Trzeszczy Achilles ...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Heisenberg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, jestem po nastawieniu stawu skokowego, który skręciłem zbyt dużym obciążeniem treningowym. Aktualnie trzeszczy mi Achilles, pozostał lekki ból i zaczerwienienie nad piętą. Smaruję to maścią przeciwzapalną. Zrobiłem też usg i rozpoznanie mam takie:

Nie stwierdzono zmian zapalnych ścięgna Achillesa.
Niewielki obrzęk krążka tłuszczowego Kagera, ślad płynu w obrębie trójkąta Kagera.
Do konsultacji ortopedycznej celem leczenia.

Zalecenie było takie, by leczyć to jak zapalenie achillesa. Oczywiście spotkam się z ortopedą, ale co myślicie? Poważna sprawa?

Druga sprawa to biegać po wyleczeniu w butach z amortyzacją? (jestem ciężki), czy jednak w bardziej minimalistycznych w celu wzmocnienia. Nie mam problemu z bieganiem w takich butach, tzn nic mnie nie boli podczas biegania, jednak jak widać doszło do przeciążenia.
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

jesli to nie jest zapalenie achillesa to nie leczymy wten sposob ,moze byc leczenie zachowawcze i podobne ale nie takie samo.
Napewno buty z amortyzajca+ cwiczenia na poprawienie stabilnosci calej stopy ,nie dla butow minimalistycznych przynajmniej narazie !
Czy to powazne napewno [nie biegasz wiec? ] Dla mnie powazne dla Ciebie nie wiem.

podczas zapalenia sciegna achillesa nie biegamy i tylko ktos sie lekko pomylil bo to nie jest to samo w twoim przypadku napewno nie byl to ortopeda tylko lekarz pierwszego kontaktu.

A tak na powaznie nie ma paniki swoje odczekasz i bedzie ok?nie biegamy a ile to powie Ci ortopeda wlasnie tez z wyniku i ogolnego badania to indywidualna sprawa :taktak:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ