Totalne wyczerpanie organizmu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
zforg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,
od powiedzmy 2 lat nie uprawiam czynnie sportu (kiedyś zawodowo piłka nożna) i pracuję umysłowo przed komputerem.
Mam problem codziennie przesypiam wymagane 7 godzin, odżywiam się nienagannie.

Od ok 6 miesięcy odczuwam "totalne wyczerpanie" tzn wracam z pracy i o o godz. 19 mógłbym iść spać i przespać 12 godzin. wstaję niewyspany .... itp koło może się kręcić.

Zrobiłem morfologię -nieznacznie obniżony potas - to wszystko - lekarz rodzinny polecił brać suplementy typu Zrovit itp.
Nic to nie daje.

Oczywiście w pracy wypijam 2 kawy, pół paczki papierosów - ale kiedyś nawet przy sporcie mi to nie przeszkadzało.

Co mogę zbadać po za morfologią?
Na co dzień sprzedaję gadżety z nadrukiem - także gadżety dla sportowców https://alenadruk.pl
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Zbadaj wszystkie hormony.
Poziom wit d3.
Żelazo,
Wit b12, b6, kwas foliowy.

I napisz co jesz na codzien.

Bierzesz omegę 3?

A myslales aby nie palic papierosów.?

I zmien lekarza rodzinnego, jak nie pomaga on. Tak sie to robi.

A uprawiasz teraz jakis sport?

Wysłane z mojego DUK-L09 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Proponowałbym zrobić jeszcze badania na cukrzycę, tak dla spokojności. Kawa zakwasza organizm, spróbuj coś zmienić, żeby nie codziennie ją pić np. zamiennie z kawą zacznij pić yerba mate (ma dobre właściwości zdrowotne, jak kupisz określoną to i pobudzające). Organizm jest sprytny i cwany, skoro przestałeś trenować, w pracy siedzisz przed kompem (co też jest męczące) to się nie wysila za bardzo. Jeśli zaczniesz trenować (cokolwiek, rekreacyjnie 2-3 x tyg) to organizm się przestawi i znowu nakręci. Wg mnie to nie jest wyczerpanie (bo by badania wykazały jakieś niedobory, a piszesz, że jest wszystko ok) , tylko przyzwyczajenie (tak jak organizm przestawi się w czasie treningu, tak samo przestawia się jak tego treningu nie ma). Trochę motywacji i działania i powinno być ok. Pozdro
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

choinkar pisze:Kawa zakwasza organizm, spróbuj coś zmienić, żeby nie codziennie ją pić
http://www.magazynbieganie.pl/zakwaszen ... dliwy-mit/
choinkar pisze:np. zamiennie z kawą zacznij pić yerba mate (ma dobre właściwości zdrowotne, jak kupisz określoną to i pobudzające).
Nie pisałbym tak jednoznacznych sądów o yerba mate.
W badaniu wpływu wodnych roztworów yerba mate na komórki bakteryjne z 2000 r. wykazano efekt mutagenny i genotoksyczny określonych stężeń yerba mate wobec komórek bakteryjnych a także wobec ludzkich limfocytów. Autorzy badania w konkluzji podkreślają, że duża ilość wypijanej yerba mate może być dodatkowym czynnikiem ryzyka jeżeli chodzi o nowotwory gardła środkowego i przełyku
...
W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, że w napoju yerba mate przyrządzanym w tradycyjny, południowoamerykański sposób i pitym w ilościach, które zwykle spożywa się w Ameryce Południowej, występuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PWA) porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
choinkar pisze:Kawa zakwasza organizm, spróbuj coś zmienić, żeby nie codziennie ją pić
http://www.magazynbieganie.pl/zakwaszen ... dliwy-mit/
choinkar pisze:np. zamiennie z kawą zacznij pić yerba mate (ma dobre właściwości zdrowotne, jak kupisz określoną to i pobudzające).
Nie pisałbym tak jednoznacznych sądów o yerba mate.
W badaniu wpływu wodnych roztworów yerba mate na komórki bakteryjne z 2000 r. wykazano efekt mutagenny i genotoksyczny określonych stężeń yerba mate wobec komórek bakteryjnych a także wobec ludzkich limfocytów. Autorzy badania w konkluzji podkreślają, że duża ilość wypijanej yerba mate może być dodatkowym czynnikiem ryzyka jeżeli chodzi o nowotwory gardła środkowego i przełyku
...
W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, że w napoju yerba mate przyrządzanym w tradycyjny, południowoamerykański sposób i pitym w ilościach, które zwykle spożywa się w Ameryce Południowej, występuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PWA) porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate
Na czajnikowym. Pl tez o tym mowil, raku przełyku.
Ale czy to prawda? Pewnie tak.

choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jak zwykle trzeba czytać ze zrozumieniem.
Nic nie pisałem o dużych ilościach, tylko o stosowaniu zamiennym z kawą, bo wszystko co w nadmiarze jest szkodliwe, nawet witamina C. Już Archimedes mówił, że wszystko kwestia ilości.

Co do zakwaszenia to jedne badania mówią tak inne inaczej (myślę, że to jest kwestia ilości - więc z mojej strony było to uogólnienie - przyznaję :bum: )
Ale już np. kawa pita w nadmiarze: wypłukuje magnez lub może być czynnikiem wystąpienia osteoporozy (takie są wyniki badań).

Żeby była jasność, sam piję kawę, może nie codziennie, ale piję (wiem, że ma dużo pozytywnych właściwości i ich nie podważam), ale to samo można powiedzieć o yerba mate (a wyniki badań na jakie ja trafiłem wykazują, że ma więcej pozytywnych właściwości od kawy - ale tu mogę się mylić)

Ważne jest, żeby coś zmienić, bo organizm przyzwyczaja się do stagnacji i jeśli ciągle kolega pije kawę, to ona nie zadzaiła tak jak na początku jej stosowania, a zmiana np właśnie na yerba mate, lub coś innego, będzie właśnie takim impulsem dla organizmu.

To tak jak z treningiem, jeśli będą ciągle te same obciążenia, te same ćwiczenia, to organizm się do nich przyzwyczai i nie będzie robił postępów, a jedynie będzie utrzymywał ten rytm co ma
Pozdro :hej:
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

choinkar pisze:Ale już np. kawa pita w nadmiarze: wypłukuje magnez lub może być czynnikiem wystąpienia osteoporozy (takie są wyniki badań).
Haslo klucz: "w nadmiarze". Zforg pije 2 kawy dziennie. Uwazasz, ze to "nadmiar"?
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:
choinkar pisze:Ale już np. kawa pita w nadmiarze: wypłukuje magnez lub może być czynnikiem wystąpienia osteoporozy (takie są wyniki badań).
Haslo klucz: "w nadmiarze". Zforg pije 2 kawy dziennie. Uwazasz, ze to "nadmiar"?
Przeczytaj całą wypowiedź i nie wyciągaj jednego sformułowania wyrwanego z kontekstu :spoczko: , bo nie do końca tu o to chodziło... I dalej czytamy ze zrozumieniem :echech:
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ludzie w ogóle nie ćwiczący, tzw. kanapowcy, są ogólnie cały dzień zmęczeni, zaspani, zero energii, chodzą (a raczej powłuczą nogami) jak śnięci,
osoby bardzo aktywne, dużo ćwiczące, nawet mimo zakwasów czy domsów jakoś mają pałera cały czas, nawet energicznie chodzą,
obserwuje to codziennie w pracy,
kwestia przestawienia się na inny tryb życia, pobudzenia metabolizmu, sama kawa tu kompletnie nic nie daje
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

choinkar pisze:Jak zwykle trzeba czytać ze zrozumieniem.
Nic nie pisałem o dużych ilościach, tylko o stosowaniu zamiennym z kawą, bo wszystko co w nadmiarze jest szkodliwe, nawet witamina C. Już Archimedes mówił, że wszystko kwestia ilości.

Co do zakwaszenia to jedne badania mówią tak inne inaczej (myślę, że to jest kwestia ilości - więc z mojej strony było to uogólnienie - przyznaję :bum: )
Ale już np. kawa pita w nadmiarze: wypłukuje magnez lub może być czynnikiem wystąpienia osteoporozy (takie są wyniki badań).

Żeby była jasność, sam piję kawę, może nie codziennie, ale piję (wiem, że ma dużo pozytywnych właściwości i ich nie podważam), ale to samo można powiedzieć o yerba mate (a wyniki badań na jakie ja trafiłem wykazują, że ma więcej pozytywnych właściwości od kawy - ale tu mogę się mylić)

Ważne jest, żeby coś zmienić, bo organizm przyzwyczaja się do stagnacji i jeśli ciągle kolega pije kawę, to ona nie zadzaiła tak jak na początku jej stosowania, a zmiana np właśnie na yerba mate, lub coś innego, będzie właśnie takim impulsem dla organizmu.

To tak jak z treningiem, jeśli będą ciągle te same obciążenia, te same ćwiczenia, to organizm się do nich przyzwyczai i nie będzie robił postępów, a jedynie będzie utrzymywał ten rytm co ma
Pozdro :hej:
Kawa wyplukuje magnez? Pierwszy raz słyszę, to jak ona go wypłukuje.?

choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Na tej samej zasadzie, co yerba powoduje raka.... (w nieznacznym i marginalnym stopniu)

Tu nie chodzi o kawę, czy inny napój (herbata, yerba mate, sok, browar, czy wóda).

Raczej bym się skupił na innych rzeczach (aczkolwiek można przypiąć się do wyrazu kawa i przy nim pozostać)
Pozdro 600
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Bez kawy mam "totalne wyczerpanie organizmu"

Szukaj gdzieś indziej.
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przeczytaj moje posty, bo wcale w kawie nie upatruje wyczerpania ;) Co więcej nawet nie pisałem, żebyś przestał ją pić... Proponowałem jedynie, żebyś dodał coś innego, żeby organizm dostał inny bodziec.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

Więcej sportu, mniej/zero fajek i zmiana myślenia czyt.przestać się mazać ;-)
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

katekate pisze:Więcej sportu, mniej/zero fajek i zmiana myślenia czyt.przestać się mazać ;-)
Ale jak jest tak ciężko... :wrrwrr:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ