Witam,
poszukując odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dotyczące dożywiania i diety nie znalazłem konkretnych, w pełni satysfakcjonujących mnie odpowiedzi. Jestem wysokim i szczupłym mężczyzną (189 cm, 79 kg), tzw. typ ektomorfika. Mam szybką przemianę materii. Od pewnego czasu ćwiczę na siłowni a od nowego roku zacząłem regularnie biegać, ponadto dość często pływam i korzystam z sauny. Staram się przeplatać tą aktywność fizyczną. Jednakże bardzo chciałbym przybrać trochę na masie mięśniowej. Moja aktywność fizyczna jest bardzo wysoka, bardzo lubie sport gdyż działa na mnie odstresowująco i relaksująco. Problem, który doprowadza mnie już do białej gorączki związany jest ze zdorwym żywieniem i odpowiednią dietą. Chciałbym odżywiać się zdrowo, regularnie a co za tym idzie żebym widział i czuł efekty. Czy ktokolwiek mógłby pomóc w dobraniu odpowiedniej diety, wskazać co jeść (przykładowe rodzaje posiłków), kiedy (co przed/po - siłowni/bieganiu/basenie - rano/wieczorem) i w jakich ilościach. Ponadto pytanie dotyczące suplementacji: Czy powinienem również brać wspomagacze takie jak białko, carbo czy bcaa? Dodam iż nie chcę się faszerować chemią a zdrowo odżywiać, dobrze wyglądać i czuć.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i poradę, gdyż jestem kompletnym laikiem w tym temacie a chciałbym wrescie normalnie trenować i odżywiać bez zmartwień co powieniem zjeść po/przed takim a nie innym treningu.
Dieta ektomorfika na masę, wysoka aktywność fizyczna.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Raczej chyba musiałbyś iść na jakieś forum typu sfd. Ekto mają srodze przegwizdane, bo nie są przyzwyczajeni do jedzenia dużo, a jednocześnie żeby nabrać mięśni muszą jeść większe ilości białka i kalorii niż przeciętny człowiek. Z tym że jak chcesz naprawdę nabrać masy, to aeroby raczej na pewno ci w tym nie pomogą. Ekto jest dobrze predysponowany do sportów wytrzymałościowych, ale taki jego urok, że za dużo mięśni nie ma
.

The faster you are, the slower life goes by.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Zwiększ podaż tłuszczu kosztem węglowodanów.
Nie przesadzaj z bieganiem, zwłaszcza z kilometrażem i częstotliwością.
Uzbrój sie w cierpliwość. Ekto robią długo masę mięśniową , przeważnie latami ale na pocieszenie dodam to , że są to ładne mięśnie z minimalną tkanką tłuszczową.
Nie napychaj sie jedzeniem ale jedz często.
Krótko przed pójściem spać zjedz lekki posiłek (białko+tłuszcz) może być to szejk białkowy z dodatkiem oliwy z oliwek.
Nie przesadzaj z bieganiem, zwłaszcza z kilometrażem i częstotliwością.
Uzbrój sie w cierpliwość. Ekto robią długo masę mięśniową , przeważnie latami ale na pocieszenie dodam to , że są to ładne mięśnie z minimalną tkanką tłuszczową.
Nie napychaj sie jedzeniem ale jedz często.
Krótko przed pójściem spać zjedz lekki posiłek (białko+tłuszcz) może być to szejk białkowy z dodatkiem oliwy z oliwek.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
3 shake/dobę z dobrego białka + węgle i więcej jedz, ektomorfik ma trudno podnieść masę...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 37:48
Też jestem ektomorfikiem - od dwóch lat ćwiczę na siłowni + gram w kosza raz w tygodniu i od pół roku trochę biegam.
Bardzo ciężko jest utrzymać dodatni bilans kaloryczny potrzebny do budowy masy mięśniowej - powiedziałbym że 70% sukcesu to odpowiednia dieta, trening to 30%.
Nie jestem specjalistą od diet, ale musisz starać się jeść 5-6 zdrowych/odżywczych posiłków dziennie.
Z odżywek używam białko Olimpu (Pure Whey Isolate 95), BCAA też Olimpu (1000mg na 10kg masy ciała bezpośrednio po treningu), od czasu do czasu robię "cykl na masę" i wtedy między głównymi posiłkami i po treningu na siłowni biorę porcję gainera - PVL Mutant Mass (jeżeli nie masz kasy na gainery to można miksować białko np. z bananem). Moim zdaniem ważniejsze jest dobre białko bo węglowodany (gainer) łatwiej zdobyć z normalnych produktów.
Nie wiem jakie dystanse planujesz biegać, ale z moich obserwacji powyżej godziny biegania zaczyna się spadek masy, który ciężko zatrzymać.
Odnośnie treningu na siłowni, to polecam na początek FBW (trening wszystkich partii ciała podczas każdego treningu), z wolnymi ciężarami (bez użycia maszyn) np:
- przysiady ze sztangą (nogi)
- wiosłowanie sztangą w opadzie (plecy)
- wyciskanie sztangi zza karkiem (barki)
- podciąganie na drążku/podciąganie sztangi (biceps)
- wyciskanie francuskie (triceps)
- brzuszki na skośnej ławce/podciąganie kolan w zwisie (brzuch)
ciężar dobierz tak, żebyś mógł zrobić 4-5 serii każdego ćwiczenia wykonując 8-12 powtórzeń (na brzuch rób więcej)
Ja stosując taki trening + 5-6 posiłków zrobiłem 12kg w jakieś półtora roku, trochę tłuszczu się zebrało na brzuchu i wtedy zacząłem biegać (80-100km miesięcznie) i w ciągu 4 miesięcy spaliłem 5kg (widać mięśnie brzucha), więc to robienie masy to trochę taka syzyfowa praca jeżeli chce się równolegle biegać.
Bardzo ciężko jest utrzymać dodatni bilans kaloryczny potrzebny do budowy masy mięśniowej - powiedziałbym że 70% sukcesu to odpowiednia dieta, trening to 30%.
Nie jestem specjalistą od diet, ale musisz starać się jeść 5-6 zdrowych/odżywczych posiłków dziennie.
Z odżywek używam białko Olimpu (Pure Whey Isolate 95), BCAA też Olimpu (1000mg na 10kg masy ciała bezpośrednio po treningu), od czasu do czasu robię "cykl na masę" i wtedy między głównymi posiłkami i po treningu na siłowni biorę porcję gainera - PVL Mutant Mass (jeżeli nie masz kasy na gainery to można miksować białko np. z bananem). Moim zdaniem ważniejsze jest dobre białko bo węglowodany (gainer) łatwiej zdobyć z normalnych produktów.
Nie wiem jakie dystanse planujesz biegać, ale z moich obserwacji powyżej godziny biegania zaczyna się spadek masy, który ciężko zatrzymać.
Odnośnie treningu na siłowni, to polecam na początek FBW (trening wszystkich partii ciała podczas każdego treningu), z wolnymi ciężarami (bez użycia maszyn) np:
- przysiady ze sztangą (nogi)
- wiosłowanie sztangą w opadzie (plecy)
- wyciskanie sztangi zza karkiem (barki)
- podciąganie na drążku/podciąganie sztangi (biceps)
- wyciskanie francuskie (triceps)
- brzuszki na skośnej ławce/podciąganie kolan w zwisie (brzuch)
ciężar dobierz tak, żebyś mógł zrobić 4-5 serii każdego ćwiczenia wykonując 8-12 powtórzeń (na brzuch rób więcej)
Ja stosując taki trening + 5-6 posiłków zrobiłem 12kg w jakieś półtora roku, trochę tłuszczu się zebrało na brzuchu i wtedy zacząłem biegać (80-100km miesięcznie) i w ciągu 4 miesięcy spaliłem 5kg (widać mięśnie brzucha), więc to robienie masy to trochę taka syzyfowa praca jeżeli chce się równolegle biegać.
- kcheck
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Żeby przybrać na wadze trzeba pamiętać o kilku elementach:
- odpowiednia ilość kalorii - musi być oczywiście większa niż to co spalasz, a niestety chyba spalasz dużo (bieganie, pływanie, sauna, siłownia) - pytanie jeszcze co robisz na co dzień (studia/praca biurowa/ciężka praca fizyczna). Wszystko to wpływa na to ile spalasz. Do tego musisz obliczyć dietę na upragnioną wagę (czyli ok. 81-82kg i sukcesywnie dodawać jak będziesz przybierał na wadze.
- podaż składników odżywczych - w przypadku przybierania na wadze dobrze jest przyjmować 50% dziennego zapotrzebowania na kalorie z węglowodanów, 30% z białka i 20% z tłuszczy. Oczywiście różnice indywidualne też na to wpływają, ale jakbyś ćwiczył na 1M wytrzymałość, potem ok 1.5 miesiąca siłę a potem zaczynała masę na siłowni to już przez te 2.5 miesiąca widziałbyś jak ci ciało reaguje na pożywienie.
- dobry plan treningowy -
dobry do masy mięśniowej i na wszystkie partie.
- priorytety i regeneracja - tutaj wracamy do punktu pierwszego i twojego trybu życia. Będąc ektomorfikiem i uprawiając tyle sportu możesz sam sobie przeszkadzać w zbudowaniu masy. Trening na masę niszczy mięśnie, które muszą mieć czas na regenerację i odbudowanie się. Jeśli będziesz to ciągle przeplatał innymi aktywnościami to z masą może być bardzo ciężko (albo musiałbyś jeść mega dużo). Na pewno warto w okresie treningu na masę zrezygnować z biegania (bieganie dość skutecznie spala mięśnie) i sauny (zwłaszcza sauny po pływaniu) bo to dodatkowo obciąża organizm. No i oczywiście sen
7-8h snu to minnium by budować masę
Mam nadzieję, że ogólnie pomogłem
- odpowiednia ilość kalorii - musi być oczywiście większa niż to co spalasz, a niestety chyba spalasz dużo (bieganie, pływanie, sauna, siłownia) - pytanie jeszcze co robisz na co dzień (studia/praca biurowa/ciężka praca fizyczna). Wszystko to wpływa na to ile spalasz. Do tego musisz obliczyć dietę na upragnioną wagę (czyli ok. 81-82kg i sukcesywnie dodawać jak będziesz przybierał na wadze.
- podaż składników odżywczych - w przypadku przybierania na wadze dobrze jest przyjmować 50% dziennego zapotrzebowania na kalorie z węglowodanów, 30% z białka i 20% z tłuszczy. Oczywiście różnice indywidualne też na to wpływają, ale jakbyś ćwiczył na 1M wytrzymałość, potem ok 1.5 miesiąca siłę a potem zaczynała masę na siłowni to już przez te 2.5 miesiąca widziałbyś jak ci ciało reaguje na pożywienie.
- dobry plan treningowy -

- priorytety i regeneracja - tutaj wracamy do punktu pierwszego i twojego trybu życia. Będąc ektomorfikiem i uprawiając tyle sportu możesz sam sobie przeszkadzać w zbudowaniu masy. Trening na masę niszczy mięśnie, które muszą mieć czas na regenerację i odbudowanie się. Jeśli będziesz to ciągle przeplatał innymi aktywnościami to z masą może być bardzo ciężko (albo musiałbyś jeść mega dużo). Na pewno warto w okresie treningu na masę zrezygnować z biegania (bieganie dość skutecznie spala mięśnie) i sauny (zwłaszcza sauny po pływaniu) bo to dodatkowo obciąża organizm. No i oczywiście sen

Mam nadzieję, że ogólnie pomogłem

>
Indywidualne plany treningowe na siłownię +dieta i suplementacja >>> K2FIT.pl
Zniżka 10% do końca lutego
>

Zniżka 10% do końca lutego
>