daniel_torun pisze:A jak się kalibruje na V800? Ja ustawiłem współczynnik wg zalecanego i tyle...
Stryda kalibruje się tak samo niezależnie od zegarka.
W V800 musisz w opcjach ustawić "Wybierz sensor do pomiaru prędkości" - "Sensor biegowy".
We współczynnik kalibracji oczywiście musi być ręczny i wpisane 1.000
Samą procedurę kalibracji masz opisaną w linku, który dałem wyżej:
https://support.stryd.com/hc/en-us/arti ... alibration
Idziesz najlepiej na porządny stadion gdzie masz pewność, że tory są dobrze odmierzone lub wybierasz jakieś dobrze opomiarowane miejsce.
Uruchamiasz w V800 tryb przedtreningowy, zegarek powinien wykryć Stryda i GPS. Stajesz z 20m przed linia startu i zaczynasz biec, jak jesteś na linii startu to uruchamiasz zapis treningu - czerwony przycisk. Robisz to z małego nabiegu, by pozbyć się początkowej, ewentualnej bezwładności Stryda.
Biegasz po stadionie najlepiej 3200 m czyli 8 okrążeń. Jeśli stadion ma ładnie wyrysowane linie, to najlepiej biec po linii pomiędzy pierwszym a drugim torem i nic nie ścinać. Łatwiej wtedy biec równo niż te 20 cm od wewnętrznej krawędzi pierwszego toru.
Dobrze opomiarowany stadion będzie miał:
- wariant 1: jeśli biegniemy po pierwszym torze (pamiętamy o tych 20 cm): 400 m okrążenie
- wariant 2: jeśli biegniemy równo po linii pomiędzy torami 1 i 2: 407 m okrążenie.
Robimy 8 okrążeń, zatrzymujemy się dokładnie na linii gdzie wcisnęliśmy start treningu i wciskamy zakończenie treningu.
Wiadomo, że przebiegliśmy:
- wariant 1: 400 x 8 = 3200 m
- wariant 2: 407 * 7 = 3256 m
Teraz sprawdzamy w zegarku co nam zmierzył w czasie treningu i powiedzmy, że wyszło nam 3250 m.
Zasada jest prosta przy wyliczaniu współczynnika.
Zawsze dzielimy rzeczywisty dystans, ten dokładnie opomiarowany przez dystans, który zmierzy nam zegarek otrzymujący dane ze Stryda, czyli tu:
- wariant 1: 3200/3250 - mamy współczynnik do wpisania: 0,9846 w Garmin będzie to 98,46
- wariant 2: 3256/3250 - mamy współczynnik do wpisania: 1,002 w Garmin będzie to 100,2 - tu można się zastanowić czy nie zostawić bez zmieniania.