Garmin Fenix 8 (i pokrewne: Enduro, 7 Pro etc).

Sneip
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49.40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wczorajszy trening siłowy, dość spokojny, sztanga, brzuszki i znowu szaleństwo... Rozumiem że to nie jest dokładność paska ale oglądając recenzje Desfit i DC, to tam czegoś takiego nie widziałem. I znowu te pionowe skoki...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie za bardzo rozumiem tych "najazdow" na pomiar z nadgarstka. Od kiedy przesiadlem sie na FR970 nie uzywam pasa piersiowego w ogole. Na zawodach tez nie.
Jedynie jak jest zimno i biegne w dlugim rekawie albo krece na "rolce" w domu, to uzywam paska na ramie, ale tez optycznego (Coospo).
Pomiar dziala dobrze i nie wariuje bardziej niz wczesniejsze pomiary z pasa piersiowego. W kazdym razie nic czym warto by sie przejmowac.
W kazdym razie nie mam tatuazy, gestego owlosienia i nie zapinam zegarka zbyt luzno ani zbyt mocno.
Moze moje zyly sa tez lepiej widoczne dla czujnika? Byc moze. Do pasa w kazdym razie nie wracam. Nie widze sensu.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Kilka lat używałem 735xt teraz od dwóch lat 255. Jeden i drugi mierzy bzdury. O dziwo nowszy 255 w tej materii jest gorszy od 735.
Nawet podczas spokojnego klepania kilometrów.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pomiar pulsu z nadgarstka jest mocno osobniczy. U jednego będzie się sprawdzał całkiem dobrze, a u innego nie.
Nadgarstek nie jest też dobrym miejscem do optycznych pomiarów.
Sam ze względu na problemy ze skórą od pasów HR, używam już kolejny rok opaski HRR na biceps i to jest dla mnie najlepsze rozwiązanie.
Akurat Sikor kupił tę co mam i polecałem

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
123_biegniesz_Ty
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się że generacja hr v5 jest bardziej miarodajna choć napewno jest opóźnienie w stosunku do paska.
A jak ktoś uważa że pasek dobrze działa to można zweryfikować i widać braki przy oddechu i w aplikacji connect można znaleźć skoki pulsu całodniowe ponad 195 co nie jest prawidłowe
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ale to nie pasek bzdury pokazuje tylko garmin.
oczywiście zdarza się jakiś cud w pasku ale nie oszukujmy się prawdziwy rzetelny pomiar tylko z napiersiowego HR.
tu nie ma pola do dyskusji.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze: 25 mar 2026, 12:49 ale to nie pasek bzdury pokazuje tylko garmin.
oczywiście zdarza się jakiś cud w pasku ale nie oszukujmy się prawdziwy rzetelny pomiar tylko z napiersiowego HR.
Ale kolega @123_biegniesz_Ty twierdzi, pomiar z nadgarska mierzy idealnie
Awatar użytkownika
123_biegniesz_Ty
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze: 26 mar 2026, 08:30
cichy70 pisze: 25 mar 2026, 12:49 ale to nie pasek bzdury pokazuje tylko garmin.
Ale kolega @123_biegniesz_Ty twierdzi, pomiar z nadgarska mierzy idealnie
Ciężkie pytanie . Odpowiem tak . Robiłem testy oglądałem . Wszystkie czujniki hrv V4 garmina to szkoda patrzeć czyli 255 265 955 965 etc to bardziej algorytm niż mierzenie . Natomiast V5 na f8 czy f7 pro z nowym czujnikiem to już bardziej miarodajne ale ***
* Nie biegniemy szybko tylko stabilnie - interwały opóźnienie odpada
* Zegarek dobrze leży na ręku i się nie "kreci "
* Jeśli zbyt ręka spocona zmarznięta gorąco to większy błąd tolerancji +10%

Czyli odpowiadając na pytanie: to zależy jeśli akceptujemy błąd 10% tolerancji to teoretycznie puls z ręki odzwierciedla w miarę stabilny trend i mniej więcej się pokrywa .

Natomiast całkowicie nie mierzy idealnie jeśli chcemy mieć dokładne dane pulsu i na nich generować algorytm.
Dla przykładu widać to jak można manipulować vo2max w Garminie jak się biega raz na pasku raz na zegarku . Statystycznie ze względu na słabą próbkowalnosc danych z zegarka vO2 max rośnie a zakładając pasek na klatke spada bo jest realny i lepsze dane
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie pisz, że pomiary z nadgarstka są idealne bo to nie prawda. Sam teraz udowadniasz, że nie są. Szczególnie dla starszych modeli.
Awatar użytkownika
Biegający Palacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50:58
Życiówka w maratonie: 4:24:10

Nieprzeczytany post

Decathlon promka na 970 2799 zł. Jeszcze 2 piwa wypije i chyba kupię.
Bieganie to jedyna rzecz, która sprawia mi radość w życiu :spoczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ