaczyles przez przypadek pomiar tętna? Ciężko jednoznacznie stwierdzić co jest nie tak ale jeśli pas kupiłeś nowy oryginalny to baterie na pewno są ok.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja też żadnych problemów przez pól roku nie miałem z łączeniem paska z zegarkiem...oczywiście używam oryginalnego firmy polar
Bartuo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pasek oryginalny, zakładam kostkę L na lewo, zwilżam.

Ustawiam profil sportowy, w którym mam mierzenie tętna, pojawia się rozpocznij i czekam na pojawienie się serca z tętnem, i nic.

Jest to przypadkowe, bo przed chwilą złapał i zrobiłem próbne mierzenie i było ok. Ale po skończonym czasie, gdy chciałem zrobić drugą próbę, to nie chce się połączyć.

Jestem chory i leżę w wyrku, więc nie wykonuję żadnego wysiłku, ale skoro raz złapał, to kolejne też powinien.
Bartuo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo to musi być zwilżone? Pod kran włożyć? ;-)
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Bartuo pisze:Bardzo to musi być zwilżone? Pod kran włożyć? ;-)
Jak jestem w domu to elektrody daje pod kran i leję wodę, a jak na stadionie to wodą z butelki polewam.

A ty jak to robisz ?

Mi łapie bez tego lania wody, ale lepiej jest polać. Bo jak straci podczas sesji puls to kaplica.
Bartuo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już wiem. Napiszę, bo może się komuś przyda.
iPhone łączył się z H7 (na początku sprawdzałem z ciekawości i ustawiłem takie sparowanie).
Gdy wyłączyłem BT na telefonie, zegarek od razu zaczął pokazywać tętno.
Bartuo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć
Ciekawi mnie, jaki jest wasz główny ekran w M400.

Przy długich wybieganiach chciałbym zablokować przyciski na jednym ekranie i tyle się zajmować zegarkiem. Co AutoLap 1km zerknąć jaki był czas ostatniego okrążenia by kontrolować tempo, a na bieżąco kierować się strefami tętna - sygnalizacją dźwiękową.

Testuję dwa ustawienia:

Tętno
ZonePointer – tętno
Czas trwania
Dystans

albo:

Prędkość/tempo
Tętno
Czas trwania
Dystans

Moje wrażenia po kilku dniach użytkowania:

1. To naprawdę dziwne, że można sobie zaplanować trening w dowolne fazy, poukładać powtórzenia, poprzypisywać strefy do konkretnych faz, pięknie się to rysuje w kolorkach, a potem, po treningu, nie ma po tym śladu. Nie można zanalizować treningu względem zaplanowanych faz. Pewnie, że tętno czy tempo powie nam, jak było, ale szkoda, że to nie jest spójne.

2. No i cele treningowe. Można je stworzyć i zaplanować do przodu, włożyć do dziennika biegowego, z zegarka uruchomić konkretny trening (nie trzeba dodawać do ulubionych), ale to nie znaczy, że cel zostanie"zaliczony". Trzeba go jeszcze wyrzucić z dziennika.
Logiczne by to było z celami ulubionymi, nie przypisanymi do konkretnej daty. Tak to zresztą działa, że tworząc konkretny cel mogę wybrać jakiś cel z "ulubionych". Więc aż prosi się, żeby "zaliczać" cele.

Pozdr
Bart
Bartuo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno pytanie.
Da się sprawdzić przed wystartowaniem rejestracji treningu czy zegarek złapał wysokość? Bo jak się zacznie trening bez złapania tejże, to potem wykres wygląda jak płaska kreska, co wynika z tego, że analizuje dane o wysokości od 0m npm do realnej, więc nawet jak różnica wzniesień w górach będzie spora, to i tak będzie trudno zobaczyć, gdzie były podbiegi, a gdzie zbiegi.

Więc jak się chce mieć informację o wysokości, trzeba zaczekać, aż zegarek zacznie ją mierzyć.

Można, oczywiście, wystartować próbny trening, ustawić na ekranie Wysokość i czekać, aż ją wyświetli. Potem go skończyć, nie zapisywać i szybko rozpocząć trening właściwy.

B
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No z interwałami jest ten problem i jest on znany od dawna. Że w polar flow nie są znakowane. Czy to zamierzają naprawić nie mam pojęcia :ojnie: , mi to tak bardzo nie przeszkadza bo jak sam zauważyłeś widzę wszytko po wykresie tempa/tętna.

Co do ifxa 3d, to pisałem z Polarem na ten temat i raczej kicha by to było rozwiązane, ja sugerowałem aby uśredniali pierwszą wysokośc ale jak widać jest to problematyczne bo serwis wspiera wszytkie zegarki a v800 nie ma tego problemu (barometr). Jedyne rozwiązanie to po piknięciu GPS ok , to odczekać 2 minut. Przykre wkurzające ale się sprawdza.

Ja ma kilka pulpitów po dwie wartości bo lubię tylko zerknąć na zegarek a nie starać się odczytywać małe cyferki choć w stosunku do takiego suunto to i tak są wielkie :)

zazwyczaj mam tempo/tempo średie albo tempo/średnie tempo auto. odcinka. Jak biegam interwały to mam ten pulpit z interwałem czy z paskiem gdzie się znajduje w danej strefie. mam też pulpit z strefą tętna i aktualnym tętnem ale tam tylko zerkam jak czuje że coś jest nie tak po oddechu i czasami kontrolnie. MAm tez pulpity z których rzadko korzystam jak tempo/tęteno . Czas biegu godzina, czas okrążenia, średnie tempo okrężenia

Mam też apel, ciśnijcie polara na fb z tymi probleamimi jak ja im nas więcej tym większa szansa że ruszą swoje tłuste tyłki i dodadzą te kilka pierdół, choć i tak już sporo poprawili a zegarek mam prawie od premiery.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tą wysokością to jest jeszcze jeden problem.
Wpływa ona na Running Index.

Biegłem trening razem z kolegą, ona ma M400 a ja V800.
Tempo biegu 5:30. U mnie tętno średnie 132 a u kolegi 148. Ja miałem Running Index 61 a on 62.

Zdziwiłem się, ale dopiero wykres wysokości pokazał w czym rzecz.

Zegarek (M400) przez prawie 3km rejestrował wysokość 0 m n.p.m., później załapał i pokazał 160m.
U mnie oczywiście wysokość od początku była zbliżona do rzeczywistej, a zegarek rejestrował realnie podbiegi i zbiegi.
U kolegi biegnącego z M400 wyszło, że nagle zmierzył się z dużym podbiegiem, co też oczywiście wpłynęło na Running Index.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wpływa, m400 nie uwzględnia wysokości running index w przeciwieństwie do v800. Jednym słowem na podbiegach,górkach indexem running możesz sobie podetrzeć ... :spoczko: (pisałem o tym z polarem, mało tego moim zdaniem running index jest tak z dupy że nie ma co na to patrzeć :) )
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm, to w takim razie faktycznie podany w M400 nie ma porównania z tym z V800.
W V800 tak bardzo do dupy nie jest, bo dość wiarygodnie pokazał na co mnie stać w maratonie. Oczywiście, to tylko taki bajer, ale po treningu zwracam na niego uwagę. Uwzględnienie podbiegów, zbiegów i pulsu, zwiększa jego wiarygodność ;-)

No, jeszcze mógłby uwzględniać wiatr i temperaturę, ale musiałyby dojść dodatkowe czujniki, zapewne montowane na czubku głowy lub na uszach :ble:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ