Ja nie piszę o książce (tutaj cena to można powiedzieć standard), ale co do wysyłki pozwolę sobie mieć odrębne zdanie jestem w stanie zamówić kuriera za dyszkę (sendit, oprócz tego korzystam z bliskiejpaczki., furgonetki i wysylajtaniej), jako osoba fizyczna. Jakiś czas temu Michał Szafrański z bloga www.jakoszczedzacpieniadze.pl i bodajże Radek Kotarski w podcaście u Michała omawiali ceny wysyłki książek i pakowania. O ile dobrze kojarzę - Michał przerzucając całkowicie na klientów koszty ma a wysyłkę 15 PLN, Radek biorąc część na siebie - 9,99 (bodajże). Był też podcast, w którym występował właściciel firmy, która im to pakuje i wysyła.jarjan pisze:15 zł - to standardowa opłata za tej wielkości przesyłkę kurierską, o ile nie jest to Allegro, sieciówka odzieżowa etc. ,sochers pisze:Trochę pojechaliście z kosztami wysyłki. 20 PLN za kuriera, 30 PLN za pobranie ale monopol to monopol. Ktoś zyskuje, ktoś (klient) traci.
Ktokolwiek korzysta z zakupów wysyłkowych ma świadomość, że nawet 15 PLN za wysyłkę książki to już sporo, zwłaszcza jak zestawić z Allegro Smart, gdzie za 49 PLN mam cały rok wysyłek free, i nawet jak mam świadomość, że kupuję ciut drożej artykuł, to i tak netto na wysyłce jestem do przodu. A taki Paczkomat to 7 zeta - gdzieś zostaje 13.
Szczerze powiem, to dla mnie wizerunkowo wygląda to czerstwo (trochę w stylu wałków na allegro, cena jednostkowa np. długopisu jest najniższa, ale za każdą sztukę płacisz osobno za wysyłkę). Cena książki to 50, plus dodatkowe 20 (40% ceny książki!) za wysyłkę - zwłaszcza, że książka ma być dostępna tylko w wydawnictwie.
A wystarczyło dać cenę za książkę na poziomie 59 i 10 zeta za wysyłkę. To samo, a nie to samo. A tak, mimo że miałem tę książkę w koszyku, koszt dostawy skutecznie mnie odstraszył, jak widać wyżej, nie tylko mnie.