skręcenie stawu skokowego - płaskostopie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W grudniu 2010 doznałem skrętu st.skokowego ( mam płaskostopie ). Dwukrotna refabilitacja ( NFZ ) nic nie dała.
Po 6 miesiącach trafiłem do CMC w Warszawie. Tam rehabilitacja od grudnia 2011. Badania USG i RTG wskzały że wszystko OK.
Jestem na fizjoterapii ale nic nie pomaga. Gdy biegam lub gram bolą mnie stawy całego ciała: stop, kola, biodra i kręgosłup, szczególnie w odcinku krzyżowym.
Próbowałem też dopasować sobie wkładki: Formothicks i w CMC. Nic nie pomogły.
Wydałem fortunę na to wszystko ale efektów nie widać. Roczna absencja od biegania.
Czy ma ktoś jakieś doświadcznie, wiedżę jak mam sobie poradzić z tym problemem ?
Po 6 miesiącach trafiłem do CMC w Warszawie. Tam rehabilitacja od grudnia 2011. Badania USG i RTG wskzały że wszystko OK.
Jestem na fizjoterapii ale nic nie pomaga. Gdy biegam lub gram bolą mnie stawy całego ciała: stop, kola, biodra i kręgosłup, szczególnie w odcinku krzyżowym.
Próbowałem też dopasować sobie wkładki: Formothicks i w CMC. Nic nie pomogły.
Wydałem fortunę na to wszystko ale efektów nie widać. Roczna absencja od biegania.
Czy ma ktoś jakieś doświadcznie, wiedżę jak mam sobie poradzić z tym problemem ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Spróbuj zapytać się gdzie indziej: ortoreh.pl. klinikaruhu.pl
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
niestety z platfusem to ty nie pobiegasz 

Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
trzeba spróbowac z drugiej strony - buty minimalistyczne i praca nad techniką.
wzmocnisz mięśnie i ścięgna, które w ortopedycznych butach z wkładkami praktycznie nie pracują. wg mnie opcja do natychmiastowego spróbowania.
wzmocnisz mięśnie i ścięgna, które w ortopedycznych butach z wkładkami praktycznie nie pracują. wg mnie opcja do natychmiastowego spróbowania.
- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach
-
- Zaprawiony W Bojach
Bez przesady ze z plaskostopiem nie pobiega. Ja mam plaskostopie, nie mam zadnych specjalnych wkladek, przez wiele lat gralem w pilke na trawie i hali, biegalem w byle jakich butach i plaskostopie nie przeszkadzalo. Teraz sobie biegam po 30km i plaskostopie nie dokucza.
- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
mądrych ludzi warto słuchaćQba Krause pisze:trzeba spróbowac z drugiej strony - buty minimalistyczne i praca nad techniką.

+gimnastyka korekcyjna
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Rozgrzewający Się
Z płaskostopiem przebiegłem maraton także chyba można z nim biegać
Nie do końca w tym problem.
Nie wiem jaki rodzaj mam płaskostopia.
Dziękuje za wszystkie rady.

Nie wiem jaki rodzaj mam płaskostopia.
Dziękuje za wszystkie rady.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Przebiec można. Chodzi o to , że wszelkie dewiacje aparatu ruchu prowadzą do kontuzji
-
- Rozgrzewający Się
Zapewne masz rację ale niektóre wady można korygować, leczyć operacyjnie itd. Apaczo, Czy masz taką wiedzę i doświadczenie, że możesz stwierdzić ze 100 % pewnością, "że z płaskostopiem nie nabiegam" ?Czy po prostu coś tam rzuciłeś bez zastanowienia ?
Ja na razie jestem na etapie ćwiczeń stabilizacyjnych i korekcyjnych. Wyszukałem je sobie w necie. Zamierzam skorzystać z porady lekarzy http://poradniastopy.pl/.
Będę informował o postępach, może komuś ta wiedzą się kiedyś przyda;-)
P.S.Płaskostopie mam podłużne.
Pozdrawiam
Ja na razie jestem na etapie ćwiczeń stabilizacyjnych i korekcyjnych. Wyszukałem je sobie w necie. Zamierzam skorzystać z porady lekarzy http://poradniastopy.pl/.
Będę informował o postępach, może komuś ta wiedzą się kiedyś przyda;-)
P.S.Płaskostopie mam podłużne.
Pozdrawiam
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
pablo_polska z tym moim stwierdzeniem , że nie pobiegasz z płaskostopiem to tylko taka przenośnia. oczywiście , że skoro dasz radę chodzić to i biegać możesz.
Ja trochę inaczej patrzę na temat biegania, bardziej wyczynowo i dlatego tak napisałem. Jeśli ktoś biega pro zdrowotnie to jak najbardziej może.
Ja trochę inaczej patrzę na temat biegania, bardziej wyczynowo i dlatego tak napisałem. Jeśli ktoś biega pro zdrowotnie to jak najbardziej może.