Skutki uboczne Fastum
- Karol Yfer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Lekarz zapisał mi Fastum na niezidentyfikowany ból w kolanie. Wsmarowałem całą tubkę w tydzień. Po ok. dwóch tygodniach w miejscu smarowania pojawiła się czerwona wysypka, która w ciągu doby zmieniła się w jeden wielki obrzęk. Skóra spuchła i zrobiła się niemiłosiernie gorąca. Swędziała jak nie wiem co. Pojawiły się nawet czerwone pręgi rozchodzące się od kolana po żyłach. Zaczęło to schodzić po kilku dniach. Pomógł hydrokortyzon. Po dwóch tygodniach mam jeszcze zaczerwienioną skórę, a w zasadzie zbrązowiałą, jak po mocnym opalaniu.
Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?
Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?
Karol Yfer
p.o. dr zero
p.o. dr zero
- rono
- Zaprawiony W Bojach
O kurka! Zobacz skład, a szczególnie substancję czynną (niesterydowy środek przciwzapalny?), możesz być na nią uczulony. Cała tubka w tydzień, to wydaje się za dużo. Skóra może przecież wchłonąć tyle, ile jej damy. Może więc po prostu przedawkowałeś. Posmaruj to miodem. Powodzenia.
- Paunow
- Zaprawiony W Bojach
Niok to mogło być przedawkowanie leku (:,które wywołało odczyn alergiczny (: więc następnym razem przeczytaj dokładnie ulotkę i nie wsmarowuj całek tubki w tydzień 

W górach jest wszystko co kocham...
- Karol Yfer
- Zaprawiony W Bojach
Substancją czynną w Fastum jest ketoprofen (1%).
Nie wydaje mi się, abym przedawkował - smarowałem dwa razy na dobę mniej więcej zalecaną ilością 2-3 cm żelu.
Nie wydaje mi się, abym przedawkował - smarowałem dwa razy na dobę mniej więcej zalecaną ilością 2-3 cm żelu.
Karol Yfer
p.o. dr zero
p.o. dr zero
- rono
- Zaprawiony W Bojach
No to chyba musisz być uczulony na ketaprofen. Najważniejsze jest jednak to, że lekarz zalecił fastum, nie zbadawszy, co jest grane w kolanie. Ciężko coś poradzić, raczej nie jesteśmy lekarzami.
(Edited by rono at 9:32 pm on June 2, 2004)
(Edited by rono at 9:32 pm on June 2, 2004)
-
- Stary Wyga
Spotykałem się wielokrotnie i to po różnych maściach, żelach, pigułach i innych p-zapalnych. Ciesz się, że po hydrokortyzonie nie dostałeś jeszcze gorszego uczulenia, to się czasami zdarza:).
-
- Stary Wyga
Rono, przecież kolega nie pytał o poradę, tylko czy się spotkaliśmy z czymś takim. Jak rozumiem było on u lekarza, dostał steryd, po którym dolegliwości ustąpiły i trzeba tylko poczekać aż skóra się wygoi, a może to trwać kilka tygodni.
- Maniek G
- Stary Wyga
Miałem to samo po leczeniu zapalenia ścięgna achillesa.Noga wyglądała tak, jakby była przypieczona żelazkiem.To było miesiac temu, a ślady noszę do dziś. Taki objaw wytąpił w dziewiątym dniu stosowania "maści".Byłem u trzech lekarzy i otrzymalem trzy diagniozy: uczulenie, różyca i czymś się Pan poparzył. :bum:
Anima Sana In Corpore Sano
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
fastum oprocz substancji p-zapalnej zawiera tez inne rzeczy, majace wspomoc wchlanianie czy zwiazki rozgrzewajace. One rowniez moga spowodowac odczyny alergiczne.
W zwiazku z tym, ze takie preparaty zawieraja srodki wspomagajace wchlanianie nalezy pamietac, aby nakladac je czystymi rekami na czysta skore. Moze sie zdarzyc tak, ze razem ze specyfikiem do organizmu dostanie sie przy okazji jakies swinstwo ze skory.
W zwiazku z tym, ze takie preparaty zawieraja srodki wspomagajace wchlanianie nalezy pamietac, aby nakladac je czystymi rekami na czysta skore. Moze sie zdarzyc tak, ze razem ze specyfikiem do organizmu dostanie sie przy okazji jakies swinstwo ze skory.
- rono
- Zaprawiony W Bojach
O.K. Tylko kolega Karol Yfer nic nie pisze o tym, czy ból kolana ustąpił, a to miało być skutkiem stosowania fastum. Oto informacje z netu nt. stosowania fastum, które wskazują na to, że Karol Yfer mógł być uczulony na któryś ze składników żelu w takim trybie jego podawania (smarowanie): "Stosowanie preparatu Fastum-gel w jonoforezie po urazach sportowych, daje zadawalające efekty lecznicze, a skojarzenie z krio-i laseroterapią powoduje skrócenie czasu leczenia o połowę i przywrócenie sportowca do pełnej sprawności w czasie 7-10 dni.
Zanotowano jedynie 2 przypadki miejscowych odczynów uczuleniowych pod postacią zaczerwienienia skóry i świądu. Objawy ustąpiły praktycznie w ciągu 3 dni po zastosowaniu typowych leków (Zyrtec, Phenazolina)."
(Edited by rono at 9:42 pm on May 31, 2004)
Zanotowano jedynie 2 przypadki miejscowych odczynów uczuleniowych pod postacią zaczerwienienia skóry i świądu. Objawy ustąpiły praktycznie w ciągu 3 dni po zastosowaniu typowych leków (Zyrtec, Phenazolina)."
(Edited by rono at 9:42 pm on May 31, 2004)
- Karol Yfer
- Zaprawiony W Bojach
W kwestii skuteczności Fastum się nie wypowiadam, ja w każdym bądź razie nie poczułem żadnej istotnej poprawy po jego stosowaniu. Ale też kontuzja chyba nie była z tych, które można leczyć maściami. Natomiast nie mógłbym sobie wyobrazić lepszej terapii rozgrzewającej - po wystąpieniu obrzęku kolano miałem gorące przez kilka dni, ale tak gorące, że lodowaty kompres żelowy prosto z zamrażalnika robił się ciepły po 5 minutach. Przekichana sprawa. I do tego to swędzenie. Spać się nie dało. Naprawdę zalecam ostrożność z Fastum, jeśli ktoś nie wie, czy nie jest uczulony. Co więcej, pisałem do Berlin Chemie (producent) i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Tak samo od polskiego dystrybutora. Pełna zlewka.
Karol Yfer
p.o. dr zero
p.o. dr zero