Komentarz do artykułu Kto jedzie na Puchar Europy...

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
xilip
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czytam te komentarze i krew mnie zalewa!
Artur plecy!!! Jakie plecy? Trener klubowy plecy? Jeżeli już to kadrowy!!!?
Zrobiono z niego kozła (nie obraź się :) ofiarnego i tyle. To PZLA i Mamińskiego dyrektora mitingu nie stać na pacemakera i miesza chłopakowi w głowie !!!! Na 5 min. przed startem mówi, że zapadła decyzja jak pobiegnie jako zając 3km przed Afryką to wystartuje na Superlidze a te 3km to będzie dobry sprawdzian. Co myślicie, że Artur nie chciał tu biegać?
Przecież to super okazja ( niektórzy skorzystali z niej) do osiągnięcia dobrych wyników. Wybrano sobie szaraczka z prowincji i zrobiono na łyso. Powodzenia w motywowaniu sportowców do ciężkiej pracy na chwałę dziadków z PZLA. A tak w ogóle wiadomość z ostatniej chwili 5000m na pucharze będzie biegał Chabowski. !!! I co wielkie plecy- Artur wracaj do domu i zostaw tych ..... :grr:
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No to tym bardziej szkoda mi Artura - wiem jak cwaniaczki z PZLA potrafią urządzić zawodników. Jedno mnie tylko zastanawia - dlaczego co roku ktoś się łapie na te same numery? Przecież cyrki z zającami są od lat w wykonaniu tej samej ekipy - za buty, za obóz, którego potem nie ma, za stypendium, którego nikt potem nie dostaje, za powołanie do kadry, które nie następuje, z powodu zwykłego szantażu itd - jest trochę możliwości. Gdyby zawodnicy się na to nie nabierali, zasady musiałyby być zdrowe.

Od czasu, kiedy mnie ekipa z PZLA przerobiła tak samo (ja miałem mieć obóz, którego nie było), powiedziałem jasno - nie ma żadnego prowadzenia, chyba że gdzieś dla kolegów. W każdym innym wypadku biorę normalną stawkę rynkową, która zaczyna się od 1000zł i rośnie wykładniczo zależnie od czasu, na jaki trzeba poprowadzić oraz rangi zawodów. Płatne przed biegiem lub podpisujemy umowę. Oczywiście od tego czasu nikt z PZLA nawet nie próbuje mnie namawiać. Ja namawiałem do tego samego wszystkich możliwych znajomych, wszystkim tłumacząc, jak ich urządzą, jeśli będą się godzili na proponowane warunki. Wielu mnie nie słuchało i wszyscy wychodzili na tym źle. Chociaż dodam, że ja też nie posłuchałem rady - kiedy mnie namawiano na prowadzenie (jeden z zawodników z Międzyzdrojów miał robić minimum na 1500m), ostrzegał mnie przed tym kolega, Piotrek K., który już nie biega, a wtedy śmigał 3:44/1500m. On też miał coś obiecane i nie dostał. Ale ja byłem zdesperowany, oprócz obozu trener kadry obiecał mi start w mocnym mitingu, który miał być zrobiony w Międzyzdrojach - w biegu na 800m, który miał być z z udziałem zawodników na 1:44/800m, gdzie mogłem poprawić swoją życiówkę. Oczywiście biegu nie było, wygrałem go ja, z czasem 1:50, a nie tylko nie pokazał się żaden zawodnik z życiówką 1:44, ale nie było nawet zająca. No ale bieg wcześniej poprowadziłem. Więc zająca mieli ; )

Wygląda na to - jeśli prawdą jest, co pisze Xilip - że Artur jest kolejną ofiarą tego procederu. Najpierw odciągnięto go od trenera, z którym osiągnął sukcesy i podklejono pod trenera kadry. Potem obiecano PE, zgodnie z zasadą, którą słyszy się tamtym gronie "ty nam pomożesz, my tobie pomożemy". A ostatecznie zostaje na lodzie - ani wyniku, który mógł pobiec na Kusocińskim, ani stypendium, ani Pucharu, a jak zacznie biegać słabiej, to i trener kadrowy przestanie się interesować. Przypadek nr 2544, za kilka lat nikt nie będzie o nim pamiętał.

Gdybyśmy wszyscy powiedzieli głośno "nie" ekipie z PZLA, gdyby nie było startów za darmo, prowadzenia za darmo itp. - musieliby się ugiąć. Jak by bowiem wyglądał memoriał Kusocińskiego, gdyby wszyscy Polacy odmówili startów? Podobnie inne "wielkie" imprezy, gdzie biega się za darmo - miting w Bydgoszczy, Pedros Cup czy MP.

Jeśli to prawda - bardzo współczuję Arturowi. Ale z zastrzeżeniem - na jakiej podstawie pchał rękę w wilczą paszczę? Przecież to się zawsze kończy odgryzieniem.
Piotrek08
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Mogę potwierdzić wiadomość xilip'a, że Artur nie pobiegnie. Ma pobiec Chabowski za to że dobrze pobiegł belki w Ostrawie bodajże. Dlaczego więc skoro pobiegł dobrze belki nie idzie na belki tylko na 5km? Nic nie rozumiem z tego...
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Tym bardziej ciekawe robi się tłumaczenie, które dostaliśmy w PZLA, że nie jedzie Smalec ani Kaczmarek, bo Kozłowski był bardziej wypoczęty. Zresztą wszystkie tłumaczenia, które dostaliśmy w PZLA, nagle okazują się nic nie warte.
Lukic
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

6 Chabowski, Marcin 14:17.45 [...]
tak poza tym Lidka Chojecka wygrała swój bieg!
Maciej_Janicki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Po prostu masakra... przecież tego nie da się nawet komentować. Poprostu zrobili w chu.... i Kaczmarka i Smalca i Kozłowskiego.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam 2 pytania :
1. Czy gdzieś oficjalnie było napisane czarno na białym,że zwycięzca Kusego jedzie na PE czy to tylko takie gadanie w środowisku?

2. Jakie teraz jest tłumaczenie szefcia z PZLA ,że wysłali Chabowskiego?

Ps. Czy można zrobić czarną listę krętaczy z PZLA? ;-) Tych co po wodzie piszą?
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Lista nie potrzebna. Nazwisko jest jedno.
xilip
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kończąc temat :( Postawcie sie w Artura sytuacji. Rano na odprawie pan maminski oznajmia : startuje chaboś bo ma ????? obiecane ??????,że jak nabiega to wtedy.....) może by nie udawać napoleona i rozdzielać prezenty tylko ustalić kryteria i dać szanse wszystkim. Traktuje się zawodników jak idiotów biegających w kółko ku chwały pi..zluchy. Powodzenia !!! dla wszystkich rozpoczynających kariery :(
krawiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłem na Kusym słyszałem całą tę rozmowe trenera z Arturem widziłem radość w oczach Artura a tu takie upokożenie dają nadzieje a potem w tak perfidny sposób odbierają Wstyd panowie - dziadki z PZLA . czas do domu
Awatar użytkownika
Burzyk
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 33:40

Nieprzeczytany post

Problem nie jest tylko w Pzla ale również w okręgowych związkach tam tak samo prezesi dbają o swoja kieszeń żeby im przypadkiem za mało na konto nie wpłynęło.Wstyd i hańba
to give anything less than your best is to sacrifice the gift(Steve prefontaine)

Endurance Coach Level II
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawy pieniedzy, stypendiów przydziału do kadry są na tyle draźliwe że zasady powinny byc spisane raz na zawsze i znane ogółowi.
Podejrzewam, że w jednym i drugim przypadku tak nie jest, skoro takie watki sa na forum!!!!!!
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krawiec pisze:Byłem na Kusym słyszałem całą tę rozmowe trenera z Arturem widziłem radość w oczach Artura a tu takie upokożenie dają nadzieje a potem w tak perfidny sposób odbierają Wstyd panowie - dziadki z PZLA . czas do domu
Proponuję kolejny telefon do szefa szkolenia...ciekawe co teraz powie.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pewnie kolejna glupia wymowka... Krotko mowiac sytuacja w PZLA to dno, kolesiostwo, kolesiostwo i nic wiecej. Prawie jak ruska mafia...
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Eaxene
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Telefon nic nie da... powiedzą coś byle się ludzie odczepili i zapomną o całej sprawie, będą żyli dalej jakby im się wszystko należało :grr:

PS.
Od czasu, kiedy mnie ekipa z PZLA przerobiła tak samo (ja miałem mieć obóz, którego nie było), powiedziałem jasno - nie ma żadnego prowadzenia, chyba że gdzieś dla kolegów. W każdym innym wypadku biorę normalną stawkę rynkową, która zaczyna się od 1000zł i rośnie wykładniczo zależnie od czasu, na jaki trzeba poprowadzić oraz rangi zawodów. Płatne przed biegiem lub podpisujemy umowę.
A ja glupi prowadziłem Nowickiemu bieg w toruniu w zeszłym roku za friko- bo mnie mój trener sie zapytał czy nie chce się przebiec :hahaha:
ODPOWIEDZ