skręcenie stawu skokowego - płaskostopie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pablo_polska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W grudniu 2010 doznałem skrętu st.skokowego ( mam płaskostopie ). Dwukrotna refabilitacja ( NFZ ) nic nie dała.
Po 6 miesiącach trafiłem do CMC w Warszawie. Tam rehabilitacja od grudnia 2011. Badania USG i RTG wskzały że wszystko OK.
Jestem na fizjoterapii ale nic nie pomaga. Gdy biegam lub gram bolą mnie stawy całego ciała: stop, kola, biodra i kręgosłup, szczególnie w odcinku krzyżowym.
Próbowałem też dopasować sobie wkładki: Formothicks i w CMC. Nic nie pomogły.
Wydałem fortunę na to wszystko ale efektów nie widać. Roczna absencja od biegania.
Czy ma ktoś jakieś doświadcznie, wiedżę jak mam sobie poradzić z tym problemem ?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Spróbuj zapytać się gdzie indziej: ortoreh.pl. klinikaruhu.pl
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

niestety z platfusem to ty nie pobiegasz :ojnie:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trzeba spróbowac z drugiej strony - buty minimalistyczne i praca nad techniką.

wzmocnisz mięśnie i ścięgna, które w ortopedycznych butach z wkładkami praktycznie nie pracują. wg mnie opcja do natychmiastowego spróbowania.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pablo Mam pytanko, jakiego rodzaju masz płaskostopie?
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bez przesady ze z plaskostopiem nie pobiega. Ja mam plaskostopie, nie mam zadnych specjalnych wkladek, przez wiele lat gralem w pilke na trawie i hali, biegalem w byle jakich butach i plaskostopie nie przeszkadzalo. Teraz sobie biegam po 30km i plaskostopie nie dokucza.
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie podobno nie... czytałam kiedyś na stronie RW, że płaskostopie przy bieganiu zwłaszcza po twardych nawierzchniach może się pogłębiać.
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:trzeba spróbowac z drugiej strony - buty minimalistyczne i praca nad techniką.

wzmocnisz mięśnie i ścięgna, które w ortopedycznych butach z wkładkami praktycznie nie pracują. wg mnie opcja do natychmiastowego spróbowania.
mądrych ludzi warto słuchać :taktak:

+gimnastyka korekcyjna
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
pablo_polska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z płaskostopiem przebiegłem maraton także chyba można z nim biegać :-) Nie do końca w tym problem.
Nie wiem jaki rodzaj mam płaskostopia.
Dziękuje za wszystkie rady.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przebiec można. Chodzi o to , że wszelkie dewiacje aparatu ruchu prowadzą do kontuzji
pablo_polska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zapewne masz rację ale niektóre wady można korygować, leczyć operacyjnie itd. Apaczo, Czy masz taką wiedzę i doświadczenie, że możesz stwierdzić ze 100 % pewnością, "że z płaskostopiem nie nabiegam" ?Czy po prostu coś tam rzuciłeś bez zastanowienia ?

Ja na razie jestem na etapie ćwiczeń stabilizacyjnych i korekcyjnych. Wyszukałem je sobie w necie. Zamierzam skorzystać z porady lekarzy http://poradniastopy.pl/.
Będę informował o postępach, może komuś ta wiedzą się kiedyś przyda;-)

P.S.Płaskostopie mam podłużne.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pablo_polska z tym moim stwierdzeniem , że nie pobiegasz z płaskostopiem to tylko taka przenośnia. oczywiście , że skoro dasz radę chodzić to i biegać możesz.
Ja trochę inaczej patrzę na temat biegania, bardziej wyczynowo i dlatego tak napisałem. Jeśli ktoś biega pro zdrowotnie to jak najbardziej może.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ