Quote: from geniu on 10:14 pm on July 28, 2004
. Ale co z tego skoro przyplatało mi się zapalenie rozcięgna podeszwowego albo kaletki maziowej (ostroga w wieku 22 lat?) i walcze z tym od roku. A wszystko przez chińskie twarde halówki.
Może coś nie zrozumiałem ale jaka jest diagnoza?
Ostroga?
Kaletka maziowa?
Zapalenie rozcięgna podeszwowego?
O kaletce nie mam zielonego pojecia.
O ostrodze było kiedyś na forum.Podstawą do diagnozy jest chyba rtg.Leczenie ultradźwięki
Jeśli chodzi o rozcięgno to to kiedyś zaliczyłem. A ściślej mówiąc(tzn pisząc) stan zapalny przyczepów rozcięgna.
Mała dygresja ale na temat: rozcięgno to taki dzyndzel ciągnący się od pięty do poduszki pod dużym palcem, wyczuwalny pod dotykiem a i trochę widoczny gdy się nogę napnie(palce max do góry).Przepraszam wszystkich znawców anatomiki za nieprecyzyjność słownictwa.
Jeden z przyczepów rozcięgna jest z brzegu pięty, bliżej wew. części stopy. Ból jest wyczuwalny tuż pod skórą.
Ostroga inaczej boli, jest to uczucie odbitych pięt.Problem jest z kością.
Rozcięgno można wyleczyć, potrzebna jest przerwa, fizykoterapia np:laser+fonoforeza lub jonoforeza z wprowadzaniem środka przeciwzapalnego. Skuteczny jest też wspomniany przez Ciebie diklofenak ale w większej dawce: 100mg i brać to trzeba przez parę tygodni.Dodatkowo schładzanie lodem.
Zapobieganie to, moim zdaniem, buty z dobrą amortyzacją,miękkie wkładki, dbanie o wymianę jednych i drugich. Bieganie po miękkim podłożu.
Taka przypadłość może być w jaimś stopniu uwarunkowana anatomicznie wówczas przydałyby sie wkładki robione na miarę, oczywiście miękkie.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.