Komentarz do artykułu Arek Gardzielewski o przygotowaniach do półmaratonu i maratonu

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
miszel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

:hej:
no tak. Salazar, Jones czy Lopes pewnie biegaliby szybciej gdyby znali kayano, nimbusa czy i inne bzdety. Na pewno 30 lat temu taki Rysiek Marczak zastanawiał się czy centymetr kwadratowy zamszu w fabosach krosno przyjmie więcej mililitrów wody niż ta sama powierzchnia w polsportach czy wałbrzychach. Skupcie się na treningu gadżeciarze.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

miszel pisze:Skupcie się na treningu gadżeciarze.
yyy...mówisz poważnie?!

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

Tytuł jest strasznie mylący, myślałem że coś poczytam na temat przygotowań, a tu jest artykuł promocyjny obuwie. Jakbym widział kolejny blef na wp. czy onecie..
Co z tego że podał iż powiedzmy biegał 5 razy 2km, ale nie ma na jakich przerwach, w jakim tempie, nie ma nic co można by sie dowiedzieć na temat treningu. W tytule powinna być jakaś wzmianka że artykuł jest sponsorowany z reklamą obuwia, to zapewne nawet bym nie czytał...:(

Co do konkurencji i wypowiedzi DOM, przypomnijmy iż Marcin Chabowski biegał wcześniej w Pumie i znakomicie sobie radził, więc dobry zawodnik w każdym obuwiu różnych marek sobie poradzi i do mnie to nie przemawia że akurat Arek wygrał półmaraton w Warszawie biegnąc w Asicsach. Mariusz Giżyńskich pobił życiówke biegnąc w Nike...
Wcześniej Henryk Szost biegał w asicsach, a jak przerzucił się na Nike pobił rekord Polski w maratonie...
Żyje po to, by biegać
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

PAwel pisze:a ja wolałbym żeby ogólne teorie na temat butów wypowiadali ortopedzi, którzy specjalizują się w kontuzjach biegaczy.

Tutaj wypowiada się zawodnik, który sponsorowany jest przez firmę, która nie ma butów minimalistycznych w ofercie. I mówi, że buty minimalistyczne są kiepskim wyborem. Wiarygodność takiej wypowiedzi jest niezbyt wysoka.
Paweł, zostawmy teorie. Mnie zastanawia dlaczego mocni zawodnicy wybierają do treningu buty "standardowe".
Jeśli ktoś mówi, że Asics nie ma minimalistycznych no to ja rozmawiałem z Abdim Abdirahmanem który jak wiemy jest sponsorowany przez Nike (Abdi: maraton 2:10, 10tys m 27:30 ) i on biega długie treningi w structure Triax.

Abdi mógł powiedzieć, że treningi biega we Free czy jakimś innym niskoprofilowym - a powiedział, że w Structure Triax. Czyli tak jak Arek w bucie dosyć amortyzowanym.

Przecież teoretycznie Ci zawodnicy są świetnie przygotowani do biegania w butach minimalistycznych (i biegają w nich na zawodach) a wybierają do treningu maksymalistyczne? To jest dla mnie ciekawe.
Awatar użytkownika
grozes
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja tam jakiś wielkim przecinakiem nie jestem ale przy kilometrażu w tyg 100-120km na trening typu OWB 1 zawsze zakładam buty z, powiedział bym ze średnią amortyzacją typu speedstar, ds trainer, skylon. Co do szybszych treningów wtedy na nogi zakładam startówki.Ja mam też tak że przy większym kilometrażu ta amortyzcja zmniejsza u mnie zmeczenie mięsniowe, co pozwala mi na lepszą regeneracje.A dwa-jeden treningi w tyg w startówkach trochę stopę też pobudzi. a średenie tempa na treningach z jakimi biegam to owb 1 15-20km ok 4'20-4'30 więc aż tak wolno nie jest, waga 59,5 :D przy 173 cm więc aż tak ciężki nie jestem żeby tej amortyzacji potrzebował.Wpływ jej na kontuzje...jedna przez kilka lat...zapalenie achillesa.Ale to bardziej z mojej głupoty...
www.brylu-canirun.blogspot.com Zapraszam:D
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A może niektórzy potrzebują pozbyć się butów chroniących nas przed samym sobą żeby w ogóle zrozumieć, co to znaczy biegać poprawnie? I potem jedni, bardziej wszechstronni, potrafią pobiec poprawnie w każdych butach, a innych każde ograniczenie zaczyna uwierać?
Osobiście mało mnie interesuje, w czym elita biega swoje 200 km wybiegań tygodniowo, bo nie mam czasu biegać nawet połowy z tego. Nie jestem też pewny, czy Arek Gardzielewski mówi tak bo:
a) tak myśli;
b) ma tak mówić;
c) w ogóle tak nie mówi, tylko ktoś z ASICSa to spreparował i rozesłał.

Co do kryptoreklamy i mylącego tytułu, zgadzam się z Ryszardem i Krzyśkiem. Nie idźcie tą drogą.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Arkadiusz wypełnia swoje kontraktowe zobowiązania wobec swojego sponsora i wszystko na ten temat. Urocze jest stwierdzenie Adama, że ,...u nas jest o jedno pytanie więcej... Istotnie, dzięki temu nie wpadliśmy na to, że to reklama :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ryszard, oczywiście, że przy okazji to reklama ale zupełnie chyba nie rozumiesz czego próbuję się dowiedzieć.

Kangoor - Mnie interesuje w czym elita biega swoje 200 km tygodniowo.
miszel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nie dowiesz się tego nigdy publikując tekst sponsorowany to chyba jasne nie? pogadaj prywatnie, może Ci powiedzą, chociaż wątpię żeby ktokolwiek z elity chciał z Tobą rozmawiać.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

miszel pisze:pogadaj prywatnie, może Ci powiedzą, chociaż wątpię żeby ktokolwiek z elity chciał z Tobą rozmawiać.
Miszelu, przyjacielu. :) czyżbym wyczuwał w Twoim poście jakieś negatywne emocje?
Poza tym, bądź uważniejszy w czytaniu.
Podałem też przykład Abdiego Abdirahmana, który mając do wyboru sporo różnych minimalistycznych modeli Nike wybiera Structure Triax.
W kwestii rozmów z elitą, wystarczy, że trochę przejdziesz się po bieganie.pl.
Większość rozmów robię jednak ja.
miszel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

uściślijmy - robiłeś.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ostatnią wczoraj. :)
Awatar użytkownika
bartorz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: kiepska

Nieprzeczytany post

miszel pisze:uściślijmy - robiłeś.
miszel zdecydował - już nie możesz:D
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:45:29
Życiówka w maratonie: 3:42:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam, a dysponujesz jakimiś badaniami o kontuzjogenności tych butów od tzw. biegania naturalnego?
To jest moda ostatnich dwóch sezonów, nie wiem, jakie są statystyki, ale wydaje mi się, że zawodnicy i ich trenerzy wiedzą, co robią. To raczej my amatorzy możemy sobie poeksperymentować, bo to nasze hobby, więc kontuzja co prawda jest czymś nieprzyjemnym, ale w gruncie rzeczy nie jest katastrofą. Dla zawodowca to jednak znacznie poważniejszy problem.

Tak piszę, jako laik, ale ja też większość treningów biegam w butach z amortyzacją, a na start zakładam lekkie buty. Kontuzji nie miewam, odpukać.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Być może w przypadku biegaczy jest taki sam efekt jak w przypadku kolarzy - im lepszy kolarz i im więcej trenuje, tym mniej mu zależy na jakichś szczególnych markach, cechach czy w ogóle jakości sprzętu treningowego. Najbardziej na sprzęt zwracają uwagę ludzie których widząc na ulicy nigdy bym nie posądził o starty w zawodach - waga spore 20kg za duża, piwny brzuszek, za to rower to ośmiokilogramowy mtb full carbon na xtrach i topowych kołach.
Powiedzmy że to taki odpowiednik w pełni amatorskiego biegacza, wyjąwszy brzuszek, który bardzo przeszkadza w bieganiu ;). Natomiast czołowi zawodnicy generalnie mają gdzieś na czym jeżdżą, wraz ze szczegółami pasjonującymi amatorów, typu rodzaj opon pod konkretne warunki, szerokość kierownicy, hamulce v czy tarczowe, jeśli tarczowe to jakie itp itd. Mają na tyle dobrą technikę że pojadą dobrze na wszystkim. Kiedyś widziałem Andrzeja Kaisera na maratonie na pożyczonym rowerze ze dwa numery za małym - wyglądał jakby go dziecku zabrał (ma ponad 190cm wzrostu) , a i tak wygrał zawody.
I tak generalnie jest, im bardziej zaawansowany kolarz, tym mniej na sprzęt patrzy, byle geometria ramy się w miarę zgadzała i sprzęt był niezawodny, resztę robi organizm.
W przypadku butów pewnie jest tak samo, do długich wybiegań wybiera się wygodne, do zawodów - efektywne, marka i "systemy" nie grają roli.
The faster you are, the slower life goes by.
ODPOWIEDZ