Co to może być ??
-
- Rozgrzewający Się
Witam
Mam 18 lat i wczesniej gdy mieszkałem jak byłem młody grałem jakies 10 lat na Betonowym boisku(piłka nożna) miałem blisko i dlatego tak :P rodzice sie nie martwili
Teraz gdy zerwałem więzadła krzyżowe, po rocznej rehabilitacji zaczynam grać w piłke,ale przed zerwaniem miałem bole w nogach między kostką a kolenem (małe) coś jakby na kosci,jakby sińce w kazdym razie jak pobiegałem na twardej nawierzchni bół nie dozniesienia,a na trawie albo sali to nic mi nie było
Teraz jednak już mam nawet tak na trawie i na sali
Nie wiem czego to wynik, ale teraz nawet jak juz przejde 1-2 km po ulicy to mnie bolą nogi obydwie...podkreslam obydwie bo nie ktorzy mogą zwalic na tą noge w ktorej mialem zerwane więzadła
Moze jakis witamin mi brakuje... (nogi tez wydają mi sie cięzkie i jakbym nie miał siły ich podnieść a po zetknięciu z nawierzchniu ból jakby miała mi sie kosc złamac albo ktos mi ją młotkiem stukał a jak nacisne na to miejsce to jakby siniec był taki podobny ból tylko dużo mocniejszy...przechodzi mi to nie raz po 2-3 h a jesli jestem bardziej zmęczony to po 2 dniach, gdy mam przerwe np 2 tyg to dłuzej musze pograc zeby mnie to zaczeło bolec, gdy gram z dnia na dzien to nie moge wytrzymac)...
Co to moze byc i jakie witaminy brac ?
Mam 18 lat i wczesniej gdy mieszkałem jak byłem młody grałem jakies 10 lat na Betonowym boisku(piłka nożna) miałem blisko i dlatego tak :P rodzice sie nie martwili
Teraz gdy zerwałem więzadła krzyżowe, po rocznej rehabilitacji zaczynam grać w piłke,ale przed zerwaniem miałem bole w nogach między kostką a kolenem (małe) coś jakby na kosci,jakby sińce w kazdym razie jak pobiegałem na twardej nawierzchni bół nie dozniesienia,a na trawie albo sali to nic mi nie było
Teraz jednak już mam nawet tak na trawie i na sali
Nie wiem czego to wynik, ale teraz nawet jak juz przejde 1-2 km po ulicy to mnie bolą nogi obydwie...podkreslam obydwie bo nie ktorzy mogą zwalic na tą noge w ktorej mialem zerwane więzadła
Moze jakis witamin mi brakuje... (nogi tez wydają mi sie cięzkie i jakbym nie miał siły ich podnieść a po zetknięciu z nawierzchniu ból jakby miała mi sie kosc złamac albo ktos mi ją młotkiem stukał a jak nacisne na to miejsce to jakby siniec był taki podobny ból tylko dużo mocniejszy...przechodzi mi to nie raz po 2-3 h a jesli jestem bardziej zmęczony to po 2 dniach, gdy mam przerwe np 2 tyg to dłuzej musze pograc zeby mnie to zaczeło bolec, gdy gram z dnia na dzien to nie moge wytrzymac)...
Co to moze byc i jakie witaminy brac ?
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Według mnie to problemy z okostną, wynikają właśnie z biegania po twardych nawierzchniach - asfalt, tartan.
Jeśli oczywiście jest to ból po wewnętrznych częściach łydek, nad kostkami.
Nie jest to bardzo groźne, ale uciążliwe.
Pomagają maści, żele usprawniające krążenie krwi - na bazie kasztanowca, także z heparyną. I zimne okłady - z lodu, zimne prysznice. albo nawet naprzemienne - zimne i gorące.
Jeśli oczywiście jest to ból po wewnętrznych częściach łydek, nad kostkami.
Nie jest to bardzo groźne, ale uciążliwe.
Pomagają maści, żele usprawniające krążenie krwi - na bazie kasztanowca, także z heparyną. I zimne okłady - z lodu, zimne prysznice. albo nawet naprzemienne - zimne i gorące.
- beata
- Ekspert/Trener
Jakich witamin?
Witamina C jest zasadniczo na katar, B na nerwobóle, E na skórę ...
Nie wiem, czy to na pewno okostna - nie wiem, co oznacza "bóle mam z przodu i z boku". Z którego boku? Od wewnątrz, czy od zewnątrz?
Jeśli od wewnątrz, to pewnie okostna.
Jakie żele? Zapytaj w aptece o maści z wyciągiem z kasztanowca, albo żel z heparyną - jest kilka różnych.
Ale i tak najlepszym lekiem jest lód, naprawdę. Kilka razy dziennie okłady po około 20 min.
Witamina C jest zasadniczo na katar, B na nerwobóle, E na skórę ...
Nie wiem, czy to na pewno okostna - nie wiem, co oznacza "bóle mam z przodu i z boku". Z którego boku? Od wewnątrz, czy od zewnątrz?
Jeśli od wewnątrz, to pewnie okostna.
Jakie żele? Zapytaj w aptece o maści z wyciągiem z kasztanowca, albo żel z heparyną - jest kilka różnych.
Ale i tak najlepszym lekiem jest lód, naprawdę. Kilka razy dziennie okłady po około 20 min.
-
- Rozgrzewający Się
od wewnątrz
ok zapytam o masci
mam specjalny zel w folii ktory sie zamraża (jakos to sie tam nazywało)
kupilem go na opuchlizne gdy zerwałem więzadła
okłady robic nawet wtedy jak mnie to nie boli ??
ile bede to leczyl ?? bo jest to bardzo wkurzające...
ok zapytam o masci
mam specjalny zel w folii ktory sie zamraża (jakos to sie tam nazywało)
kupilem go na opuchlizne gdy zerwałem więzadła
okłady robic nawet wtedy jak mnie to nie boli ??
ile bede to leczyl ?? bo jest to bardzo wkurzające...
- beata
- Ekspert/Trener
Wiele innych spraw w życiu też jest wkurzających i nie tak łatwo wyleczalnych, jak bóle okostnej.Xanthi pisze:ile bede to leczyl ?? bo jest to bardzo wkurzające...
Mnie okostne bolały ze dwa lata (nie non stop, ale prawie), jakoś to przebiegałam i przeszło.
Rób okłady z lodu kilka razy dziennie, nawet, jak nie boli. Przecież jak nie biegasz, wiadomo, że nie boli.
-
- Rozgrzewający Się
Myślałem ze zerwanie więzadeł było moim najwiekszym problemem i jest :/
ale teraz mam ten drugi problem ktory wogole mi nie pozwala grac, a jak pozwala to wogole nie biegam bo mnie boli
Powtarzam ze nawet jak przejde z 1-2 km to mnie juz boli :/
2 lata mi zeszło na operacje +rehabilitacje noi wkoncu chcialbym sobie pograc i znowu mam się meczyc. Dlatego tak bardzo chce cos bardzo mocnego co mi szybko pomoże. Czy zrobic sobie np miesięczną przerwe od grania... ? Sezon mi się zaczyna za miesiąc takze akurat...
ale teraz mam ten drugi problem ktory wogole mi nie pozwala grac, a jak pozwala to wogole nie biegam bo mnie boli
Powtarzam ze nawet jak przejde z 1-2 km to mnie juz boli :/
2 lata mi zeszło na operacje +rehabilitacje noi wkoncu chcialbym sobie pograc i znowu mam się meczyc. Dlatego tak bardzo chce cos bardzo mocnego co mi szybko pomoże. Czy zrobic sobie np miesięczną przerwe od grania... ? Sezon mi się zaczyna za miesiąc takze akurat...
-
- Ekspert/fizjoterapia
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:20
- Kontakt:
nie zawsze to shin splint, czasami zespół ciasnoty przedziałów, trzeba dobrze zdiagnozować , usg, cisnienie w powięzaich
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
"Droga jest celem"
-
- Rozgrzewający Się
Czyżbym musial sie udac do lekarza?? Ortepeda ktory mnie operował stwierdzil ze to nie wynik operacji poniewaz druga noga mnie tez boli więc zalecił rozbieganie i napewno samo przejdzie poniewaz nie mogłem być aktywny fizycznie ( krótko mówiac stwierdził tak jakby zakwasy)
Do jakiego lekarza Publicznego musze się udac, bo już mi sie nie chce płacic :/ Non-stop
Rozwiń swoje sugestie "Ruda"
Do jakiego lekarza Publicznego musze się udac, bo już mi sie nie chce płacic :/ Non-stop
Rozwiń swoje sugestie "Ruda"
-
- Rozgrzewający Się
padło pytanie... Do jakiego lekarza mam się udac
?
moge tak od razu poprosic o usg.. czas ucieka... a sezon nie długo sie zaczyna...dziś bylem na treningu i wręcz fatalnie wydaje mi sie jakby noga warzyła 2 razy wiecej albo i 3

moge tak od razu poprosic o usg.. czas ucieka... a sezon nie długo sie zaczyna...dziś bylem na treningu i wręcz fatalnie wydaje mi sie jakby noga warzyła 2 razy wiecej albo i 3
-
- Ekspert/fizjoterapia
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:20
- Kontakt:
nie ma takiego publicznego.
badanie ciśnienia w mięśniach i tak robiłby Ci w państwwym szpitalu, bo tam jest sprzęt, ale wszystko inne prywatne
badanie ciśnienia w mięśniach i tak robiłby Ci w państwwym szpitalu, bo tam jest sprzęt, ale wszystko inne prywatne
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
"Droga jest celem"
-
- Wyga
idz do LEKARZA SPORTOWEGO bo reszta tak sie zna na urazach sportowych ze glowa boli..
PS w kazdych badaniach jest podane ze najwiecej urazow sportowych niesie halowa pilka nozna i ta osiedlowa betonowka. Pozdrawiam i szybkiego powrotu do zdrowia zycze

gg 2097932 służę pomocą :)
- beata
- Ekspert/Trener
Myślę, że akurat jest tu osoba, która się zna.
Tylko, wybacz, po takim opisie "urazu", jak wyżej, trudno o jakąkolwiek diagnozę. Wiesz, przez net jakoś trudno nogę obejrzeć ...
To, czego możemy się domyślać sądząc z zamieszczonego opisu dolegliwości, napisaliśmy.
Tylko, wybacz, po takim opisie "urazu", jak wyżej, trudno o jakąkolwiek diagnozę. Wiesz, przez net jakoś trudno nogę obejrzeć ...
To, czego możemy się domyślać sądząc z zamieszczonego opisu dolegliwości, napisaliśmy.